تاثیر اضطراب بر روابط : اضطراب در رابطه، چرا و چگونه؟
تا حالا شده به این فکر کنید اگر مضطرب نبودید چقدر روابطتان بهتر پیش میرفتند؟ ممکن بود بتوانید فلان موقعیت اجتماعی را به دست بیاورید یا در فلان موقعیت بهتر خودتان را ارائه دهید. حتما میدانید چقدر اضطراب روی روابط شما تاثیر میگذارد و انگار یک مانع بزرگ است برای اینکه بتوانید خودتان را آزادانه بروز بدهید. علاوهبر این موقعیتها اضطراب به چند روش بر روی روابط تاثیر میگذارد.
برای برخی این تاثیر ممکن است به صورت وابستگی بیش از حد به عزیزان بروز داده شود. در حالی که برخی دیگر بخاطر شرم و یا احساس بار اضافی ممکن است خود را منزوی کنند. در ادامه این مقاله از کلینیک روانشناسی آگاه این دو مورد را بیشتر توضیح خواهیم داد.
فهرست محتوا:
Toggleوابستگی بیش از حد به دیگران
گاهی اضطراب باعث میشود که فرد بیش از حد به عزیزان خود وابسته شود. فرد مضطرب از روبهرو شدن با خود و موقعیتهای مختلف میترسد یا ترس از تنهایی دارد. اضطراب همچنین باعث میشود فرد هر تصمیمی که میگیرد را زیر سوال ببرد و این عدمقطعیت راجع به تصمیمگیریهایش منجر به وابستگی بیش از حد او به دیگران شود. او فکر میکند دیگران میتوانند بهتر عمل کنند یا تصمیم درستتری بگیرند به همین خاطر دائما به آنها نزدیک میشود تا بتواند از آنها حمایت دریافت کند و از آنها اطمینان بگیرد.
فرد مضطرب آنقدر به روابط فکر میکند و در همه ابعاد آن ریز میشود که به عنوان مثال جواب نگرفتن از یک پیام و یا تماس بسیار برایش نگرانکننده میشود. مثلا اگر فردی جواب تماس او را ندهد یا پیام او را سین کند اما جواب ندهد؛ ممکن است فکر کند که مزاحم و سربار است، طرف مقابل خوشش نمیآید که با او حرف بزند و یا حتی خیال کنند اتفاق خیلی بدی برای عزیزشان رخ داده است.
این افراد دائما برای برقراری یک ارتباط خوب و موثر چالش دارند و ممکن است رفتارهایی از آنها سر بزند که برای روابطشان مخرب است. مثلا در مثال قبل فردی که جواب پیام و یا تماسش را دریافت نکرده ممکن است آنقدر دوباره تماس بگیرد، که واقعا مزاحم باشد! و این منجر میشود که دوستان، خانواده و دیگر افراد از نظر فیزیکی و احساسی از او فاصله بگیرند.
منزوی کردن خود
از طرف دیگر افراد مضطرب خودشان را منزوی میکنند تا از احساسات منفیای مثل: ناامید کردن دوستان و عزیزانشان و همچنین ناامید شدن از آنها اجتناب کنند. به عنوان مثال آنها ممکن است خود را ایزوله کنند چون فکر میکنند آنطور که باید خوب نیستند و یا دیگران آنطور که باید به او اهمیت نمیدهند. او ترجیح میدهد از دیگران دور باشد تا همچین احساسات منفیای را تجربه کند.
برای افراد مضطرب بروز احساسات بسیار دشوار است. به همین دلیل آنها ممکن است از نظر دیگران سرد، مغرور و بیتفاوت به نظر برسند، که باز هم یک ارتباط موثر را برای آنها چالشبرانگیز میکند و دیگران تمایلی به نزدیک شدن به آنها نشان نمیدهند.
چگونه میتوانید با اضطراب خود کنار بیایید و روابطتان را بهبود بخشید؟
غلبه بر اضطراب چیز ساده ای نیست. با این حال، هنوز راههایی وجود دارد که میتوانید با وجود اضطراب، روابط خود را حفظ کرده و آن را تقویت کنید. بیایید روی دو موضوع گفته شده یعنی وابستگی بیش از حد و منزوی کردن خود تمرکز کنیم. در هر یک از این موقعیتها شما میتوانید به اضطراب خود آگاه باشید و برای غلبه بر آن کاری انجام دهید.
اگر متوجه شدید که بیش از حد به دیگران وابستهاید راهی پیدا کنید که بتوانید خود را به آرامش برسانید و این فشار را به دیگران منتقل نکنید. این به این معنی نیست که از کسی درخواست کمک نکنید. اما سعی کنید راههایی بیابید که بتوانید مستقلتر شوید و اضطراب خود را مدیریت کنید. میتوانید از یک متخصص حرفهای کمک بگیرید که شما را در مستقلتر شدن یاری کند.
اگر متوجه شدید که تمایل دارید خود را منزوی کنید و اغلب به دلیل اضطراب خود احساس تنهایی میکنید، درمان میتواند یک راه حل عالی برای شما باشد. یک درمانگر سلامت روان میتواند به درمان اضطراب شما کمک کند. او به شما یاد میدهد راههای جدیدی برای به اشتراک گذاشتن احساسات خود با دیگران بیابید تا بهتر احساسات خود را بروز دهید.
مهم نیست علائم شما چه شدتی دارد! مدیریت نکردن این علائم به هیچوجه شرمآور نیست. اضطراب حسی است که نمیتوان همیشه آن را کنترل کرد؛ اما بهترین گزینه برای بهتر مدیریت کردن آن دریافت مشاوره فردی از یک روانشناس خوب و حرفهای است.
منبع: https://apibhs.com/2020/03/17/how-does-anxiety-affect-relationships
درباره راحله کرمی
من راحله کرمی، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد در رشته روانشناسی بالینی در سال 1401 هستم. از سال 1395 تحصیلات خود را در رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی شروع کردم. در این سالها با رویکردهای زیادی آشنا شدم اما در آخر رویکرد هیجانمدار را که با امیال درونی من تناسب داشت، برگزیدم. از سال 1399 شروع به گذراندن دورههای درمانگر فردی با رویکرد هیجانمدار از قبیل دورههای درمان افسردگی، اضطراب و تروما و... کردم. در کنار آن تلاش بر این داشتم که علم روز روانشناسی را از طریق دورههای آنلاین در دانشگاههای مختلف دنیا یاد بگیرم. علاوه بر آن به دلیل علاقه به رشته روانشناسی و مطالعات در این حیطه، از سال 1400 شروع به تولید محتوا و نویسندگی کردم. در طی این سالها تلاش کردم که با مطالعه مطالب و مقالات به روز روانشناسی علم خود را در اختیار کسانی بگذارم که به دنبال آگاهی هستند. و همیشه امید دارم که بتوانم قدمی هرچند کوچک برای رسیدن شما به این آگاهی باشم.
نوشتههای بیشتر از راحله کرمی
دیدگاهتان را بنویسید