روانشناس نوجوان

تغییرات جسمی و روحی دوران نوجوانی موجب تغییر خلق‌و‌خو و چالش‌هایی در ارتباط نوجوان با خانواده و همسالان می‌شود. با توجه به اینکه دوران نوجوانی در شکل‌گیری هویت فردی، اجتماعی و جنس تاثیرگذار است بهتر است مسائل و چالش‌های زندگی نوجوانان با کمک روانشناسان تسهیل شود تا بتوانند زندگی آسوده‌تری را تجربه کنند. در ادامه لیست روانشناسان نوجوان قرار گرفته است؛ پس از مطالعه رزومه و بیوگرافی، می‌توانید به صورت آنلاین، درخواست مشاوره خود را با مشاور نوجوان مدنظر خود ثبت نمایید. این لیست شامل روانشناس نوجوان در شیراز و روانشناس نوجوان در تهران و همچنین آنلاین می‌باشد.

سمیرا رستمی

دکتر سمیرا رستمی

دکتری روانشناسی تربیتی

مهری مهرمنش

دکتر مهری مهرمنش

کارشناسی ارشد، روانشناسی بالینی از دانشگاه تهران

زهرا ثابت

دکتر زهرا ثابت

دکتری تخصصی روانشناسی

بهرام جهانگیری

بهرام جهانگیری

فارغ التحصیل روانشناسی بالینی

فرشته فرضعلی روانشناس

فرشته فرضعلی زاده

فارغ التحصیل روانشناسی بالینی

حانیه قاسمی، روانشناس تهران کلینیک آگاه شعبه تهران

حانیه قاسمی

کارشناسی ارشد، روانشناسی

معصومه بدیهی روانشناس شیراز کلینیک آگاه

معصومه بدیهی

فارغ التحصیل روانشناسی بالینی

کارشناسی ارشد، روانشناسی بالینی از دانشگاه تهران

مشاوره نوجوان چه کسی است؟

مشاوره برای نوجوانان، یک فرایند روانشناختی و برنامه‌ریزی شده است که مشکلات آن‌ها را بررسی می‌کند، و سعی می‌کند با ارائه بهترین راه‌حل به آن‌ها کمک کند ارتباط موثری با اطرافیان داشته باشند و مشکلاتی روحی و روانی را درمان کنند.

روانشناسان نوجوانان برای ارائه خدمات روانشناختی باکیفیت و مطلوب تحصیلات آکادمیک و توانایی‌های ویژه‌ای دارند که باعث می‌شود بتوانند در زمینه برنامه ریزی تحصیلی و بهبود کیفیت ارتباط با اطرافیان به آن‌ها کمک کنند. همچنین به واسطه دانش و تجربه‌ای که دارند می‌توانند از بروز افت تحصیلی یا اختلالات رفتاری و شخصیتی هم پیشگیری نمایند.

ضرورت کمک گرفتن از روانشناس نوجوان

تغییرات هورمونی در دوران نوجوانی باعث ایجاد تغییر جسمی و رشد جنسی می‌شود. همچنین بر احساسات و حالات روحی هم تاثیر می‌گذارد و باعث می‌شود نوجوانان احساسات مختلف را شدیدتر از حد معمول تجربه کنند. از طرف دیگر دوران نوجوانی پلی بین دوران کودکی و بزرگسالی است که قطعا موجب ایجاد احساسات و رفتارهای متفاوت در آن‌ها می‌شود.

این تغییرات ممکن است موجب ایجاد چالش‌ها و مشکلاتی در زندگی نوجوانان شود و شرایط را برای آن‌ها پرتنش نماید.

به همین دلیل والدین وظیفه دارند برای تضمین رشد روانی نوجوانان رفتارهای سالمی در پیش بگیرند و از کمک روانشناسان نوجوانان بهره بگیرند.

در صورتی که نوجوانان برای مقابله با اضطراب‌ها و چالش‌های زندگی نتواند از راهکارهای مناسب استفاده کند، ممکن است رفتارهای پرخاشگرانه در پیش بگیرد یا اینکه از والدین فاصله بگیرد و درگیر سوءرفتارهایی نظیر اعتیاد به مواد مخدر و الکل شود.

والدین آموزش ندیده و ناآگاه هم ممکن است بخواهند فقط با تشویق و تنبیه رفتارهای نوجوانان را کنترل کنند. در حالی‌که بهترین اقدام برای ریشه‌یابی و کنترل رفتارهای نوجوانان، مشورت با روانشناسان نوجوانان است که با توجه کامل به تمام رفتارهای نوجوانان از آن‌ها حمایت می‌کنند.

برخی از رفتارهای حمایتگرانه و توصیه‌های روانشناسان نوجوان شامل موارد زیر است.

  • روانشناسان نوجوانان سعی می‌کنند به نوجوانان کمک کنند تا بتوانند استعدادها و نقاط قوت و ضعف خود را بشناسند و با شناختی که از خود به دست می‌آورند هدف خود را مشخص کنند.
  • روانشناسان به نوجوانان می‌آموزند با درگیری‌ها و اختلافات خانوادگی یا طلاق والدین چگونه کنار بیایند.
  • آموزش راهکارهای افزایش عزت نفس برای پیشرفت تحصیلی و ارتباط موثر با والدین و همسالان یکی دیگر از آموزه‌های روانشناس برای نوجوان است که باعث افزایش کیفیت زندگی آن‌ها می‌شود.
  • ارائه آموزش و توصیه‌های لازم برای برای شکل‌گیری هویت جنسی، شناخت از جنس خود و جنس مخالف، همچنین نحوه برخورد صحیح با جنس مخالف هم بر عهده متخصص روانشناسی نوجوانان است.
  • مدیریت افکار مربوط به خودکشی و رفتارهای آسیب‌رسان، اقدامات کنترل خشم و عصبانیت از وظایف دیگری است که بر عهده بهترین مشاور برای نوجوانان است.
  • نوجوانانی که مهارت‌ نه گفتن دارند، در مواجهه با رفتارهای پرخطر کمتر آسیب می‌بینند. به همین دلیل یکی از وظایف مهم روانشناسان نوجوانان این است که نوجوانان مهارت نه گفتن را یاد بگیرند.
  • آموزش راهکارهایی برای کنار آمدن و پذیرفتن شرایط زندگی، آموزش مهارت کنترل استرس و خشم از آموزه‌های دیگر روانشناس نوجوانان است.

دلایل مراجعه به کلینیک روانشناسی نوجوانان   

  • تشخیص و درمان به موقع اختلالات خلقی

تغییرات هورمونی دوران نوجوانی ممکن است به اختلالات خلقی نظیر افسردگی یا پرخاشگری تبدیل شود. با مراجعه به دکتر مشاوره نوجوانان می‌توان این مشکلات را در دوران نوجوانی حل کرد. اما بی‌توجهی به این مسئله باعث می‌شود اختلالات خلقی به دوران بزرگسالی هم منتقل شود و درمان آن سخت‌تر شود. زیرا تشخیص به موقع اختلالات و مشکلات روانی و درمان مناسب باعث اثربخشی بهتر درمان می‌شود و از شدید شدن آن جلوگیری می‌کند.

  • درمان اختلالات اضطرابی

نوجوانان با تغییرات متعددی که در زندگی خود تجربه می‌کنند و قرار گرفتن در مسیر انتخاب رشته ممکن است درگیر اضطراب شوند. با توجه به اینکه نوجوانان در سال‌های بعدی زندگی هم در مسیر چالش‌ها و مشکلات زندگی قرار می‌گیرند، بهتر است در دوران نوجوانی با استفاده از خدمات مشاوره روانشناسی نوجوانان شیوه‌های مدیریت استرس را یاد بگیرند.

  • اعتیاد به مواد مخدر و الکل

یکی از مشکلاتی که در دوران نوجوانی ممکن است سلامت جسم و روح نوجوانان را تهدید کند، اعتیاد به مواد مخدر و الکل است. با برگزاری جلسه با بهترین مشاور برای نوجوانان می‌توان مشکلاتی مانند سوء مصرف مواد را درمان کرد. متناسب با میزان درگیری و اعتیاد می‌توان از درمان‌های انفرادی یا گروهی برای درمان نوجوانان استفاده کرد.

  • مشکلات ارتباط با اطرافیان و همسالان

یکی دیگر از مشکلات شایع دوران نوجوانی، عدم برقراری ارتباط درست با دوستان و همسالان و والدین است. ممکن است به دلیل مشکلات خانوادگی و اجتماعی که نوجوان تجربه می‌کند، پرخاشگر یا منزوی شود یا درگیر افت تحصیلی شود یا از جمع دوستان طرد شود. نوجوانان می‌توانند با کمک روانشناسان نوجوانان مهارت‌های برقراری ارتباط موثر را یاد بگیرند.

  • مشکلات عزت نفس پایین

عزت نفس پایین نوجوانان باعث می‌شود نتوانند در مسیر تحصیل عملکرد مناسبی داشته باشند و با مشکلات جدی روبرو شوند. حتی نوجوانانی که عزت نفس پایینی دارند، نمی‌توانند به درستی با اطرافیان خود ارتباط برقرار کنند و ممکن است منزوی و گوشه‌گیر شوند. یکی از خدمات مرکز مشاوره نوجوانان، ارائه جلسات مشاوره با نوجوانانی است که عزت نفس پایینی دارند  و درگیر مشکلات تحصیلی و ارتباطی شده‌اند. در این جلسات مهارت‌های برقرار کردن ارتباط و شیوه‌های تقویت عزت نفس به نوجوانان آموزش داده می‌شود.

  • شوک و آسیب روحی

برخی از حوادث آسیب‌زا یا تروماها که در زندگی نوجوانان اتفاق می‌افتد کیفیت زندگی آن‌ها را مختل می‌کند؛ حتی باعث تحت تاثیر قراردادن زندگی آن‌ها در آینده هم می‌شود. اتفاقاتی نظیر تجاوز جنسی، جنگ، اختلاف خانوادگی و طلاق والدین از شرایط آسیب‌زایی هستند که بر روحیات نوجوانان تاثیر می‌گذارند.

·       مشکلات مدرسه

نوجوانان ممکن است در مدرسه درگیر مشکلاتی نظیر افت تحصیلی، مشکل در ارتباط با معلم‌ها یا آزار و اذیت توسط همکلاسی‌ها شوند. این مشکلات اجتماعی روند رشد و هویت‌‌یابی طبیعی نوجوانان را با مشکل مواجه می‌کند. حمایت دکتر مشاوره نوجوانان از افرادی که این مشکلات را تجربه می‌کنند باعث یادگرفتن مهارت‌های اجتماعی می‌شود و نوجوانان می‌توانند دوران دبیرستان را با موفقیت به پایان برسانند.

·       سوگ

سوگ و از دست دادن عزیزان یکی دیگر از مشکلاتی است که عملکرد اجتماعی نوجوانان را تحت تاثیر قرار می‌دهد و مختل می‌کند. با کمک روانشناسان نوجوانان می‌توان به آن‌ها کمک کرد با اندوه و غم این مسئله کنار بیایند و از زندگی عادی فاصله نگیرند.

اختلالات رفتاری

یکی دیگر از دلایل مراجعه و نیاز به مشاوره روانشناسی، اختلالات رفتاری است. نوجوانانی که اختلالات خوردن نظیر بی اشتهایی یا پرخوری عصبی را تجربه می‌کنند، می‌توانند با مراجعه به روانشناسان نوجوانان مشکل را برطرف نمایند و سطح سلامت خود را ارتقا دهند.

بهترین مشاور برای نوجوانان چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  • دانش و تخصص روانشناسی

اطلاعات و دانش کافی در زمینه مسائل و چالش‌های نوجوانان برای حل مشکلات و ارائه بهترین مشاوره ضروری است. حتی روانشناسان نوجوانان باید اطلاعات خود را به روز نگه دارند تا بتوانند خود را از سایر روانشناسان متمایز کنند و به بهترین شکل با مراجعان ارتباط برقرار کنند.

  • در دسترس بودن روانشناس

یکی از ویژگی‌های ضروری روانشناسان نوجوانان در دسترس بودن است. وقتی یک مشکل اضطراری برای نوجوان پیش می‌آید باید به مرکز مشاوره و روانشناس دسترسی داشته باشد و از طریق گفتگو مشکل را برطرف نماید. در سایت مشاوره نوجوانان می‌توان درگاهی برای ارتباط با روانشناسان نوجوانان در نظر گرفت تا زمینه ایجاد یک ارتباط آسان فراهم باشد.

  • صبر و بردباری

یکی از شروط مشاوره خوب و موفق، صبوری و گوش دادن دقیق به صحبت‌های مراجع است. یک مشاور خوب باید صبر و حوصله کافی داشته باشد و با دقت به صحبت‌های مراجعان گوش دهد تا بتواند اختلالات را شناسایی و درمان کند.

 نوجوانان باید در جلسه مشاوره احساس کنند که مشاور به صحبت‌های آن‌ها به دقت گوش می‌کند تا با او حس همدلی نمایند. تنها در این صورت است که نوجوان به مشاور اعتماد می‌کند و مشکلات خود را بیان می‌کند.

  • هزینه مناسب مشاوره

برای مراجعه به مرکز مشاوره روانشناسی نوجوانان باید به مناسب بودن قیمت‌ها هم توجه کنید. اگر چه تعرفه‌های جلسه مشاور از سوی نظام روانشناسی مشخص می‌شود، اما عوامل دیگری مانند میزان تحصیلات روانشناس، شهرت درمانگر، طول جلسه درمان هزینه‌های روانشناسان نوجوانان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. 

جلسه روانشناسی حضوری نوجوانان و غیر حضوری چه تفاوت‌هایی با هم دارند؟

متخصص روانشناسی نوجوانان، برای از بین بردن محدودیت‌های مکانی، جلسات غیر حضوری هم برگزار می‌کنند. تا مراجعان بتوانند بدون نیاز به رفت و آمد در مسافت‌های طولانی، به راحتی به جلسات درمان دسترسی داشته باشند. اما سوال اغلب افراد این است که روانشناسی نوجوانان آنلاین و حضوری تفاوتی با هم دارند یا نه؟

 بهتر است بدانید کیفیت مشاوره روانشناسی نوجوانان به صورت حضوری و آنلاین با هم تفاوتی ندارند. تنها تفاوت این جلسات، نحوه ارائه خدمات است. جلسات غیر حضوری به صورت آنلاین و تلفنی برگزار می‌شوند و نوجوانان می‌توانند به بهترین روانشناسان در شهرهای دیگر هم دسترسی داشته باشند.

همچنین نوجوانانی که به دلیل مشکلات جسمی یا معلولیت قادر به حضور در مطب یا مرکز روانشناسی نیستند می‌توانند از قابلیت‌های جلسات آنلاین استفاده کنند. جمع بندی

نوجوانی از دوره‌های سخت و حساسی است که موجب شکل دادن به هویت افراد می‌شود.  درصورتی که والدین با کمک روانشناسان نوجوانان رفتارهای صحیح را آموزش نبینند و نوجوانان را برای مقابله با چالش‌های زندگی آماده نکنند، ممکن است نوجوانان در مسیرهای پیش‌رو آسیب ببینند.

 به همین دلیل در این مطلب سعی کردیم اطلاعات دقیقی درباره ضرورت کمک گرفتن از روانشناس برای نوجوانان ارائه کنیم. همچنین انواع خدمات کلینیک روانشناسی نوجوانان را بیان کنیم. امیدواریم این اطلاعات برای شما مفید باشد.

دیدگاهتان را بنویسید