چطور با شکست عشقی کنار بیاییم؟

شکست عشقی میتواند یکی از دردناکترین تجربههای انسان باشد. وقتی شما عشقی را با تمام وجود باور میکنید، به آن پر و بال میدهید و از آن مراقبت میکنید انگار که عضوی از وجودتان را پرورش دادید. پس تصور اینکه این بخش از وجودتان از شما جدا شود بسیار غمانگیز است.
فهرست محتوا:
Toggleتعریف شکست عشقی
شکست عشقی را به طور ساده میتوان این چنین تعریف کرد: پایان همراهی با شریک عاطفی. در جایی از رابطه فکر میکنید با هم سازگار نیستید و تصمیم به جدایی میگیرید. اما رابطهای که تمام میشود مطمئنا بهترین و آخرین رابطه زندگی شما نیست.
انواع شکست عشقی
شکست عشقی فقط پایان یک رابطۀ عاشقانه نیست. ممکن است کسی را دوست داشته باشید که او متقابلا شما را دوست ندارد. عشق یکطرفه نوعی از تجربه کردن شکست عشقی است.
شما میتوانید عاشق کسی شوید که در دسترس نیست یا فقط چندین بار او را ملاقات کردهاید و دیگر دسترسی به او ممکن نیست. ممکن است به کسی عشق بورزید که در رابطۀ دیگری است. همچنین ممکن است عاشق فردی شوید که میدانید فرد مناسب شما نخواهد بود و با شما از جهاتی تناسب ندارد. در همگی این مثالها شما شکست عاطفی و ناکامی عاشقانه را تجربه میکنید.
واکنش دخترها بعد از شکست عشقی
جدایی گاهی منجر به آسیب و احساس طرد شدن میشود. حتی اگر این جدایی با توافق دو طرف صورت گرفته باشد. پس این طبیعی است که بعد از جدایی عاطفی هر دو طرف با افسردگی و عصبانیت دست و پنجه نرم کنند. دخترها پس از جدایی و قطع ارتباط درد عاطفی شدیدی را تجربه میکنند. دختران معمولا راههای مقابلهای با هیجاناتاشان را برمیگزینند تا بتوانند احساسات خود را مدیریت کنند. این راهها میتواند شامل: تراپی، ورزش، جستوجوی حمایت اجتماعی از جانب دوستان یا خانواده، مراقبت از خود و پیگیری علایق یا سرگرمیهای جدید باشد.
واکنش پسرها بعد از شکست عشقی
واکنش مردان در برابر شکست عاطفی متفاوتتر از زنان بهنظر میرسد. مردان ممکن است گاهی اوقات دیگران را مقصر بدانند و کاستیهای خود را به هیچوجه نپذیرند. مطالعات نشان دادهاند که مردان تمایل دارند اشتباهات خود را انکار کنند، عیوب خود را به حداقل برسانند و شریک زندگیشان را برای جدایی مقصر بدانند. نپذیرفتن اشتباه خود در رابطۀ گذشته باعث میشود آنها چند هفته اول جدایی را با عصبانیت از شریک عاطفی خود بگذرانند.
چگونه با شکست عشقی مقابله کنیم؟
مقابله با شکست عشقی واقعا دشوار است. درد این شکست به درد جسمی میماند. برخی شکست عاطفی را پایان زندگی میدانند. اما اگر از منظر دیگر ببینیم متوجه میشویم که شکست عشقی تنها پایان یک رابطه است، نه پایان یک زندگی.
در ادامه با کمک مقاله منتشرشده در وبسایت psychologytoday، چند راه مفید برای غلبه بر شکست عشقی را برایتان معرفی خواهیم کرد:
رابطه گذشتهتان را به دوش نکشید
شکست عشقی بسیار دردناک است اما باید آن را پذیرفت. با دنبال کردن شریک قبلیتان در فضای مجازی و چک کردن پیامها، عکسها و مرور خاطرات این تجربه برای شما دردناکتر خواهد شد. خود را در گذشته گیر نیندازید و سعی کنید از این درد عبور کنید. برای گذر از این درد لازم است خود و شریک عاطفیتان را ببخشید. با فکر کردن به اینکه چقدر لحظات خوبی را در کنار هم گذراندید میتوانید او را ببخشید و با فکر کردن به اینکه هیچکس کامل نیست و همه ایراداتی دارند میتوانید خودتان را نیز ببخشید.
حواس خودتان را با سرگرمیهای جدید پرت کنید
بعد از تجربۀ شکست عشقی ممکن است احساس خلاء کنید. این خلاء را با سرگرمیهایی مثل: ورزش، یادگیری یک ساز، رقص یا هنر پر کنید. خود را مشغول کارهایی کنید که همیشه میخواستید انجام دهید. این کارها احساسات دردناک ناشی از شکست عشقی را کاهش میدهند و کمک میکنند راحتتر بر آن غلبه کنید.
با دوستان و خانواده خود وقت بیشتری بگذرانید
میتوانید احساسات خود را با یک فرد مورد اطمینان در خانواده یا یک دوست قابل اعتماد در میان بگذارید. در میان گذاشتن احساسات دردناک با دوستی صمیمی باعث میشود احساس سبکی داشته باشید. همچنین متوجه میشوید که در این راه تنها نخواهید بود.
نحوه عشق ورزیدن و زندگی کردن را دوباره بیاموزید
اگر در رابطه شکست خوردید به این معنی نیست که عشقی وجود ندارد. بلکه به این معنی است که شما و طرف مقابلتان مناسب یکدیگر نبودید؛ پس معنای عشق را بهطور کامل زیر سوال نبرید. اگر یکبار شکست خوردید به این معنی نیست که قرار است هربار شکست بخورید. یک بار دیگر عشق ورزیدن را بیاموزید زیرا هرگز نمیدانید که چهکسی ممکن است در این گوشه و کنار منتظر و مشتاق شما باشد تا بهترین لحظات زندگیتان را به شما هدیه دهد.
تغییر در سبک زندگی بعد از شکست خوردن عشقی
غم و اندوه بعد از شکست عشقی به حدی است که ممکن است نتوانید تا مدتی به زندگی قبلی خود ادامه دهید. انجام کوچکترین کارها برای شما سخت و طاقتفرسا خواهد بود. بهتر است بدانید که گذر از این مرحلۀ زندگی نیازمند صبوری و تلاش خود شماست. این دورۀ سخت گذراست و به تدریج درد آن برای شما کمرنگتر میشود. تا قبل از تجربۀ جدایی، عشق بخش بزرگی از زندگی شما را تشکیل میداده است. حال که شریک عاطفیتان در کنارتان نیست ممکن است احساس پوچی داشته باشید. سعی کنید برای پر شدن این خلاء زمان بیشتری را به خودتان اختصاص دهید. تغییر سبک زندگی میتواند کمککننده بزرگی برای گذر از این درد باشد.
یادگیری مهارتهای جدید که ذهن شما را بر حال متمرکز میکند میتواند شما را از گذشته دور کند. تجربههای جدید مثل سفر کردن و یا حتی گشت و گذار در مکانهای ناشناختۀ شهرتان نیز میتواند تجربههایی باشند که شما را بر لحظهی حال متمرکز میکنند. همچنین از دیگر تغییراتی که میتوانید در سبک زندگی خود ایجاد کنید ورزش کردن است. ورزش میتواند روی انگیزههایتان برای زندگی تاثیرگذار باشد.
کمک از روانشناس برای کنار آمدن با شکست عشقی
درمان میتواند فضای امنی برای کشف درد ناشی از جدایی فراهم کند. همچنین درمان استراتژیهای مقابلهای برای مدیریت هیجانات و احساساتتان را به شما میآموزد. درمانگر میتواند نقش اساسی در کمک به مراجعان برای مدیریت غم و اندوه و احساسات شدید مرتبط با آن ایفا کند.
روانشناس برای شناسایی احساسات فرد (چه مثبت و چه منفی) با مراجع کار میکند. او به مراجع کمک میکند احساسات طبیعی و سالم مربوط به سوگواری را تجربه کنند. درمانگر به فرد سوگوار کمک میکند متوجه شود گاهی اوقات مهم است روابطی را که سالم نیستند رها کند. همچنین به مرور زمان شما میتوانید به عوامل ناهشیاری پی ببرید که در انتخاب شریک عاطفیتان موثر است!
ممکن است مدام شکست عشقی بخورید، یا با افراد مشابهی در رابطه بروید. رواندرمانی میتواند به شما کمک کند چرخههای تکراری روابط را بشکنید.
درمان شکست عشقی
در درمان شکست عشقی و سوگواری برای فرد از دست رفته به این موارد توجه میشود:
- فرد سوگوار به صحبت درباره رابطه، شریک عاطفی و عشق میپردازد. او در فضای امن اتاق درمان احساس خشم، اندوه، پشیمانی، تنهایی و ترس خود را به اشتراک میگذارد.
- در جلسات درمانگر به نگرانیهای حال و آینده مراجع فعالانه گوش میسپارد. درمانگر ممکن است تکنیکهای مراقبت از خود و راهکارهای مقابلهای را به درمانجو آموزش دهد.
- درمانجو از احساسات خود آگاهتر شده و آن را میپذیرد. متوجه میشود در عین آسیبپذیری هنوز فرصتی برای بهبودی خواهد بود.
- فرد یاد میگیرد که با احساساتش مبارزه نکند. درست است که ناراحتی و ناامیدی و دیگر احساساتش ناخوشایند هستند، اما نباید آنها را نادیده بگیرد یا سرکوب کند.
- فرد ممکن است شکست عشقی را شخصیسازی کند، یعنی تماما خودش را مقصر بداند و خود را سرزنش کند. درمانگر در اتاق درمان به مراجع کمک میکند سهم خودش را در رابطه از سهم طرف مقابلش جدا کند و خودش را برای روابط بهتری آماده کند.
- زندگی پس از جدایی آشفته بهنظر میرسد. درمان کمک میکند فرد به زندگی عادی خود برگشته و برنامهریزی کند. همچنین از تکرار الگوهای پیشین جلوگیری کند.
همچنین بخوانید: عشق ممنوعه چیست؟
مراحل گذر از شکست عشقی
سوگواری برای فرد از دست رفته دردناک خواهد بود. در عین حال سوگواری فرایندی است که احتمالا بیش از یک بار در زندگی خود تجربه خواهیم کرد. در ادامه مراحل سوگواری برای فرد از دست رفته را توضیح خواهیم داد.
- انکار: مواجهه با این واقعیت که یک رابطه تمام شده است چالش برانگیز است. فرد به طور منطقی متوجه این است که رابطه تمام شده اما نمیخواهند این را باور کنند یا هنوز امیدوار هستند که بتوانند مشکل را حل کنند. انکار یک مکانیسم مقابلهای قدرتمند است و انتظار میرود فرد به مرور زمان از آن عبور کند.
- خشم: احساس خشم نسبت به شریک عاطفی (یا حتی زندگی و عشق) امری رایج و بخشی از روند سوگواری است. ممکن است این خشم حتی نسبت به خود باشد بابت کارهایی که انجام داده یا ندادهایم.
- چانهزنی: فرد در این مرحله سعی میکند به دنبال راه نجاتی برای رابطۀ تمام شده باشد. مثلا ممکن است از یک قدرت بالاتر درخواست کند با شریک عاطفی صحبت کند، تلاش کند شریک عاطفیاش را متقاعد کند یا حتی او را تهدید کند.
- افسردگی: فرد ممکن است با احساس ناامیدی، کمخوابی/پرخوابی، بیاشتهایی/ پراشتهایی دست و پنجه نرم کند. در این مرحله فرد به پایینترین نقطهی خود رسیده است. در این مرحله نیاز است که فردی حمایتگر او را در این مسیر تاریک هدایت کند.
- پذیرش: فرد با واقعیت روبهرو میشود. هنوز احساسات دردناک از جمله پشیمانی وجود دارند، اما فرد موقعیت فعلی خود را میپذیرد و به روند زندگی قبلی خود ادامه میدهد.
مراقب اشتباهات بعد از شکست عشقی باشیم!
هیچگونه ارتباطی با او برقرار نکنید
ممکن است بخواهید با او صحبت کنید، احساس صمیمیت را دوباره برقرار کنید یا او را در آغوش بگیرید و موقتا خود را از حس دردناک جدایی دور کنید. باید بدانید قطع رابطه به طور کامل، غم و اندوه جدایی را آسانتر خواهد کرد.
از او خبر نگیرید
معمولا افراد سعی میکنند با پرسوجو کردن، سر از کار شریک عاطفی خود در بیاورند. دانستن اینکه او الان چهکاری انجام میدهد، با چهکسی ارتباط دارد یا چه چیزی در فضای مجازی به اشتراک میگذارد نهتنها به شما کمکی نمیکند بلکه باعث میشود تمام تمرکز خود را روی رابطۀ قبلیتان بگذارید.
تصمیمگیری عجولانه
رفتار تکانشی و تصمیمگیری عجولانه در لحظه و به دلیل واکنش هیجانی انجام میشود. این تصمیمگیریهای عجولانه میتواند شامل پیام دادن آخرشب زمانی که سرشار از احساس دلتنگی، غم یا عصبانیت هستید باشد. هنگامی که این هیجانات در شما بالاست مکث کنید و اقدام به انجام کاری نکنید.
برقراری ارتباط با یک فرد نامناسب
هیجانات پس از شکست عشقی آنقدر بالاست که ممکن است بر اثر یک تصمیمگیری عجولانه بخواهید با فردی نامناسب وارد رابطه شوید. توجه کنید که شروع رابطه جدید بلافاصله پس از اتمام رابطۀ قبلی نهتنها کمککننده نیست؛ بلکه منجر به شکست دیگری خواهد شد. در ابتدا ممکن است رابطۀ جدید، حواس شما را از غم و اندوه جدایی پرت کند اما به مرور زمان متوجه میشوید فردی نامناسب را انتخاب کردهاید.
سرکوب احساسات
غم و اندوه پس از جدایی هیجاناتی کاملا طبیعی هستند. شاید بخواهید با انجام کارهایی این هیجانات ناخوشایند را از خود دور کنید. سرکوب این هیجانات نهتنها باعث از بین رفتن آنها نمیشود بلکه به آنها شدت میبخشد. هر احساسی که دارید طبیعی است. با آغوش باز از هیجانات خود استقبال کنید و بدانید کلید گذر از غم و اندوهتان عبور از دل آنها است.
چگونه میتوان با فرزندان در مورد شکست عشقی صحبت کرد؟
لازم است کمک کنید فرزندتان کمکم متوجه شود از دست دادن عزیز چه از طریق مرگ، چه جدایی عاطفی بخشی از زندگی است. دربارۀ سوگواری به عنوان واکنشی سالم پس از جدایی صحبت کنید تا این روند بهتر طی شود. بهتر است فرزندان مراحل سوگواری را بیاموزند تا هنگام عبور از هر مرحلۀ سوگواری، آگاهی هیجانی بیشتری داشته باشند. برای شنیدن احساسات آنها در دسترس باشید و سعی کنید بدون قضاوت به آنها گوش بدهید. گاهی تنها گوش دادن و سعی در فهمیدنشان -بدون ارائۀ راهکار- بزرگترین کمک است.
نتیجهگیری
خواه جدایی شما یک طرفه باشد یا دوطرفه، پایان دادن به یک رابطه هرگز فرآیند آسانی نیست. در این لحظات سخت مهم است به خاطر داشته باشید این مرحله از زندگی در نهایت به پایان خواهد رسید. همچنین به یاد داشته باشید اکثر مردم حداقل یک بار در طول زندگیشان از هم جدا میشوند. سعی کنید از دوستان یا خانوادهتان حمایت عاطفی دریافت کنید. در نهایت اگر در مرحلهای هستید که کنار آمدن با جدایی به قدری دشوار شده که سلامت روان شما آسیب دیده است، بهتر است درمان را جدی بگیرید.
سوالات متداول
چه مدت طول میکشد تا از شکست عشقی عبور کنیم؟
گذر از شکست عشقی در افراد به موارد زیادی از قبیل مدت رابطه، شدت علاقه، عمق رابطه، انعطافپذیری روانی خود فرد و تابآوری وابسته است اما بهطور میانگین میتوان گفت برای گذر از شکست عشقی بین 6 ماه الی 1 سال زمان نیاز است.
چگونه می توان با احساس خشم بعد از شکست عشقی کنار آمد؟
تنها راه گذر از هر هیجانی از قبیل خشم پذیرفتن آن هیجان است. پذیرفتن خشم یعنی اینکه بتوانید خشم خود را در آغوش بگیرید و با آن مبارزه نکنید. نیاز نیست دست به عملی بزنید. همین که به خود حق بدهید که احساس خشم داشته باشید و خود را سرزنش نکنید، یعنی به مرحله پذیرفتن آن نزدیک شدید.
آیا بعد از شکست عشقی می توان دوباره عاشق شد؟
بله، شما احتمالا میتوانید دوباره عاشق شوید. یک نظرسنجی از بیش از 50000 نفر که فعالانه به دنبال رابطه بودند نشان داد که 75٪ از افراد پس از جدایی در عرض 6 ماه الی 3 سال وارد یک رابطه جدید شدند.
آیا شکست عشقی در زنان و مردان متفاوت است؟
علیرغم باور عموم مبنی بر اینکه مردان از نظر عاطفی کمتر از زنان در روابط سرمایهگذاری میکنند، محققان کشف کردهاند که در واقع این مردان هستند که در هنگام جدایی بیشتر از زنان رنج میکشند.
آیا شکست عشقی می تواند به سلامت روان آسیب برساند؟
شکست عشقی میتواند اثرات طولانی مدتی بر سلامت روانی افراد داشته باشد و منجر به علائمی مانند افسردگی، اضطراب، پریشانی و از دست دادن تمرکز شود.

درباره راحله کرمی
من راحله کرمی، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد در رشته روانشناسی بالینی در سال 1401 هستم. از سال 1395 تحصیلات خود را در رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی شروع کردم. در این سالها با رویکردهای زیادی آشنا شدم اما در آخر رویکرد هیجانمدار را که با امیال درونی من تناسب داشت، برگزیدم. از سال 1399 شروع به گذراندن دورههای درمانگر فردی با رویکرد هیجانمدار از قبیل دورههای درمان افسردگی، اضطراب و تروما و... کردم. در کنار آن تلاش بر این داشتم که علم روز روانشناسی را از طریق دورههای آنلاین در دانشگاههای مختلف دنیا یاد بگیرم. علاوه بر آن به دلیل علاقه به رشته روانشناسی و مطالعات در این حیطه، از سال 1400 شروع به تولید محتوا و نویسندگی کردم. در طی این سالها تلاش کردم که با مطالعه مطالب و مقالات به روز روانشناسی علم خود را در اختیار کسانی بگذارم که به دنبال آگاهی هستند. و همیشه امید دارم که بتوانم قدمی هرچند کوچک برای رسیدن شما به این آگاهی باشم.
نوشتههای بیشتر از راحله کرمی
دیدگاهتان را بنویسید