افسردگی در نوجوانان؛ علائم افسردگی در نوجوانان
افسردگی، اختلالی است که افراد زیادی در سراسر جهان با آن دست و پنجه نرم میکنند. این اختلال، حتی ممکن است در سنین پایینتر هم به صورت افسردگی نوجوانان سر و کلهاش پیدا شود!
آیا واقعا نوجوانان هم درگیر افسردگی میشوند؟ چهطور میتوان متوجه افسردگی در نوجوان خود شد و از همه مهمتر، نقش شما والدین چیست و چه کار باید بکنید؟ اینها سوالاتی هستند که قصد داریم به پاسخ آنها بپردازیم:
فهرست محتوا:
Toggleافسردگی در نوجوانان چیست؟
اختلال افسردگی نوجوانان یک مشکل رایج سلامت روان در نوجوانان سراسر جهان هست که ممکن است به صورت دورههای طولانی ناراحتی یا تحریکپذیری در آنها ظاهر شود. این اختلال میتواند خفیف و کوتاهمدت یا شدید و طولانیمدت باشد. اختلال افسردگی نوجوانان از نظر روانپزشکی با افسردگی بزرگسالان تفاوتی ندارد، با این حال، علائم در نوجوانان ممکن است به صورتهای متفاوتی نسبت به بزرگسالان ظاهر شود چرا که نوجوانان با چالشهای اجتماعی و رشدی متفاوتی مانند فشار همسالان، تغییر سطح هورمونها و تغییرات جسمانی و روانی ناشی از بلوغ مواجه هستند. متاسفانه در بیشتر مواقع افسردگی در نوجوانان مورد غفلت واقع میشود.
افسردگی میتواند با سطوح بالای استرس، اضطراب و – در جدی ترین حالت- خودکشی همراه باشد و مسائلی همچون موارد زیر را برای نوجوان شما ایجاد کند :
- مشکلات در زندگی شخصی (که به احساس، فکر یا رفتار یک فرد زمانی که تنها و دور از دیگران است اشاره دارد)
- انزوا و آسیبهای اجتماعی
- مشکلات تحصیلی و دوران مدرسه
- سوءمصرف سیگار و اعتیاد در نوجوانان
- زندگی خانوادگی
- مشکلات سلامتی و بیماریهای جسمانی
بنابراین، شناخت به موقع و درمان این اختلال بسیار مهم است که میتوانید از یک روانشناس خوب کمک بگیرید.
تشخیص افسردگی نوجوانان با کمک علائم
تشخیص علائم افسردگی نوجوانان اغلب برای والدین دشوار است. گاهی ممکن است آن را با احساسات معمولی بلوغ و سازگاری نوجوان اشتباه بگیرید، در صورتی که افسردگی چیزی فراتر از کسالت یا بیعلاقگی به مدرسه است!
طبق آکادمی روانپزشکی کودکان و نوجوانان آمریکا (AACAP)، اگر این علائم را در نوجوان خود دیدید، میتوانید حدس بزنید نشانههایی از افسردگی است:
علائم جسمانی و فیزیکی افسردگی در نوجوانان
- خستگی یا کم انرژی بودن، حتی در زمان استراحت
- بی قراری یا مشکل در تمرکز
- مشکل در انجام فعالیت های روزانه
- تغییر در اشتها یا الگوی خواب
- درد یا دردهایی که دلیل واضحی ندارند
علائم خلقی و ذهنی افسردگی نوجوان
- غم و اندوه مداوم، اضطراب یا تحریک پذیری
- از دست دادن علاقه به دوستان و فعالیت هایی که معمولاً از آنها لذت می برند
- دوری از دیگران و تنهایی
- احساس بی ارزشی، ناامیدی یا گناه
- ریسکهایی را که معمولاً نمیپذیرفتند میپذیرند
- افکار خودآزاری یا خودکشی
اگرچه مشاهده یک یا چند مورد از این علائم در نوجوان به این معنی نیست که تحت تاثیر افسردگی قرار گرفته، به طور مثال تغییرات اشتها بهخصوص در زمان جهش رشدی اغلب طبیعی است. با این حال، توجه به تغییرات رفتاری او میتواند به شما این امکان را بدهد که در زمان نیاز به نوجوان خود کمک کنید. به طور مثال برخی از نوجوانان اذعان میکنند که احساس «ناراحتی» یا «غمگینی» دارند، برخی دیگر ممکن است بگویند که میخواهند به خود صدمه بزنند یا حتی خود را بکشند. کودکان و نوجوانانی که افسردگی را تجربه میکنند، بیشتر در معرض خطر آسیب به خود هستند، بنابراین چنین پاسخهایی را باید همیشه جدی بگیرید.
علت ایجاد افسردگی نوجوانان
هنوز مشخص نیست علت دقیق و اصلی افسردگی نوجوانان چیست و مانند بسیاری دیگر از اختلالات رایج سلامتی، چندین عامل در افزایش خطر ابتلا به آن نقش دارند. در نوجوانی، تغییرات هورمونی و بلوغ میتوانند بر ساختار و عملکرد مغز تأثیر گذارند و حساسیت فرد را به عوامل استرسزا تغییر دهند؛ به همین دلیل، عوامل و یا رویارویی با اتفاقات استرسآمیزی مانند مسائل زیر در نوجوانی می تواند او را مستعد ابتلا به افسردگی کند:
- عوامل ارثی و ژنتیکی مانند ابتلا یکی از اعضای خانواده به این اختلال
- مشکل در سازگاری اجتماعی
- یک بحران خانوادگی، مانند مرگ یا طلاق
- فقر
- عدم حمایت اجتماعی یا عاطفی
- زندگی در یک خانواده پرخاشگر
- مورد آزار و اذیت قرار گرفتن به ویژه در مدرسه
- داشتن یک بیماری مزمن
همچنین بخوانید: رفتارهای پرخطر نوجوانان
نقش والدین در افسردگی نوجونان
اگرچه برای هرکسی سخت است که در هنگام افسردگی احساس خوشبینی کند، اما کارهایی وجود دارد که شما پدر و مادرها میتوانید برای کمک به احساس بهتر در فرزندتان انجام دهید:
1) ببینید چه اتفاقی در حال رخ دادن است
از آنها بپرسید که چه احساسی دارند و صریحاً بدون قضاوت یا توصیه گوش دهید. از افرادی که به آنها اعتماد دارید و فرزندتان را می شناسند، مانند معلم مورد علاقه یا دوست صمیمی بپرسید که آیا متوجه چیزی شده اند که ممکن است آنها را نگران کند. در طول تغییرات مهم زندگی مانند رفتن به یک مدرسه جدید یا بلوغ، به رفاه آنها توجه ویژه ای داشته باشید.
2) وقت خود را با آنها بگذرانید
سعی کنید با صحبت کردن یا انجام فعالیتهای متناسب با سن آنها محیطی پر از صمیمیت، اطمینان و حمایت ایجاد کنید به گونهای که از آن لذت ببرند.
3) عادات مثبت را تشویق کنید
فرزندتان را تشویق کنید تا کارهایی را انجام دهد که معمولاً از آنها لذت میبرد، به عادتهای منظم غذا خوردن و خوابیدن پایبند باشد و فعال بماند. فعالیت بدنی راه مهمی برای تقویت خلق و خوی آنهاست.
4) بگذارید خودشان را بیان کنند
بگذارید با شما صحبت کنند. با دقت به آنچه در مورد احساسشان می گویند گوش کنید. هرگز فرزندتان را برای به اشتراک گذاشتن افکار و احساساتش تحت فشار نگذارید. در عوض میتوانید با سایر اشکال خوداظهاری خلاق مانند نقاشی، کاردستی یا نوشتن افکار و تجربیات او را تشویق کنید. گزارش خلق و خو میتواند به برخی از کودکان کمک کند تا با مشاهده چیزهایی که آنها را ناراحت یا ضعیف میکند، احساسات خود را آشکار کنند.
همچنین بخوانید: اعتیاد در نوجوانان، راه های پیشگیری و اعتیاد در نوجوان
5) از آنها در برابر محیط های پر استرس محافظت کنید
سعی کنید نوجوان خود را از موقعیتهایی که ممکن است استرس بیش از حد، بدرفتاری یا خشونت را تجربه کند دور نگه دارید.
چه زمانی باید به دنبال کمک حرفهای باشید؟
اگر افسردگی زندگی نوجوان شما را تحت تاثیر قرار داده است، حتما از یک متخصص سلامت روان در حوزه نوجوان کمک بگیرید. به خاطر داشته باشید افسردگی نوجوانان، قابل درمان است و هر چه زودتر با یک روانشناس نوجوان صحبت کنید، فرزند شما زودتر احساس بهتری خواهد داشت. برای این کار میتوانید از خدمات مشاوره نوجوان در کلینیک روانشناسی آگاه استفاده نمایید.
دریافت مشاوره از روانشناس نوجوان
درباره سما بخشی
من سما بخشی هستم. سال 97 در رشته کارشناسی روانشناسی بالینی از دانشگاه شهید بهشتی، و سال 1400 در رشته روانشناسی در مقطع ارشد از دانشگاه تربیت مدرس فارغ التحصیل شدم. روانشناسی، حرفهای است که توأمان نیاز به دانش تئوری و عملی دارد و تبدیل به یک درمانگر حرفهای شدن، مسیری طولانی، پر پیچ و خم و البته شیرین است. از این رو، از حدود سال 1398 کارگاه و دورههای مهارتافزایی خود را شروع کردم. نوجوانی، همچون طوفان پر تلاطمی است که هم والد و هم خود نوجوان را وارد چالشهای بیپایان میکند. از این رو، برای گرون نوجون مقاله مینویسم و هدفم این است که با آگاهیبخشی و راهنمایی به والدین، به آنها و نوجوانانشان کمک کنم تا حتی شده با ذرهای آرامش بیشتر، از این دوره عبور کنند. عاشق طبیعت و سفرم؛ سفر از آن اتفاقاتی است که به سلامت روان خودم و حتی حرفه کاریام کمک میکند.
نوشتههای بیشتر از سما بخشی
دیدگاهتان را بنویسید