تاثیر طلاق بر کودکان و راههای کاهش اثرات

این مقاله توسط روانشناس، دکتر میترا کامران از نظر تخصصی بررسی و تایید شده است.
طلاق، یکی از سختترین و پر چالشترین تصمیمها، یک تجربه بسیار استرسزا و عاطفی برای همه افراد خانواده و به معنای طوفانی برای زندگی خانوادگی است. اما این تصمیم وقتی پیچیدهتر میشود که شما مادر و پدر نیز باشید و پای فرزند یا فرزندانی در میان باشد.
معمولاً برای فرزندان درک تصمیم جدایی شما سخت است و اغلب احساس میکنند تمام دنیایشان وارونه شده است. آنها ممکن است شوک زده، ناراحت و غمگین، عصبانی یا مضطرب شوند. حتی ممکن است احساس گناه کنند و خود را به خاطر مشکلات خانه و طلاق شما سرزنش کنند.
از آنجایی که بچهها با توجه سن و ویژگیهای شخصیتی خود با یکدیگر متفاوتند، تأثیر طلاق بر فرزندان نیز میتواند متفاوت باشد. برخی از بچهها پس از گذر از آشفتگی و چالشهای اولیه زندگی پس از طلاق، دچار هیچ مشکل روانی یا رفتاری خاصی نمیشوند؛ در حالی که کودکان دیگر ممکن است تا مدتها با این تغییر و تأثیرات آن دست و پنجه نرم کنند. فراموش نکنیم حتی فرزندان انعطاف پذیری که خیلی زود با طلاق والدین کنار میآیند، ممکن است در آینده دچار مشکلات یا نگرانیهای متعدد شوند. مثلاً به هنگام اتفاقات خاص زندگی خود مثل جشن فارغ التحصیلی یا ازدواج، احساسات دردناک و خاطرات تلخی را تجربه نمایند. در چنین مواقعی کمک گرفتن از یک مشاور خانواده انلاین میتواند به شما و فرزندانتان کمک کند.
طبق مقاله دی اونفرین و رابرت امری در سال 2019، طلاق والدین با افزایش خطر مشکلات سازگاری کودک و نوجوان، از جمله مشکلات تحصیلی (مانند نمرات پایینتر و ترک تحصیل)، رفتارهای مخرب (مانند رفتارهای نابهنجار و مصرف مواد) و علائم افسردگی مرتبط است. فرزندان والدین طلاق بیشتر احتمال دارد رفتارهای جنسی پرخطر داشته باشند، در فقر زندگی کنند و بیثباتی خانوادگی را تجربه کنند. در واقع طلاق، احتمال پیش آمدن این مسائل را تا حدود یک و نیم تا دو برابر افزایش میدهد. اما در مقابل، لامنان و امری در مقاله خود معتقدند جدایی نسبتاً بیضرر و حتی یک تغییر مثبت است به ویژه برای بچههایی که در محیط خانوادگی بسیار پرتنش و پرتعارض بزرگ میشوند.
فهرست محتوا:
Toggleموقع طلاق و جدایی، از مامان و بابا چه میخواهم؟
- من به هر دوی شما نیاز دارم. حتی وقتی کنار یکی از شما هستم، دوست دارم والد دیگر با من تماس بگیرد، پیامک ارسال کند و با من در ارتباط باشد. اینطوری احساس میکنم برای هر دو مهم هستم و واقعاً مرا دوست دارند.
- لطفا دعوا نکنید و سخت تلاش کنید تا در مورد مسائل مربوط به من به توافق برسید. وقتی به خاطر من دعوا میکنید، فکر میکنم کار اشتباهی انجام دادهام و همه چیز تقصیر من است.
- من میخواهم هر دوی شما را دوست داشته باشم و از زمانی که با هر یک از شما میگذرانم لذت ببرم. لطفا من را وسط دعوا و ناراحتیهای خود وارد نکنید و از من نخواهید تا طرف کسی را بگیرم یا بین شما انتخاب کنم.
- لطفاً مستقیماً با یکدیگر ارتباط برقرار کنید تا مجبور نباشم بین شما پیام ارسال کنم.
- وقتی در مورد والد دیگر صحبت میکنم، لطفا فقط چیزهای خوب بگویید یا اصلاً چیزی نگویید. وقتی در مورد او چیزهای بد و ناخوشایند میگویید، احساس میکنم از من انتظار دارید طرف شما را بگیرم.
- لطفا به یاد داشته باشید که من هر دوی شما را در زندگیام میخواهم و عاشق هر دو نفرتان هستم. دوست دارم روی هر دو شما حساب باز کنم و در کنارتان چیزهای زیادی یاد بگیرم.
تأثیر طلاق بر فرزندان در سنین مختلف چگونه است؟
در ادامه به تاثیر طلاق در سنین مختلف فرزندان میپردازیم:
تاثیر طلاق در نوزادان (از تولد تا 18 ماهگی):
اگرچه ممکن است برای شما تعجبآور باشد حتی نوزادان نیز تحت تأثیر طلاق قرار می گیرند. به خصوص اگر درگیری شما و همسرتان منجر به مشاجره و تنش در خانه شود. در دوران شیرخوارگی، نوزادان میتوانند استرس را در محیط خانه احساس کنند و دچار دلبستگی ناایمن شوند. آنها همچنین ممکن است پسرفت کنند یا علائم تاخیر رشدی را نشان دهند.
تاثیر طلاق بر کودکان ۱۸ ماهه تا ۳ ساله
طلاق میتواند از نظر عاطفی و روانی بر کودکان 18 ماهه تا 3 ساله تأثیر بگذارد. در دوران کودکی پیوند اصلی کودک با والدینش است، بنابراین پذیرش و درک هر گونه اختلال عمده در زندگی خانوادگی برای او دشوار است. کودکان نوپا که والدینشان طلاق میگیرند ممکن است مکرر گریه کنند، بیش از حد معمول خواهان توجه باشند، پسرفت کنند و به مکیدن انگشت بازگردند، در مقابل آموزش توالت مقاومت کنند یا در تنها خوابیدن در شب دچار مشکل شوند.
تاثیر طلاق بر فرزندان ۳ تا ۸ سال
کودکان خردسال بین 3 تا 8 ساله ممکن است به طور کامل درک نکنند چرا شرایط خانواده در حال تغییر است. ممکن است در مورد اینکه چرا باید بین دو خانه در رفت و آمد باشند سردرگم شوند. درک احساسات شما بزرگسالان برای کودکان خردسال که اغلب چیزها را سیاه یا سفید میبینند کار دشواری است و آنها نمیتوانند دلایل پیچیده شما برای جدایی را متوجه شوند. یکی از بزرگترین ترس بچهها در این بازۀ سنی این است که یکی از شما والدین دست از دوست داشتن آنها بردارید.
تاثیر طلاق والدین بر فرزندان ۸ تا ۱۲ ساله
کودکان کمی بزرگتر بین 8 تا 12 ساله ممکن است نگران این باشند که فروپاشی خانواده تقصیر آنها باشد؛ بزرگترین ترس بچهها در این سنین این است که کار اشتباهی انجام داده باشند که باعث جدایی والدینشان شده است. ممکن است مانند کودکان خردسال برای درک دلایل پیچیده طلاق شما دچار مشکل شوند.
تاثیر طلاق والدین بر نوجوانان
نوجوانان برخلاف کودکان خردسال آنچه را که در حال اتفاق افتادن است به طور کامل میفهمند. آنها ممکن است احساسات خود را به طور متفاوتی بیان کنند مثلاً گوشهگیر و کمصحبت شوند و ارتباط خود را با شما کاهش دهند یا از طریق خشم یا رفتارهای سرکشانه ابراز کنند. همچنین ممکن است یک یا هر دو شما را مقصر این اتفاق بدانند و به سرزنشتان بپردازند.
تأثیرات اولیه طلاق بر فرزندان
اولین تأثیر طلاق بر فرزندان، احساس خشم، نگرانی، غم، سردرگمی و سرخوردگی است. معمولاً بچهها در حین یا پس از طلاق، دچار مشکلات سلامت روان یا مشکلات رفتاری میشوند. تا به اینجا تمامی این اتفاقات بخش طبیعی فرایند طلاق است و فرزندان شما اثرات کوتاه مدتی را تجربه میکنند. اما برخی از بچهها ممکن است در صورت عدم حمایت عاطفی مناسب، مشکلات طولانی مدت بیشتری را تجربه نمایند که میتواند نگران کننده باشد.
همچنین بخوانید: علائم افسردگی در نوجوانان
تأثیرات روانی طلاق بر فرزندان
اغلب نخستین تأثیر روانی طلاق بر بچهها اضطراب، استرس، احساس از دست دادن و سردرگمی است. آنها ممکن است احساس رها شدن یا خیانت کنند و برای پردازش این احساسات پیچیده، تلاش کنند. براساس گزارش سایت the wave clinic، کودکان 7 تا 14 ساله که والدینشان طلاق گرفتهاند، 16 درصد بیشتر در معرض ابتلا به مشکلات سلامت روان از جمله اضطراب و افسردگی هستند. برخی از این مشکلات سلامت روان میتواند منجر به انجام رفتارهای پرخطر در نوجوانان از جمله سوء مصرف مواد، بزهکاری و فعالیتهای جنسی در سنین پایین شود.
سایر آثار روانی طلاق میتواند شامل تجربههای زیر در بچهها باشد:
- اضطراب عمومی در مورد نحوه زندگی جدید با یک والد و یا زندگی چرخشی با هر دو والد
- فشار برای رسیدگی به مسئولیتهای اضافی در زندگی جدید
- احساس گناه به دنبال مقصر دانستن و سرزنش کردن خود به خاطر اتفاقی که افتاده
- تنهايي چون ممکن است به اندازه قبل با هر دو والد وقت نگذرانند.
- خشم نسبت به پدر و مادر به خاطر از هم پاشیدن خانواده
همچنین بخوانید: برگشت به زندگی پس از طلاق
تاثیرات اجتماعی طلاق بر فرزندان
به دنبال طلاق والدین، برخی از بچهها گوشهگیرتر میشوند و روابط اجتماعی خود با سایرین را محدود میکنند. آنها از اینکه دوستان و اطرافیانشان بدانند پدر و مادرشان از هم طلاق گرفتهاند، احساس خجالت و شرمندگی میکنند. برخی دیگر ممکن است از طریق انجام رفتارهای مخرب به دنبال کسب توجه والدین باشند، به طور مثال در مدرسه یا خیابان بی دلیل با دیگران دعوا کنند. از سایر تأثیرات اجتماعی طلاق این است که بچهها در روابط اجتماعی خود دچار مشکل شده و احساس ناامنی میکنند. روابط دوستیشان دچار چالش میشود و حتی ممکن است از جانب همسالان مسخره شوند. امکان دارد به مقایسه خود با سایر همسن و سالهایشان بپردازند و فکر کنند که آیا خانواده آنها تنها خانوادهای است که طلاق گرفته است؟
تأثیرات طلاق بر تحصیل فرزندان
استرس و آشفتگی عاطفی ناشی از طلاق میتواند منجر به مشکلاتی در تمرکز و در نتیجه کاهش عملکرد تحصیلی بچهها شود. اگر بچهها کوچکتر باشند ممکن است نگرش منفی نسبت به مدرسه پیدا کنند؛ چرا که میترسند همکلاسیهای آنها از طلاق پدر و مادرشان با خبر شوند. گاهی نیز مشکلات مالی خانوادگی یا مشکلات رفتاری و روانی پیش آمده برای بچهها میتواند منجر به ترک تحصیل آنان شود.
مواد ذکر شده برخی از عواقب احتمالی طلاق بر فرزندان شما هستند، اما نگران نباشید! این تأثیرات به هیچ وجه مطلق و جهان شمول نیستند. شما میتوانید با به کار بستن برخی راهکارهای مناسب و دریافت مشاوره از روانشناسان کلینیک آگاه، این مشکلات را کاهش دهید یا مدیریت کنید.
چه عوامل مختلفی میتوانند بر نحوه و میزان واکنش فرزندانتان به جدایی شما تأثیر بگذارند؟
به گزارش سایت whoum، عوامل زیر بر واکنش بچهها به طلاق شما نقش دارد:
سن و مرحله رشدی: برای کودکان کوچکتر درک شرایط موجود شما سختتر است. آنها ممکن است احساس گناه کنند و خود را مقصر بدانند. از سوی دیگر، نوجوانان ممکن است با عصبانیت یا کنارهگیری از فعالیتهای خانوادگی واکنش نشان دهند.
تفاوتهای جنسیتی: پسران و دختران ممکن است واکنش متفاوتی به طلاق نشان دهند، تأثیر طلاق بر فرزند پسر اغلب به صورت بروز رفتارهای بیرونی بیشتر در آنها مانند پرخاشگری است، در مقابل تأثیر طلاق بر فرزند دختر بیشتر به صورت درونریزی است؛ دختران احساسات خود را درون خود پنهان میکنند که میتواند منجر به افسردگی یا اضطراب شود.
کیفیت روابط والدین پس از جدایی: سطح تعارض و ارتباط بین شما به طور قابل توجهی بر سازگاری کودک تأثیر میگذارد. روابط دوستانه و مشارکت والدینی میان شما میتواند تأثیرات منفی طلاق را کاهش دهد.
سیستمهای پشتیبانی: یک شبکه پشتیبانی قوی شامل خانواده گسترده، دوستان، آشنایان و کمک گرفتن از مشاور و روانشناس میتواند نقش مهمی در کمک به کودکان شما برای مقابله با تغییرات ایفا کنند.
همچنین بخوانید: طلاق عاطفی چیست؟
راهکارهای کاهش تأثیر طلاق بر فرزندان
اگر طلاق را تجربه میکنید، مهم است از فرزندان خود حمایت کنید تا با هم از این دوران چالش انگیز عبور کنید:
-
اجازه دهید غمگین باشند
استفانی سامار، روانشناس کودک، توصیه میکند از برخی واکنشهای بچه ها که ممکن است در حین یا اوایل طلاق مشاهده کنید خیلی نگران نشوید: به این فکر کنید که خود شما به عنوان یک بزرگسال چه احساس آشفتگی تجربه میکنید، چه برسد به فرزندان. این دوره گذار و سازگاری با شرایط جدید باید اتفاق بیفتد، پس شروع به گفتن حرف هایی مثل «من فقط میخواهم تو خوشحال باشی» نکنید.
برای بچه ها، طلاق میتواند مانند یک فقدان شدید، از دست دادن والدین، از دست دادن خانواده، یا به سادگی از دست دادن زندگی قبلی باشد. به فرزندانتان کمک کنید احساسات خود را ابراز کنند، شاید نتوانید مشکلات آنها را برطرف کنید یا غمشان را به شادی تبدیل کنید، اما مهم است که به جای نادیده گرفتن احساساتشان، به آنها اجازه دهید غمگین باشند تا زمانی که بتوانند با شرایط جدید سازگار شوند.
-
پای درد و دل بچه ها بنشینید
کودکان ممکن است به دلیل ترس از آسیب رساندن به شما تمایلی به در میان گذاشتن احساسات واقعی خود نداشته باشند. پای درد و دل آنها بشینید و بگذارید بدانند هر چه میگویند اشکالی ندارد. آنها ممکن است شما را به خاطر طلاق سرزنش کنند یا از دست شما عصبانی یا نا امید باشند اما اگر نتوانند احساسات صادقانه خود را با شما به اشتراک بگذارند، زمان سخت تری را پیشرو خواهند داشت.
-
بگذارید بچه ها بدانند که آنها مقصر نیستند
بسیاری از بچهها بر این باورند که شما به خاطر آنها طلاق گرفتهاید. لحظاتی را به یاد میآورند که با شما دعوا کردهاند، نمرات ضعیفی دریافت کردهاند یا خود را به دردسر انداخته اند. برای کمک به فرزندان خود برای از بین بردن این تصور غلط:
- با توجه سن و میزان فهم بچه ها، به آنها توضیح دهید که چرا تصمیم به طلاق گرفتید. یادآوری کنید هر دو نفر شما عاشقشان خواهید بود و بچهها مسئول طلاق شما نیستند.
- بهتر است بتوانید به زبانی واضح، ساده و صادقانه توضیح دهید که فرزندانتان آن را درک کند. به عنوان مثال، “هر دو نفر ما شما را دوست داریم و از شما مراقبت خواهیم کرد.”، “ما تصمیم گرفتیم اگر من و پدر جدا از هم زندگی کنیم، بهترین کار برای خانوادهمان است”.
- فرزندان شما نیازی به دانستن همه جزئیات ندارند، اما آنها حق دارند بدانند چه اتفاقی خواهد افتاد، کجا زندگی میکنند و چه کسی از آنها مراقبت خواهد کرد.
-
از سرزنش والد دیگر بپرهیزید
هر اتفاقی که موجب طلاق شما شده است یک مسئله زناشویی بوده و به فرزندانتان مرتبط نیست. البته منظور ما این نیست به بچهها دروغ بگویید؛ اتفاقا خیلی مهم است که با آنها صادق باشید، اما بدون انتقاد و سرزنش همسرتان. به هر حال فرزند شما قرار است با هر دوی شما زندگی کند و نباید میان بحث و جدل های شما گیر بیفتد. باید از قبل در مورد علت جدایی یا طلاق خود توافق کنید و به آن پایبند باشید. برای صحبت با فرزندان برنامهریزی کنید و در صورت امکان، با حضور هر دو نفر، در خصوص تصمیم نهایی خود برای طلاق به بچه ها بگویید. یادتان نرود هنگام بیان دلایل جدایی، به یکدیگر احترام بگذارید و به دنبال سرزنش و پیدا کردن مقصر نباشید.
-
مراقب نگرانیهای بچه ها باشید
طلاق و اتفاقات پس از آن، ممکن است هزاران دغدغه و نگرانی برای بچه ها به همراه بیاورد. شاید پشت هر سؤالی که از شما میپرسند نگرانیهای خاصی وجود داشته باشد مثلا:
- چه زمانی پیش بابا/ مامان میروم؟
- مدرسه باید کجا بروم؟
اینجور مواقع، ابتدا از فرزندانتان بپرسید که در مورد چه چیزی نگران اند، سپس سعی کنید با آنها همدلی کرده و اطمینان دهید راه حلی برای نگرانی هایشان پیدا خواهید کرد. به عنوان مثال، «به نظر میرسد نگران این هستی چه زمانی مامان/بابا را خواهی دید، میتوانیم برای آن برنامهریزی کنیم»، «فکر میکنم در مورد رفت و آمد از خانه مامان/بابا تا مدرسه نگران هستی». به دنبال هر سؤالی که فرزندان میپرسند، خوب است که به آنها اطمینان دهید که شما و والد دیگر کنارشان هستید تا به آنها کمک کنید نگرانی های خود را رفع کنند.
-
به شخص دیگری پیشنهاد دهید که با آنها صحبت کند
گاهی اوقات برای کودکان آسانتر است که احساسات و افکار خود را با کسی غیر از والدین خود به اشتراک بگذارند. می توانید فرزندانتان را تشویق کنید تا با بزرگسال مورد اعتماد دیگری مثل یک دوست، یک معلم، پدر بزرگ یا مادربزرگ صحبت کنند.
-
روتین ها را حفظ کنید و یا روتین های جدید ایجاد نمایید
فایده روتین ها این است که به کودکان احساس امنیت، آرامش و تحت کنترل داشتن اوضاع را میدهد. بنابراین رعایت برنامههای معمول زندگی میتواند به فرزندان شما کمک کند تا با تغییراتی مانند جدایی و طلاق کنار بیایند. سعی کنید روالهای کوچکی را که واقعاً برای فرزندتان مهم هستند شناسایی کنید، مانند بازی با دوستان یا خواندن یک کتاب خاص قبل از خواب. بگذارید فرزندتان بداند که این چیزها تغییر نخواهند کرد. در صورت امکان، سعی کنید روتین ها بزرگی مانند مدرسه فرزندتان را نیز تغییر ندهید.
اگر به دلیل تغیراتی مانند تغییر محل زندگی یا تغییر سطح درامدی ناچار به تغییر برنامه های زندگی خود شدید، همیشه می توانید روتین های جدیدی برای بچه ها ایجاد کنید. اگر فرزند شما به اندازه کافی بزرگ شده است، میتوانید برنامه های معمول جدید را با هم مشخص کنید و انجام دهید.
-
پس از جدایی، بچه ها را بیش از قبل در تصمیمگیری ها مشارکت دهید.
اگر بتوانید فرزندتان را در تصمیمگیری های کوچک مانند نحوۀ چیدمان اتاقش یا اینکه چه چیزی برای شام بخورید مشارکت دهید، به کودک شما کمک میکند در زمانی که بسیاری از چیزها در حال تغییر هستند، احساس کند حداقل برخی اتفاقات خانه تحت کنترل اوست. در مورد کودکان بزرگتر، مهم است که با دقت به حرفهایشان گوش کنید و به آنها بگویید برای نظراتشان اهمیت زیادی قائلید. برای مثال، دوست دارد چه روزهایی از هفته پیش مادر و چه روزهایی پیش پدر باشد.
فراموش نکنید با توجه به سن بچهها به آنها قدرت انتخاب و تصمیم گیری دهید. بار اضافی به دوششان نگذارید، به ویژه تصمیماتی که باعث میشود آنها محبور شوند بین شما و والد دیگر انتخاب کنند یا بین شما گیر کنند.
-
اوقات خوشی با بچهها بگذرانید.
زمانی را برای کنار بچهها بودن و خوشگذرانی اختصاص دهید، حتی اگر یک بغل کردن سریع، گوش کردن یک آهنگ یا خوردن یک میان وعده کنارهم باشد.
جمع بندی
برای بسیاری از خانوادهها، طلاق اغلب تنها گزینه روی میز است. شکی نیست که طلاق یک اتفاق بسیار استرسزا برای همه اعضای خانواده است، اما برای فرزندان چالشبرانگیزتر هم هست و تأثیر طلاق بر کودکان میتواند متفاوت باشد. فرزند شما در یک مبارزه سخت خواهد بود و ممکن است تغییراتی در رفتار، خلق و خو یا شخصیت او پیش بیاید. برخی از این تغییرات میتواند موارد زیر باشد:
- خیس کردن تخت خواب و شب ادراری
- مشکلات خواب
- بیشتر از حد معمول پرخاشگر شدن
- حالت غم و اندوه و گریههای بی اندازه
- افت تحصیلی
- استرس بیش از اندازه
گاهی این تغییرات کوتاه مدت هستند و پس از مدتی، بچهها با شرایط بعد از طلاق والدین سازگار میشوند و این مشکلات کاهش مییابد اما اگر فکر میکنید فرزندتان مدت زمان طولانی تحت تأثیر این مسائل هستند و یا نیاز به حمایت تخصصی دارید تا در این فرایند حسن و پس از طلاق به شما و فرزندانتان کمک کند، میتوانید از یک روانشناس خوب در کلینیک آگاه کمک بگیرید. همچنین اگر برای مشاوره طلاق هم نیاز به یک روانشناس متخصص داشتید، میتوانید روی روانشناسان متخصص کلینیک آگاه حساب کنید.

درباره سما بخشی
من سما بخشی هستم. سال 97 در رشته کارشناسی روانشناسی بالینی از دانشگاه شهید بهشتی، و سال 1400 در رشته روانشناسی در مقطع ارشد از دانشگاه تربیت مدرس فارغ التحصیل شدم. روانشناسی، حرفهای است که توأمان نیاز به دانش تئوری و عملی دارد و تبدیل به یک درمانگر حرفهای شدن، مسیری طولانی، پر پیچ و خم و البته شیرین است. از این رو، از حدود سال 1398 کارگاه و دورههای مهارتافزایی خود را شروع کردم. نوجوانی، همچون طوفان پر تلاطمی است که هم والد و هم خود نوجوان را وارد چالشهای بیپایان میکند. از این رو، برای گرون نوجون مقاله مینویسم و هدفم این است که با آگاهیبخشی و راهنمایی به والدین، به آنها و نوجوانانشان کمک کنم تا حتی شده با ذرهای آرامش بیشتر، از این دوره عبور کنند. عاشق طبیعت و سفرم؛ سفر از آن اتفاقاتی است که به سلامت روان خودم و حتی حرفه کاریام کمک میکند.
نوشتههای بیشتر از سما بخشی1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
مرسی از مطلب خوبتون، کمکم کرد تا یکم بفهمم چی کار کنم