۵ روش آسیبزا برای حل و فصل شکست در رابطه عاطفی
شکست در رابطه عاطفی برای هر یک از ما انسانها میتواند معنای متفاوتی داشته باشد. اما در نگاه کلی شکست عاطفی یعنی از دست دادن رابطه، رابطه عاطفی که مدت زمانی به لحاظ احساسی و فکری روی آن سرمایهگذاری روانی کردهایم.
شکست در رابطه عاطفی چیست؟
رابطهای که در آن خاطرات شیرینی داشتهایم اما اکنون به نقطهای رسیدهایم که همهی آن چیزی که برای آن رابطه عاطفی ساختهایم قرار است متوقف شود و یا از بین برود. در واقع همان قدر که یک رابطه عاطفی موجب میشود تا ما انسانها یکی از اساسیترین، بی نظیرترین و شورانگیزترین احساساتمان را تجربه کنیم، یعنی احساس عشق، دوست داشتن و دوست داشته شدن؛ شکست عاطفی رخدادی میشود برای تجربه یکی از دردناکترین احساساتی که به ما دست میدهد، یعنی احساس غم و اندوه. اما دردِ شکست عاطفی فقط به خاطر داشتن احساس غم و اندوه نیست. چرا که این احساس غم و اندوه بستری میشود برای تجربه احساسات دردناک دیگری مثل: احساس خشم، نفرت، احساس گناه، ترس، اضطراب و یا مثل: روبهرو شدن با تنهایی، طردشدگی، حقارت، ناامیدی و دلتنگی.
قاعدتاً هرچقدر مدت زمان و عمر بیشتری در آن رابطه عاطفی گذرانده باشیم، روبهرو شدن با شکست عاطفی سختتر میشود.

با شکست در رابطه عاطفی چه میکنیم؟
قطعاً وقتی در شکست در رابطه عاطفی با پکیج پیچیدهای از احساسات و رفتارها روبهرو میشویم میتوان گفت شرطِ اول کنار آمدن با آن، فرصت دادن است. فرصت دادن به خود، برای سوگواری و تجربه احساسات تلخ این دوره دشوار. اما حواسمان باشد که این فرصت دادن فقط به معنی تجربه احساسات دردناکمان نیست. ما برای تجربه احساساتمان نیاز داریم تا با یک سری از ویژگیهای رفتاری و فکری که در شکست عاطفی برایمان رخ میدهد و ممکن است در بلندمدت مشکلات اساسی برایمان ایجاد کند آشنا شویم. در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:

روشهای ناکارآمد برای حل و فصل شکست عاطفی
- انکار کردن: «حتماً به خاطر شرایطش مجبور شده است به من خیانت کند/ نه او با من هیچوقت بدرفتاری نکرده است/ ما در رابطهمان به صورت جدی مشکلی نداشتیم/ و یا اینکه: هیچ اتفاق خاصی نیفتاده است و من با این جدایی هیچ مشکلی ندارم». (درباره مکانیسم دفاعی انکار بیشتر بخوانید: مکانیسم دفاعی انکار چیست + ۶ نوع متفاوت آن)
- نشخوار فکری: «ساعتها مرور کردن و فکر کردن به اینکه اگر این حرف را میزدم و این حرف را نمیزدم چی میشد». (بیشتر بخوانید: نشخوار فکری ؛ چگونه آن را تشخیص بدهیم و درمان کنیم؟)
- خودسرزنشی: در پروسه شکست در رابطه عاطفی خودسرزنشی هم ممکن است درگیرمان کند: «چون چهره و اندام زیبایی ندارم من را رها کرد/ برای اینکه به همه خواستههایش تن ندادم من را ول کرد/ من هیچوقت دوستداشتنی نیستم و نخواهم بود». (درباره خودسرزنشی بیشتر بخوانید: چه قدر من احمقم! خودسرزنشی و راههای مقابله با آن)
- افسردگی: «حوصله انجام کارهای روزمره را نداریم. از دوستانمان فاصله میگیریم. دیگر اشتیاقی برای صحبت کردن با دیگران نداریم و حسابی کمحرف میشویم». (درباره افسردگی بیشتر بخوانید: افسردگی چیست ؛ از نشانهها و دلایل تا درمان)
- حواسپرتی به هر قیمتی: «کار کردن افراطی در زمینه شغلی/ مسئولیتپذیری بیش از اندازه در امور مختلف». و یا اینکه پی در پی برای فرار از تنهایی و دلتنگی رابطهی قبلی، وارد روابط عاطفی دیگری میشویم و مجدد با شکست در رابطه عاطفی روبهرو میشویم که همین مسئله به شدت قدرت خودسرزنشی، افسردگی و اضطراب را در ما میتواند بالا ببرد و ما را به سمت مشکلات پیچیدهای سوق دهد.
جمع بندی
در مجموع انجام همه این کارها مثل: انکار، نشخوار فکری، افسردگی، خودسرزنشی در پروسهی شکست عاطفی قابل درک است اما باید دقت کنیم که اگر همین مسائل آنقدر زیاد باشند و مانع تجربه احساساتمان شوند و یا اینکه به لحاظ زمانی بیشتر از ۶ ماه این دوره برایمان طول بکشد میتواند به معنای زنگ خطری باشد که لازم است برای طی کردن این مرحله از روانشناس متخصص در این زمینه کمک بگیریم.
درباره روابط عاطفی بیشتر بخوانید:
- مطالب وبسایت در زمینه روابط عاطفی
- ۷ روش تمام کردن رابطه : از بدترین تا بهترین
- چرا به رابطه عاطفی نیاز داریم؟ + چالش های شروع رابطه