۹ نشانه که شریک عاطفی شما به لحاظ عاطفی کنار شما نیست!
گاهی اوقات احساس میکنیم کسی که به او اهمیت میدهیم و دوستش داریم، کنارمان نیست. باهم غذا میخوریم، فیلم میبینیم و حتی صحبت میکنیم؛ اما واقعا کنار ما حضور ندارد. انگار که احساساتش در سرزمینی بسیار دور از ما و رابطهمان زندگی میکنند. هر چه به آنها نزدیکتر شویم، احساساتشان را بیشتر از قبل خاموش میکنند. وقتی احساساتمان را در رابطه با دیگران به کار نبریم، انگار که هستیم اما واقعا حضور نداریم. هرگز وجود حاضر غایب شنیدهای؟ من در میان جمع و دلم جای دیگرست. یکی از نشانههای اصلی عدم دسترسی عاطفی این است که فرد در هماهنگی، پردازش، تنظیم و بیان احساسات مشکل دارد. فردی که از نظر عاطفی در دسترس نیست، با نزدیکی عاطفی و احساس آسیبپذیری مشکل دارد و نمیتواند برای درک عواطف خود و دیگران تلاش کند.
اصل اساسی و مهم هر رابطه عاشقانهای صمیمیت عاطفی است. نمیتوان از صمیمیت عاطفی در رابطه چشمپوشی کنیم و انتظار رابطهای معنادار و متقابل را داشته باشیم. برای حل تعارضات و ایجاد صمیمیت بهتر، میتوانید از یک زوج درمانگر خوب در کلینیک روانشناسی آگاه کمک بگیرید.
فهرست محتوا:
Toggleعلل عدم دسترسی عاطفی
در دسترس نبودن عاطفی دلایل مختلفی دارد. گاهی اوقات فرد قبل از شما رابطهای مخرب داشته که به احساساتش آسیب زده است و حالا بهترین راه برای محافظت از خودش را این میداند که احساساتش را از دسترس خارج کند. یا اینکه شریک عاطفی قبلی احساسات او را پس میزده و نادیده میگرفته؛ بنابراین او فکر میکند برای احساساتش گوش شنوایی نیست و همان بهتر که خاموش باشند.
اگر بخواهیم کمی عمیقتر به دلایل از دست خارج کردن احساسات نگاه کنیم باید کمی به گذشته برگردیم: زمان کودکی. ما از زمان تولد یاد میگیریم چطور از احساساتمان برای ارتباط برقرار کردن با دیگران استفاده کنیم. اوایل که نمیتوانستیم حرف بزنیم، تنها راه برطرف کردن نیازهایمان استفاده از زبان احساسات بود. اگر والدین احساسات ما را ببینند و به آنها پاسخ دهند، ما یاد میگیریم احساسات باید ابراز شوند. در غیر این صورت یاد میگیریم احساسات چیزهایی بیفایده هستند که فقط همهچیز را بدتر میکنند.
نشانههای عدم دسترسی عاطفی در شریک عاطفی
تشخیص در دسترس نبودن عاطفی به خصوص در مراحل اولیه یک رابطه دشوار است. شریک عاطفی دور از دسترس شما میتواند جذاب باشد و به شما این احساس را بدهد که به رابطه با شما متعهد است. اما با گذشت زمان و عمیق شدن رابطه، شما احساس میکنید تنها هستید بدون اینکه دلیلش را بدانید.
- 1. آنها به سختی احساس خود را با شما در میان میگذارند.
هر وقت حالشان را بپرسید، می گویند “خوبم” حتی وقتی که حالشان بد است.
- 2. همه چیز را به شوخی میگیرند.
مخصوصا زمانی که شما ابراز احساسات میکنید. چون نمیتوانند از پس احساسات خودشان و دیگران بربیایند، موضوع را بیاهمیت جلوه میدهند.
- 3. اگر از آنها بخواهید ارتباط عاطفی بیشتری داشته باشند، به شما احساس گناه القا میکنند.
انگار به آنها آسیب جدی زدهاید که گفتهاید بیشتر دوستم داشته باش.
همچنین بخوانید: چرا به رابطه عاطفی نیاز داریم؟
- 4. هنگامی که دعوا میکنید، به دلیل عدم دسترسی عاطفی به جای ارتباط با شما برای حل تعارض، از خودشان و شما فاصله میگیرند و عقبنشینی میکنند.
- 5. وقتی حرف از احساسات و ابراز آنها میشود، فورا حواس خود را پرت میکنند و موضوع را عوض میکنند.
- 6. سعی میکنند کمبود صمیمیت عاطفی را با توجه فیزیکی به شما جبران کنند. هدایای گرانقیمت میخرند، میهمانیهای مفصل میگیرند و…
آنها از احساسات خود میترسند، میخواهند کنترل خود را با خریدن کادو گرانقیمت حفظ کنند. ترجیح میدهند با کارهایشان رابطه را کنترل کنند نه با احساساتشان.
- 7. وقتی به آنها میگویید کنارشان احساس تنهایی میکنید جواب میدهند زیادهخواه و ناسپاس هستید و سرزنشتان میکنند.
- 8. از نظر آنها شما خیلی حساس و احساساتی هستید.
دلیلی ندارد این همه احساسات به خرج دهید. اگر آنها نتوانند با این واقعیت که شما احساسات قوی دارید کنار بیایند، ممکن است تماس با شما را متوقف کنند یا به طور منفعلانه پرخاشگری کنند.
- 9. وقتی ناراحت هستید، به جای گوش دادن به حرفهای شما، مستقیماً با پیشنهادات خود وارد عمل میشوند.
احساس میکنید شریک زندگی شما همیشه سعی میکند شما را به فردی آرام و خوشحال تبدیل کند. به دلیل در دسترس نبودن عاطفی میتواند باعث شود احساس کنید واکنشهای طبیعی، انسانی و حتی سالم شما مانند خشم، غم و اندوه اشتباه است.
همچنین بخوانید: چگونه کات کنیم؟ ۷ روش تمام کردن رابطه
برخلاف تصور رایج، همه شرکای عاطفی دور از دسترس، منطقی و گوشهگیر نیستند. برخی میتوانند خونگرم، مهربان و سخاوتمند به نظر برسند، اما همچنان دور باشند. آنها بیشتر از احساسات خود میترسند. ساختن دیواری بین خود و شما تنها وسیلهای است که آنها میشناسند تا از غرق شدن در امان باشند. به یاد داشته باشید که شریک زندگی شما بیشتر عمر خود را صرف یادگیری نحوه تعامل با مردم به روشهایی کرده است که به او اجازه میدهد از خود محافظت کند. اگر دوست دارید میتوانید شفقتی که به خود دارید به او هم هدیه بدهید.
درباره حدیث نیک اندیش
من حدیث نیک اندیش هستم. دانشآموخته انستیتو روانپزشکی تهران؛ و کارشناسی در دانشگاه سمنان، رشته روانشناسی بالینی تحصیل کردهام. همیشه به دنبال دیدی گسترده برای تبیین اختلالات روانی بودم؛ در نتیجه برای ادامه تحصیل در دوره کارشناسی ارشد، روانشناسی سلامت بهترین گزینه بود تا بار دیگر اختلالات روانی را از دیدگاه جسم و بدن بررسی کنم. در کنار روانشناسی سلامت، به رویکردهای درمانی پویشی و تحلیلی علاقهمندم. زمینههای مطالعات من بیشتر در زمینه رویکردهای پویشی مخصوصا رواندرمانی پویشی کوتاه مدت فشرده (ISTDP) است. نوشتن از مسائل روانشناختی و بازگویی آنها به زبان ساده برایم اهمیت زیادی دارد؛ معتقدم هرچقدر عموم مردم در این باره بیشتر بدانند بیشتر میتوانند در روابط و زندگی روزمره سالمتر رفتار کنند. حتی اگر نوشتههایم تغییری ایجاد نکند میتواند تلنگری باشد برای کسانی که به دنبال آگاه شدن از زندگی درونیشان هستند.
نوشتههای بیشتر از حدیث نیک اندیش
دیدگاهتان را بنویسید