چطور با اقوام سمی و فامیل صحبت کنیم؟ آداب معاشرت با فامیل سمی

داشتن اقوامی که برخورد نامناسبی دارند بخشی از زندگی است. گرچه آنها میتوانند از جهات مختلف روی اعصاب ما باشند اما گاهی نمیتوان برای همیشه از آنها دور ماند و هیچوقت با آنها ملاقات نکرد. اول باید متوجه این باشیم که کنار آمدن با اینگونه افراد، به معنی باور کردن حرفای آنها، موافقت با آنها یا واکنش نشان دادن به آنها نیست. با اینکه دید و بازدید با اقوام و آشنایان میتواند دلسردکننده و اعصاب خردکن باشد، اما گاهی هم مجبوریم در بعضی مواقع مشخص مثل ایام عید با آنها دیدار کنیم.
اینها چند روش هستند که بتوانید با اقوام در این ایام کنار بیایید:
فهرست محتوا:
Toggle۱) وقتی صحبت میکنید احترام بگذارید، اصیل صحبت کنید و زیرک باشید:
- در گفتگو با اقوامی که برخورد نامناسبی دارند، وقتی تصمیم میگیرید صحبت کنید با احترام جواب دهید و فقط جزییاتی را بیان کنید که خودتان مایل به گفتن آن هستید. وقتی با احترام صحبت میکنید ناخواسته طرف مقابل هم وادار میشود که با احترام با شما صحبت کند و از حد و مرز شما تجاوز نکند.
- یاد بگیرید شنوندهی خوبی باشید. شنوندهی خوب بودن به این معنی نیست که منتظر باشید تا طرف مقابل صحبتش را تمام کند و سپس شما پاسخ دهید. اگر شما در مکالمه تمام حواس خود را به حرف طرف مقابل دهید و سعی کنید در صحبتها همدلی از خود نشان دهید هم کافیست. اینکه شنوندهی خوبی باشید آنها میتوانند حس دوستی و همراهی را از شما دریافت کنند و با ایجاد این حس کمتر احتمال دارد با گستاخی با شما حرف بزنند.

۲) از بحثهای جنجال بهپا کن بپرهیزید:
- ممکن است عقاید سیاسی شما با اقوامتان متفاوت باشد، یا استایل و رنگ موی آبی شما باعث چندش بعضی از فامیل شود. اگر میتوانید دیدگاههایتان را بازگو نکنید یا اینکه ملایتمتر از آن حرف بزنید.
- به جای بحثهای تحریککننده، پیشنهاداتی برای تغییرات دهید. به عنوان مثال اگر با اقوامی که برخورد نامناسبی با شما دارند وارد بحث سیاسی شدهاید، به جای اینکه سفت و سخت دربارهی موضع و عقاید خودتان صحبت کنید، پیشنهاداتی بدهید که برای بهبود شرایط کمککننده است و کمتر کسی میتواند با آن مخالفت کند.
- اگر آنها حرفی میزنند که به مذاق شما خوش نمیآید، فقط تشکر کنید و از آن بگذرید. با آنها بحث نکنید، بحث کردن شروع درگیری است.
۳) در ارتباط با اقوامی که برخورد نامناسبی دارند جدالها را عاقلانه انتخاب کنید:
- رفتار نامناسب فامیل یا هرچیز عجیب، زشت، گستاخانهای که آنها میگویند الزاما درست نیست، پس نیاز نیست که حتما دربارهی آن واکنش نشان دهید. گاهی اوقات آنها راجع به کسی که دوستش دارید حرفهای نامناسبی میزنند که آزاردهنده است، احتمالا شما دوست داشته باشید از او دفاع کنید. در این مواقع اگر با اینگونه مکالمهها از قبل برخورد داشتید و میدانید ممکن است تکرار شوند، میتوانید از قبل جوابهایی آماده کنید که هم بتوانید از فرد عزیزتان دفاع کنید و هم جدالها را کمتر کنید.
همچنین بخوانید: رابطه سمی؛ با رابطه عاطفی سمی چه کار کنیم؟
۴) اگر نیاز به دور شدن و استراحت دارید، حتما این کار را انجام دهید:
- نیاز به دور شدن از شخص خاصی در مهمانی عیب نیست. اگر نیاز داشتید میتوانید با یک عذرخواهی یا بهانه از مکالمه خارج شوید و وقتی خودتان را جمع و جور کردید بازگردید. حتی اگر به دو بار استراحت و دور شدن نیاز داشتید باز هم این کار را انجام دهید! تا آنجایی که لازم میبینید آن را تکرار کنید. شاید در حال تلاش برای ماندن در مکالمهای هستید که قبلا آن را نادیده میگرفتید و یا از آن اجتناب میکردید، پس اشکالی ندارد اگر بخواهید چند دقیقه از آن فضا دور شوید.
۵) اگر با اقوامی که برخورد نامناسبی دارند صحبت میکنید، قبل از جواب دادن صبر کنید:
- نفس عمیق بکشید و کمی مکث کنید. مکث به شما زمان میدهد تا دربارهی چیزی که میخواهید بیان کنید فکر کنید و از بیش از حد واکنش نشان دادن شما جلوگیری میکند. از قبل چندین جواب برای سوالهای همیشگیشان مثلا مثل: کی ازدواج میکنید؟ کی بچهدار میشوید؟ و… آماده کنید، این جوابهای آماده باعث میشوند که بتوانید خشم و یا واکنشهای دیگر مثل گارد گرفتن و… خود را کنترل کنید.
۶) چیزهای گستاخانهای که بیان میکنند را تکرار کنید:
- تکرار کلماتی که یک نفر به شما میگوید بهترین روشی است که میتواند به آنها بفهماند که شنیده شدهاند. وقتی شما همان جملات گستاخانه را تکرار کنید به آنها نشان میدهد که چه گفتهاند و شنیدن این جملات چه احساسی دارد. به عنوان مثال ساده اگر در حین صحبت جایی به شما بگویند که چقدر احمقی! شما میتوانید همین را تکرار کنید: من احمقم؟ ممکن است رفتار خود را تغییر ندهند اما قطعا به فکر فرو میروند و با تکرار کردن این کار ممکن است بتوانید جلوی صحبتهای گستاخانهی آنها را بگیرید.
۷) بحث را عوض کنید:
- اگر رفتار نامناسب فامیل شدید است و فرد نامبرده به شدت گستاخ است، سعی کنید بحث را عوض کنید یا سوالی از او بپرسید. گاهی اوقات ممکن است طرف مقابل شما بیش از حد گستاخ باشد در این مواقع بهتر است هیچگونه واکنشی به کلام آنها نداشته باشید و با عوض کردن بحث از گستاخی بیش از حد آنها جلوگیری کنید.

۸) حد و مرزهای خود را تعیین کنید و از آنها دفاع کنید:
- دانستن اینکه چه چیزی اعصاب شما را به هم میریزد یا حد و مرز شما را میشکند، اولین قدم برای کنترل کردن خودتان است. اگر میتوانید از فرد بخواهید که راجع به آن موضوع صحبت نکند یا بگویید که هر وقت توانستید به آن پاسخ میدهید. اگر تحت فشارتان گذاشتند چیزی نگویید و بحث را عوض کنید.
۹) رها کنید و دور شوید:
- اگر هیچکدام از تکنیکهای بالا جوابگو نبود فقط از مکالمه خارج شوید. جواب ندادن هم نوعی جواب دادن است. انگار شما با رفتنتان میگویید «این بحث خیلی ناخوشایندتر از آن است که بخواهم به آن ادامه دهم». گاهی رفتن و رها کردن در مقابل رفتار نامناسب فامیل نشان میدهد که شما برای خودتان احترام و ارزش قائلید.
در آخر اینکه شما میتوانید برای کمتر اذیت شدن زمان کمتری را برای این مهمانیها اختصاص دهید تا کمتر درگیر مسائلی شوید که برای شما آزاردهنده است.

درباره راحله کرمی
من راحله کرمی، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد در رشته روانشناسی بالینی در سال 1401 هستم. از سال 1395 تحصیلات خود را در رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی شروع کردم. در این سالها با رویکردهای زیادی آشنا شدم اما در آخر رویکرد هیجانمدار را که با امیال درونی من تناسب داشت، برگزیدم. از سال 1399 شروع به گذراندن دورههای درمانگر فردی با رویکرد هیجانمدار از قبیل دورههای درمان افسردگی، اضطراب و تروما و... کردم. در کنار آن تلاش بر این داشتم که علم روز روانشناسی را از طریق دورههای آنلاین در دانشگاههای مختلف دنیا یاد بگیرم. علاوه بر آن به دلیل علاقه به رشته روانشناسی و مطالعات در این حیطه، از سال 1400 شروع به تولید محتوا و نویسندگی کردم. در طی این سالها تلاش کردم که با مطالعه مطالب و مقالات به روز روانشناسی علم خود را در اختیار کسانی بگذارم که به دنبال آگاهی هستند. و همیشه امید دارم که بتوانم قدمی هرچند کوچک برای رسیدن شما به این آگاهی باشم.
نوشتههای بیشتر از راحله کرمی2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیار عالی بود ومتن بسیار ملموس وروشن که مقدمه کاربردی بودن ان میتواند باشد
ممنون از بازخورد خوبتون آقای الهیاری عزیز