استرس خواستگاری؛ چطور استرس قبل از خواستگاری را کاهش دهیم؟
«در اولین قرار ملاقاتم با یک آقا در جلسۀ خواستگاری 21 سالم بود. میخواستم بهترین خودم را نشان دهم. تلاش میکردم بهترین پوشش، بهترین رفتار، بهترین شخصیت را از خودم نشان بدهم. درحالیکه به خودم باور داشتم دلهره عجیبی تمام وجودم را فرا گرفته بود. از چند روز قبل عصبی، نگران و مضطرب بودم. با اینکه خودم برای برای برگزاری این جلسه اعلام آمادگی کرده بودم، اما در اعماق وجودم دوست داشتم مشکلی پیش بیاید و جلسه خواستگاریم کنسل شود. بعدها که به بررسی زمان خواستگاری پرداختم دلیل این همه اضطراب را متوجه شدم. من از دو چیز میترسیدم: میترسیدم آماده پذیرفتن مسئولیت به این بزرگی نباشم و دومین چیزی که از آن میترسیدم ترس از مورد قبول واقع نشدن بود.»
بهتر است بدانید این استرس کاملا طبیعی است و با دانستن منشا آن میتوانید اولین قدم در جهت آرام کردن خود قبل از جلسه خواستگاری را بردارید.
در این مقاله سعی داریم ابتدا دلیل استرس قبل از جلسه خواستگاری و سپس راههای کاهش استرس جلسه خواستگاری را مورد بررسی قرار دهیم.
فهرست محتوا:
Toggleچرا در جلسۀ خواستگاری دچار استرس میشویم؟
خواستگاری یکی از مراحل حیاتی زندگی است. در جلسۀ خواستگاری شما در حال انتخاب شریک یک عمر زندگی خود هستید. این انتخاب پر ریسک ممکن است باعث یک عمر سرزنش و تلاطم در زندگی یا باعث یک عمر آرامش و رضایت از زندگی باشد. پس طبیعی است کمی استرس داشته باشید.
علاوهبرآن جلسۀ خواستگاری محلی است که میدانید قرار است آشکارا قضاوت شوید. میدانید قرار است بر اساس هویت وجودی خودتان رد و یا پذیرفته شوید. ظاهر، شغل، نوع لباس پوشیدن، تحصیلات، سطح مالی از جمله موارد کمی هستند که در جلسۀ خواستگاری مورد قضاوت قرار میگیرند. ما آدمها در هر موقعیتی که میدانیم قرار است مورد قضاوت قرار بگیریم، دچار استرس خواهیم شد. سعی کنید منبع استرس خود را پیدا کنید. دقیقا چهچیزی است که شما را اینقدر آشفته میکند؟ سپس خواهید توانست خود را آرام کنید.
راههای کاهش استرس جلسه خواستگاری
قطعا صحبت با یک روانشناس خوب و متخصص و با تجربه در این حیطه بهترین گزینه برای شما خواهد بود. اما در این مقاله سعی کردیم مروری بر راههای کاهش استرس در جلسه خواستگاری داشته باشیم:
1- جلسه خواستگاری را تجسم کنید
سعی کنید فضا و محیط جلسه را تجسم کنید. تجسم فضای جلسه خواستگاری همراه با جزییات گاهی میتواند شما را به محیط واقعی نزدیکتر کرده و استرس شما را کاهش دهد.
2- برای جلسه خواستگاری برنامهریزی داشته باشید
نیاز است بدانید دقیقا چه بخشهایی از خود را میخواهید ارائه دهید و آماده پرسیدن سوالات طرف مقابل باشید. علاوهبر آن باید ملاکهای مهم برای انتخاب فرد مقابل را در ذهن خود شفاف کنید و مشخص کنید دقیقا چه سوالاتی میخواهید از فرد مقابل بپرسید. میتوانید برای نظم بخشیدن به ذهن خود سوالاتی را که میخواهید در جلسه بپرسید بنویسید. برای این منظور میتوانید از مقاله سوالات خواستگاری سایت کلینیک روانشناسی آگاه نیز کمک بگیرید.
3- استرس خود را انکار نکنید
همانطور که گفته شد شما قرار است شریک یک عمر زندگی خود را انتخاب کنید. پس طبیعی است دچار دلهره و اضطراب شوید. استرس و نگرانی خود را بپذیرید. شما حق دارید مضطرب باشید پس استرس خود را سرکوب نکنید و به آن اجازه “وجود داشتن” بدهید.
4- با افراد باتجربه صحبت کنید
از دوستان و آشنایانی که تجربۀ حضور در جلسه خواستگاری داشتند درخواست کمک کنید. همچنین میتوانید از پسر و دختری که جلسۀ خواستگاری را تجربه کردهاند مشورت بگیرید. با همصحبتی با افراد باتجربه در این زمینه، با فضای کلی جلسه و بایدها و نبایدها آشنا خواهید شد. دانستن اینکه چهچیزی در انتظار شما خواهد بود به خودی خود استرس شما را کاهش خواهد داد.
5- منبع استرس خود را پیدا کنید
بررسی کنید دقیقا چهچیزی باعث استرس شما میشود. برای این بررسی میتوانید از نوشتن کمک بگیرید. منابع استرستان به دو دسته تقسیم میشوند:
- مواردی که روی آنها کنترل ندارید: مثلا شما از این استرس دارید که از جانب فرد مقابل مورد پسند واقع نشوید. شما نخواهید توانست نظر فرد مقابل را کنترل کنید.
- مواردی که میتوانید آنها کنترل کنید: ممکن است شما از این بترسید که پوشش مورد قبولی نداشته باشید. برای این مورد شما میتوانید با صرف زمان و هزینۀ پوشش مناسب شب خواستگاریتان را انتخاب کنید. پس کنترل این نوع منبع استرس به دست شماست.
جمعبندی
تصمیم به ازدواج مرحله سختی از زندگی است و جلسه خواستگاری یکی از مراحل اولیه ازدواج است. شما در جلسه خواستگاری قصد دارید شریک زندگی خود را انتخاب کنید و در مقابل انتخاب شوید. شاید از این بترسید که انتخاب درستی نداشته باشید و یا شاید ترس شما از این باشد که مورد قبول واقع نشوید. در هر دو صورت استرس شما کاملا طبیعی است. پس سعی کنید بهجای سرکوب استرس و نادیده گرفتن آن، راههای کاهش استرس قبل از جلسه خواستگاری را آموخته تا از آشفتگی ذهنی خود بکاهید.
و در آخر قبل از ازدواج پیشنهاد میکنیم از مشاوره ازدواج برای شناخت بهتر و استحکام بیشتر در رابطه عاطفی و زناشویی در آینده کمک بگیرید.
درباره راحله کرمی
من راحله کرمی، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد در رشته روانشناسی بالینی در سال 1401 هستم. از سال 1395 تحصیلات خود را در رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی شروع کردم. در این سالها با رویکردهای زیادی آشنا شدم اما در آخر رویکرد هیجانمدار را که با امیال درونی من تناسب داشت، برگزیدم. از سال 1399 شروع به گذراندن دورههای درمانگر فردی با رویکرد هیجانمدار از قبیل دورههای درمان افسردگی، اضطراب و تروما و... کردم. در کنار آن تلاش بر این داشتم که علم روز روانشناسی را از طریق دورههای آنلاین در دانشگاههای مختلف دنیا یاد بگیرم. علاوه بر آن به دلیل علاقه به رشته روانشناسی و مطالعات در این حیطه، از سال 1400 شروع به تولید محتوا و نویسندگی کردم. در طی این سالها تلاش کردم که با مطالعه مطالب و مقالات به روز روانشناسی علم خود را در اختیار کسانی بگذارم که به دنبال آگاهی هستند. و همیشه امید دارم که بتوانم قدمی هرچند کوچک برای رسیدن شما به این آگاهی باشم.
نوشتههای بیشتر از راحله کرمی
دیدگاهتان را بنویسید