سکس تراپی چیست؟ برای چه مواردی باید به درمانگر جنسی مراجعه کنیم؟

این مقاله توسط روانشناس، سید محمد هاشمی از نظر تخصصی بررسی و تایید شده است.
رابطۀ رضایتبخش رابطهای است که دو نفر در آن تجربیات جنسی خوبی داشته باشند. آن هم با یاری که عاشقش هستند و رابطۀ جنسیشان تا آخر عمر به همین خوبی ادامه پیدا کند. اما همیشه آنطور که ما میخواهیم پیش نمیرود و ممکن است این وسط با انواع و اقسام مشکلات جنسی دستوپنجه نرم کنیم.
میل جنسی کم، درد داشتن هنگام برقراری رابطۀ جنسی، مشکل داشتن در رسیدن به ارگاسم یا هر مسئلۀ دیگری میتواند رضایت جنسی افراد را به چالش بکشد. سکستراپی به افراد کمک میکند تا چالشهای جنسیشان را مشخص و حل کنند.
سکستراپی برای هر شخصی که با سکس و لذت جنسی مسئله دارد میتواند مفید باشد. بهویژه افرادی که در برانگیخته شدن، مقاربت دردناک، رسیدن به ارگاسم یا در سایر اختلالات جنسی مشکل دارند. سکستراپی به شما کمک میکند تا زندگی جنسی بهتری برای خودتان رقم بزنید.
در این مقاله از کلینیک آگاه سعی کردیم به سکستراپی و مسائل مربوط به آن بپردازیم.
فهرست محتوا:
Toggleسکس تراپی چیست؟
سکستراپی شاخهای از رواندرمانی است و برای کمک به افراد یا زوجهایی طراحی شدهاست که مشکلاتی در دستیابی به رضایت جنسی تجربه میکنند.
عوامل مختلفی از جمله پزشکی، روانی و هیجانی میتواند رضایت جنسی شما را به خطر بیندازد. در سکس تراپی به همۀ این عوامل رسیدگی میشود تا موانع ذهنی و هیجانی که باعث بروز مشکلات جنسی شما شده است را برطرف کند و منجر به رضایت جنسی افراد شود.
سکستراپی فقط برای زوجین نیست بلکه هر شخصی که مشکلی در این زمینه داشته باشد میتواند به سکستراپ مراجعه کند. اختلال عملکرد جنسی شیوع بالایی دارد 43 درصد از زنان و 31 درصد از مردان گزارش دادهاند که در طول زندگی خودشان اختلال عملکرد جنسی را تجربه کردهاند.
سکستراپیست کیست؟
سکس تراپیست میتواند مددکار اجتماعی، پزشک یا روانشناس باشد اما در هر صورت باید آموزشهای تخصصی در زمینۀ سلامت جنسی و مشکلات جنسی را دیده باشد.
در کنار درمانگران جنسی، مشاوران جنسی نیز در این زمینه فعالیت دارند، تفاوت این دو در نحوۀ رسیدگی به مشکلات جنسی است. مشاوران جنسی با آموزش دادن و تکنیکهای عملی به مشکلات کوتاهمدت رسیدگی میکنند اما درمانگران جنسی علاوه بر مشکلات ساده به مسائل پیچیدهتر جنسی نیز میپردازند.
داشتن زندگیِ جنسیِ سالم در رضایتمان از زندگی تاثیرگذار است. هنگامیکه اختلالی در عملکرد جنسی وجود داشته باشد میتواند رضایتمان از خودمان، رابطه و زندگیمان را تحت تاثیر قرار بدهد. سکستراپ کمک میکند شیرینیِ لذت رابطۀ جنسی به رابطۀ عاطفی شما برگردد. به شما کمک میکند بر چالشهای جنسی و صمیمانۀ خود غلبه کنید و رضایت جنسی بالاتری را در زندگی تجربه کنید.
اهمیت مراجعه به سکستراپی برای بهبود رابطه عاطفی
شاید موضوع سکس و رابطهعاطفی یا بهعبارت دیگر سکس و صمیمیت در ابتدای کار آنقدرها هم مهم تلقی نشود؛ اما بعضی افراد نمیتوانند سکس و احساس صمیمیت را باهم در ارتباط با یک نفر تجربه کنند. عشق سالم عشقی است که در آن صمیمیت و سکس با هم آمیخته باشند؛ بهعبارتی سکس و صمیمیت نسبت به یک شخص وجود داشته باشد اما به دلیل آسیبهایی که ممکن است در دورهی تحول افراد پیش آید، در برخی افراد سکس و صمیمیت از هم جدا میشوند. در نتیجه ممکن است افرادی را ببینیم که نسبت به کسی که عاشقش هستند و او را دوست دارند تمایل جنسی ندارند و نمیتوانند با او سکس کنند اما نسبت به افرادی که هیچ عشقی نسبت به آنها ندارند از لحاظ جنسی کاملا توانمندند و برانگیخته میشوند.
در باب اهمیت مراجعه به سکستراپ یا کمک از زوج درمانگر برای این مورد جهت بهبود رابطۀ عاطفی، همین بس که از مهمترین نیازهای ما، نیاز به ارتباط است. ارتباط عاطفی عمیقترین نوع رابطه انسانهاست.
همچنین بخوانید: رابطه جنسی خسته کننده
سکستراپی برای چه مشکلاتی میتواند به ما کمک کند؟
فعالیت جنسی تجربهی پیچیدهای است که شامل عناصر فیزیکی، ذهنی و هیجانی میشود. عملکرد جنسی نقش مهمی در کیفیت زندگی دارد و با آسودگی ذهنی و جسمی مرتبط است. متخصصانی که در زمینه مسایل جنسی کار میکنند فعالیت جنسی را به چهار مرحله تقسیم میکنند که به عنوان چرخۀ پاسخ جنسی شناخته میشود:
- میل جنسی
- برانگیختگی جنسی
- ارگاسم
- بازگشت یا فروکش
همچنین بخوانید: فانتزی جنسی چیست؟ تاثیر فانتزی جنسی بر روابط زناشویی
مشکلات جنسی ممکن است در هر نقطه از این چرخه ایجاد شود. دانستن اینکه چگونه از لحاظ ذهنی و جسمی در هر مرحله واکنش نشان میدهید میتواند تجربۀ جنسی شما را بهبود بخشد و به شما کمک کند تا علل اختلال عملکرد جنسی را مشخص کنید.
سکس تراپ شما را در حل جنبههای مختلف ذهنی و هیجانی مربوط به مسائل جنسی کمک میکند. برخی از انواع مشکلات جنسی را بر اساس وبسایت Cleveland clinic، اینجا لیست میکنیم:
- نبود میل جنسی
- نبود برانگیختگی جنسی
- مشکل داشتن در رسیدن به ارگاسم جنسی
- درد داشتن در طول برقراری رابطۀ جنسی (مقاربت دردناک) مانند واژینیسموس
- مشکل در نعوظ یا حفظ نعوظ
- زودانزالی، دیرانزالی یا داشتن هرمشکلی در انزال
سکستراپیستها همچنین در چالشهای زیر میتوانند به شما کمک کنند:
- آموزش مسائل جنسی و اصلاح آموزشهای نادرست فراگرفته از قبل
- ترومای جنسی
- احساس اضطراب، ترس از رابطه جنسی یا شرم مربوط به سکس
- مشکلاتی که در زمینۀ فرهنگ، مذهب و دیدگاهای اجتماعی با سکس وجود دارد
- از آنجا که معمولا سکستراپیستها زوجدرمانگر هم هستند، در صورتی که مشکل رابطۀ جنسی شما برخاسته از صمیمیت بین شما و پارتنرتان باشد آن را بهبود میبخشد.
- در صورتی که میل جنسی شما با پارتنرتان هماهنگ نباشد، بهعبارتی یکی از شما گرم و دیگری سرد باشد میتوانید از سکس تراپیست کمک بگیرید.
- در صورتی که مسائل جنسی برای رابطۀ شما مسئله ایجاد کرده باشد.
- داشتن تصویر بدنی ضعیف از خود که مربوط به سکس میشود مانند تصور کوچک بودن اندامهای جنسی
- اعتیاد به سکس
- اعتیاد به پورنوگرافی
همچنین بخوانید: اضطراب جنسی چیست؟ راهکارهای غلبه بر اضطراب جنسی
در طول جلسه سکستراپی چه سوالاتی پرسیده میشود؟
سکستراپی هم یک نوع از رواندرمانی است. در سکستراپی هم شما احساسات و نگرانیهای خودتان را با درمانگرتان درمیان میگذارید. و با کمک درمانگرتان مکانیسمهای مقابلهای برای بهبود رابطۀ جنسی خود را پیدا میکنید و به کار میبندید تا زندگی جنسی سالمتری را در آینده تجربه کنید.
درمانگر، جلسات سکستراپی را هم به صورت تنهایی با شما میتواند برگزار کند ؛یا اینکه در صورت نیاز جلسه را با شما و همسرتان برگزار میکند.
باید توجه داشته باشید حضور درمانگر به خاطر این است که شما را راهنمایی کند و کمک کند تا چالشهایی را که بین شما و همسرتان در زمینه مسائل جنسی جریان دارد پردازش کنید. درمانگر آنجا نیست تا جانب یکی از شما را بگیرد و دیگری را متقاعد کند. سکستراپ به هیچ عنوان با کسی رابطۀ جنسی یا تماس جسمانی با شما نخواهد داشت.
با هر جلسه از سکستراپی درمانگر شما را به سمت مدیریت بهتر شرایط سوق میدهد که دچار اختلال عملکرد جنسی نشوید. هر آنچه در سکستراپی اتفاق میافتد در محیطی امن، حمایتی و آموزشی است. این به معنای آرامش و تشویق برای تغییر است و احتمالا شما جلسه را با تکالیف و کارهایی که قبل از جلسه بعدی انجام دهید ترک میکنید.
آیا در سکستراپی معاینه فیزیکی هم انجام میشود؟
در سکستراپی هم درمان مانند سایر رواندرمانیها به صورت گفتگو انجام میشود و معاینۀ فیزیکی صورت نمیگیرد. در صورتی که درمانگرتان شک کند که اختلال عملکرد جنسی شما ناشی از مشکلات جسمی است ممکن است شما را به یک پزشک ارجاع دهد. درمانگر و پزشک به همراه هم میتوانند درمورد علایم و نشانههای شما با یکدیگر مشورت کنند و از هرگونه نگرانی فیزیکی که ممکن است به مشکلات جنسی بیشتری منجر شود جلوگیری کنند.
سکستراپی چند جلسه طول میکشد؟
مدت زمان سکستراپی بر اساس ماهیت و پیچیدگی نگرانیهای ارائه شده متفاوت است. در حالیکه مشکل برخی از افراد در چند جلسه حل میشود ممکن است دیگرانی که با مشکلات پیچیدهتری به سراغ سکستراپی میآیند از یک سفر درمانی طولانی مدتتری بهرهمند شوند.
جلسات اولیۀ مشاوره جنسی به ارزیابی کامل برای درک نگرانیها، خواستهها و اهداف خاص مراجعین میگذرد. این برنامۀ اولیه، پایه و اساس درمان را پیریزی میکند. ارزیابی ممکن است بین یک تا سه جلسه طول بکشد و به روان درمانگر درک جامعی از پویاییهای منحصربهفرد مراجعین میدهد.
بنابراین مدتزمان سکستراپی وابسته به اهداف تعیینشدۀ مراجعین است. برخی ممکن است فقط به حل مشکلات جنسی خاصی که برایشان به وجود آمده بپردازند و چالشهای ارتباطیشان را بهبود بخشند که در این صورت مدتزمان کمتری میطلبد. اما برخی دیگر اهداف بلندمدت را دنبال میکنند و علاوه بر حل مشکلات جنسی، به دنبال رشد شخصی و تقویت رابطهی دونفرهشان نیز هستند. طبیعتا این گروه تعامل گستردهتری را در سکستراپی دنبال میکنند.
بنابراین بازۀ زمانی سکستراپی جواب ثابتی ندارد و به نیازهای شخصی و اهداف درمانی شما بستگی دارد.
جمعبندی
رابطۀ جنسی همانطور که یک رابطۀ عاطفی را لذت بخش میکند، در صورتی که فردی دچار مشکلات جنسی باشد میتواند به همان اندازه رابطه را به کام هر دو نفر تلخ کند. اینجاست که اهمیت سکس تراپی برای شیرین کردن دوبارۀ رابطه اهمیت پیدا میکند. هر فردی که هر مشغلهای نسبت به مسائل جنسی دارد میتواند به سکستراپ مراجعه کند و برای بهترکردن زندگی جنسی خود خدماتی دریافت کند.
در این مقاله سعی کردیم تا تصویر کلی و درستی از سکستراپی ارائه دهیم تا مراجعین تصویر سالمتری نسبت به سکستراپی داشته باشند.

درباره علیرضا سنچولی
من علیرضا سنچولی هستم. کارشناسی روانشناسی عمومی دارم و دانشجوی ارشد روانشناسی بالینی در دانشگاه شیراز هستم. یکی از کنجکاوی های من، شناخت بهتر انسان است و به همین دلیل روانشناسی را انتخاب کردم. مطالعات من بیشتر در زمینه رویکردهای پویشی مخصوصا رواندرمانی پویشی کوتاه مدت و فشرده (ISTDP) است. تلاشم بر این است تا موضوعات مختلف روانشناسی را با زبان ساده بیان و در اختیار عموم قرار دهم و به نظرم آگاهی از مسائل روانشناختی یکی از مهم ترین قدمها در زمینه بهبود حال درونیمان است.
نوشتههای بیشتر از علیرضا سنچولی
دیدگاهتان را بنویسید