ترس از ازدواج؛ چرا از ازدواج میترسیم؟

ترس از ازدواج و عدم قطعیت در آن چیز عجیبی نیست چون ازدواج یک تعهد سنگین و طولانی مدت است. اما این ترس زمانی میتواند اذیتکننده باشد که زندگی و تصمیمات شما را تحت تاثیر قرار دهد، مثلا زمانی که شما برای مدت طولانی از هر رابطهای فاصله میگیرید، حرف از آن که میشود به شدت مضطرب میشوید و یا ممکن است نتوانید در رابطهی طولانی مدت دوام بیاورید. گاهی اوقات دلایل دقیق ترس از ازدواج مشخص نیست اما چندین چیز میتواند در بوجود آمدن این ترس دخیل باشد مثل: محیطی که در آن رشد کردهاید، نحوهی تربیت والد و یا سرپرست شما، تجارب آسیبزای گذشته در کودکی و یا رابطهی قبلیای که سالم نبوده است.
فهرست محتوا:
Toggleدلایل ترس از ازدواج چیست؟
موارد دیگری وجود دارند که به عنوان ترس از ازدواج شناخته شدهتر هستند و در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
1. داشتن والدین مطلقه:
کسانی که در کودکی شاهد دعوای والدین خود بودند و یا والدینی دارند که از هم جدا شدهاند ممکن است در بزرگسالی از تعهدی که منجر به همین درگیریها میشود دوری کنند. کودکی که شاهد دعوای والدین خود است به شدت آسیب میبیند و در بزرگسالی روابط او را تحت تاثیر قرار میدهد. همچنین فردی که والدین او از هم جدا شدهاند ممکن است سرانجام همهی روابط عاطفی را اینچنین ببیند و از هرگونه رابطه عاطفی و ازدواج ترس داشته باشد.
دریافت مشاوره ازدواج و قبل از ازدواج از کلینیک آگاه
2. ترس از دست دادن:
بعضی افراد از این میترسند که شریک عاطفیشان زمانی که به او نیاز دارند در دسترس نباشد و یا از این میترسند که وارد رابطه با فرد اشتباهی شوند. به عنوان مثال هر فردی نیاز دارد که شریک عاطفیاش در زمان بروز مشکلات با او همراه باشد و بتواند با او همدلی کند. حالا اگر فردی از این میترسد که در مواقع مشکلات شریک عاطفیاش حضور نداشته باشد، ممکن است در رابطههای گذشتهی خودش با والدین و یا فردی که به او دلبسته بوده این عدم دسترسی را تجربه کرده باشد.
3. داشتن شکست عاطفی سنگین:
شکست عاطفی و جداییهای تلخ نیز میتواند یکی از دلایل ترس از ازدواج و تعهد باشد. کسانی که خیانت عاطفی دیدهاند ویا به هر نحوی جدایی را تجربه کردهاند، با گذشت زمان برای انتخاب کردن فرد مناسب میترسند. و به شدت از این واهمه دارند که مبادا دوباره تجربهی قبلی را تکرار کنند.
4. فشارهای فرهنگی و مذهبی:
در بعضی از فرهنگها، ازدواج بدون در نظر گرفتن عشق و احساسات اتفاق میافتد. در ازدواجهای سنتی در فرهنگ و مذهب ما، برخی ممکن است به این فکر کنند که چطور بدون علاقهی قبلی میتوانند به کسی تعهد طولانی مدت داشته باشند و امکان دارد به دلیل اینکه از قبل در انتخاب شریک زندگی خود نظری نداشتهاند، ترس از ازدواج را تجربه کنند.
توجه کنید که ممکن است هیچکدام از موارد بالا در مورد شما صدق نکند و یا اینکه چندین مورد باهم منجر به بوجود آمدن ترس از ازدواج در شما شده باشد.
همچنین بخوانید: ازدواج برای فرار از تنهایی؛ درست یا غلط؟
چطور میتوان به ترس از ازدواج غلبه کرد؟
شاید ترس از ازدواج برای شما به حدی اذیت کننده است که بخواهید فورا به دنبال راه حلی باشید تا آن را برطرف کنید. در زیر به مواردی اشاره میکنیم که میتواند برای غلبه کردن به ترسهای خفیف تا متوسط از ازدواج کمک کننده باشد. بنابراین چندین(و یا همه!) پیشنهادات زیر را امتحان کنید تا ببینید چه چیزی میتواند ترس از ازدواج در شما را کمتر کند:
درباره تغییرات بعد از ازدواج فکر کنید:
به این فکر کنید که بعد از ازدواج چه چیزهایی در زندگیاتان تغییر خواهد کرد. در مورد چیزهای مثبتی که بعد از ازدواج به آن میرسید فکر کنید، مثلا به سفرهای دو نفرهای که میتوانید با شریک زندگی خود داشته باشید، یا اینکه مستقلتر از دوران مجردی تصمیم بگیرید یا حتی به این فکر کنید که بعد از ازدواج در تمامی مراحل زندگیاتان، مشکلات و حتی شادیهایتان یک همراه خواهید داشت که همواره از شما حمایت خواهد کرد.
فکر کردن به جنبههای مثبت ازدواج میتواند شما را به این کار ترغیب کند. به عنوان مثال یکی از مزایای دیگر ازدواج میتواند مدیریت آسانتر امور مالی باشد. توجه کنید که با افزایش دادن آگاهی خود در مورد ازدواج و در نظر گرفتن تمامی جنبههای آن، میتوانید پیوند طولانی مدت با شریک عاطفی خود داشته باشید.
همچنین بخوانید: سوالات خواستگاری که باید بپرسیم!
مشخص کنید دقیقا چه چیزی شما را میترساند
این ترس از ازدواج است؟ یا از خود عروسی؟ یا از تعهد؟ مثلا اگر از عروسی میترسید راههایی برای دور زدن آن وجود دارد. عروسیها میتوانند انعطافپذیر باشند. زیرا که این مراسم با توافق صورت میگیرد. اجازه ندهید چیزهای جزیی لذت یک رابطهی طولانی مدت و یک ازدواج خوب را از شما بگیرد. اگر این ترس از تعهد است، به صورتهای دیگر باید بررسی شوند؛ مثلا اینکه دقیقا چه چیز در «تعهد داشتن» برای شما ترسناک است.
با زوجهای راضی و شاد صحبت کنید:
دیدن زوجی که برای مدت طولانی در کنار هم زندگی کردهاند و گفتگو با آنان میتواند به غلبه بر ترس شما کمک کند.
موارد بالا از پیشنهادات کمک کننده برای ترسهای خفیف تا متوسط ازدواج هستند. اما گاهی ترس از ازدواج در شما ممکن است به حدی باشد که برای غلبه با آن، نیاز به مداخله بیشتری داشته باشید. برخی از درمان ها وجود دارد که روانشناسان میتوانند برای بهبود زندگی شما و غلبه بر ترستان انجام دهند. در این مورد مشاورین خانواده و ازدواج میتوانند بهترین انتخاب برای شما باشند. برای دریافت مشاوره قبل از ازدواج میتوانید از خدمات کلینیک روانشناسی آگاه استفاده نمایید.

درباره راحله کرمی
من راحله کرمی، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد در رشته روانشناسی بالینی در سال 1401 هستم. از سال 1395 تحصیلات خود را در رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی شروع کردم. در این سالها با رویکردهای زیادی آشنا شدم اما در آخر رویکرد هیجانمدار را که با امیال درونی من تناسب داشت، برگزیدم. از سال 1399 شروع به گذراندن دورههای درمانگر فردی با رویکرد هیجانمدار از قبیل دورههای درمان افسردگی، اضطراب و تروما و... کردم. در کنار آن تلاش بر این داشتم که علم روز روانشناسی را از طریق دورههای آنلاین در دانشگاههای مختلف دنیا یاد بگیرم. علاوه بر آن به دلیل علاقه به رشته روانشناسی و مطالعات در این حیطه، از سال 1400 شروع به تولید محتوا و نویسندگی کردم. در طی این سالها تلاش کردم که با مطالعه مطالب و مقالات به روز روانشناسی علم خود را در اختیار کسانی بگذارم که به دنبال آگاهی هستند. و همیشه امید دارم که بتوانم قدمی هرچند کوچک برای رسیدن شما به این آگاهی باشم.
نوشتههای بیشتر از راحله کرمی
دیدگاهتان را بنویسید