اهمیت احساس امنیت در رابطه عاطفی + راههای ایجاد حس امنیت در رابطه
تصور کنید در مسیری باریک کنار لبۀ پرتگاه در حال عبور هستید. نه میافتید و نه در امنیت کامل قرار دارید. اضطراب همۀ وجودتان را فرا میگیرد چون از چند ثانیه دیگر خود خبر ندارید. نمیدانید قرار است زنده بمانید یا بمیرید. این همان احساس عدم امنیت است که ممکن است در دورههای مختلف زندگی آن را تجربه کنید. در این مقاله سعی داریم امنیت را در رابطۀ عاطفی بررسی کنیم.
فهرست محتوا:
Toggleاحساس امنیت در رابطه یعنی چی؟
احساس امنیت در رابطه عاطفی یعنی وقتی که زوجی در کنار یکدیگر احساس راحتی دارند و همچنین از نظر عاطفی، روانی و جسمی به یکدیگر اعتماد دارند. وقتی یک زوج در کنار یکدیگر احساس امنیت کنند ایجاد ثبات و پایداری در رابطه آسانتر میشود. زوجی که به یکدیگر احساس امنیت میدهند، میدانند که میتوانند در کنار شریک عاطفی خود آسیبپذیر باشند؛ بدون اینکه طرد یا قضاوت شوند. در کنار هم خودشان را سانسور نمیکنند و خود واقعیشان را نشان میدهند. آنها میتوانند نیازهای خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند و همچنین پذیرای نیازهای شریک خود باشند.
یک زوج امن، در کنار یکدیگر به احساسات و استقلال شریک عاطفی خود احترام میگذارند. امنیت همچنین به این معناست که زوجین بتوانند در مواقع سخت به شریک زندگی خود تکیه کنند و احساس اطمینان کنند که او در همه حال کنارشان خواهد بود. احساس امنیت در رابطه، صمیمیت بیشتری ایجاد میکند و باعث عمیقتر شدن رابطه خواهد شد.
چرا احساس امنیت در رابطه مهم است؟
همانظور که گفتیم احساس ناامنی مانند راه رفتن بر لبهی پرتگاه است. امنیت در رابطه عاطفی برای ایجاد ارتباط سالم و پایدار بین دو نفر بسیار مهم است. بدون این احساس امنیت عاطفی، همۀ جنبههای رابطه تحت تأثیر قرار میگیرد. اگر در رابطۀ خود احساس امنیت نمیکنید، اعتماد به شریک زندگی یا حتی برقراری ارتباط صادقانه دشوار میشود. بنابراین امنیت، رضایت کلی شما از رابطه را مشخص میکند و بدون آن هیچ تضمینی برای آینده وجود ندارد. مهمترین چیزی که باید به خاطر بسپارید این است که امنیت به طور جادویی یکشبه ظاهر نمیشود و با گذشت زمان این احساس امنیت در رابطه عاطفی از طریق گفتار و رفتار نمایان میشود.
چه دلایلی باعث عدم احساس امنیت در رابطه میشود؟
احساس عدم امنیت در رابطۀ عاطفی میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. بهتر است نشانههای ناامنی را بشناسید تا بتوانید در مقابل آنها واکنش مناسبی ارائه دهید. در ادامه بر اساس مقالهای از وبسایت paired، دلایلی را مثال میزنیم:
1: تجربیات گذشته: هرکسی گذشتهای دارد. اگر قبلا مورد سوءاستفاده قرار گرفتید و یا به شما دروغ گفته شده است، ممکن است تجربیات رابطۀ قبلی را وارد رابطۀ جدیدتان کنید. سخت است به این باور برسید که رابطۀ فعلی شما سمی نیست.
2: عزت نفس پایین: افرادی که عزت نفس پایینی دارند دائما به ارزشمندی خود شک میکنند. بنابراین وقتی طرف مقابل آنها را ارزشمند میداند آنها این ارزشمندی را زیر سوال میبرند و به سختی باور میکنند. آنها دائما منتظر طرد شدن و رها شدن از طرف شریک عاطفی خود هستند.
3: مشکلات ارتباطی: وقتی ارتباط بین طرفین باز و صادقانه نباشد، افراد دائما افکار مضطربکنندهای در ذهنشان پرورش میدهند. این افکار منجر به سوءتفاهم و عدم اطمینان میشود.
4: انتظارات نامشخص: وقتی وارد یک رابطۀ عاشقانه میشوید، طبیعی است انتظارات روشنی در مورد آیندۀ مشترک خود داشته باشید. با این حال، اگر انتظاراتتان به صراحت بیان نشوند باعث ایجاد سردرگمی و احساس ناامنی خواهند شد.
5: مقایسه: رسانهها باعث میشوند شما انتظارات غیرواقعی از شریک عاطفی خود داشته باشید. شما دائما شریک خود را با شریک عاطفی دیگران مقایسه میکنید. این مقایسه باعث ایجاد نامنی در شما و شریک عاطفیتان میشود.
6: ناسازگاری: ارتباط روتین خاصی دارد. اگر پارتنر شما احساس کند شما در اعمال و عاطفه خود متناقض هستید بهراحتی احساس ناامنی را در او ایجاد خواهید کرد.
7: سبک دلبستگی: هر فرد سبک دلبستگی خاص خودش را دارد. افراد دارای سبک دلبستگی ناایمن (مانند دلبستگی اجتنابی و اضطرابی) سختتر در یک رابطه احساس امنیت میکنند.
همچنین بخوانید: تاثیر افسردگی بر روابط عاطفی و عشق
چگونه در رابطه عاطفی احساس امنیت ایجاد کنیم؟
از آنجایی که هر رابطه متفاوت است، هیچ فرمول دقیقی برای تقویت امنیت در یک رابطه وجود ندارد. اما چند کار اساسی وجود دارند که شما میتوانید برای تقویت احساس امنیت در رابطهتان از آن استفاده کنید.
- اول باید یاد بگیرید خودتان را درک کنید نیازهایتان، علایقتان و مواردی که خوشایند شما نیست را بشناسید. صادقانه آنها را با پارتنر خود در میان بگذارید.
- بدانید که چه انتظاراتی از رابطه و پارتنرتان دارید. زمانی که بدانید چه چیزی از یک رابطه میخواهید ایجاد احساس امنیت در رابطه عاطفی آسانتر خواهد بود.
- خوب است بتوانید به رابطه خود تکیه کنید. اما این را هم بدانید که شریک عاطفیتان نمیتواند در همه حال شما را پشتیبانی کند.
- زمانی که به کمک نیاز دارید از شریک عاطفی خود درخواست کمک کنید.
گاهی تجربۀ امنیت در رابطه و همچنین دادن احساس امنیت به دیگران دشوار است. بهتر است در چنین مواردی از یک زوج درمانگر کمک بگیرید. امنیت بهسادگی به دست نمیآید و لازم است برای ساختن و نگه داشتنش تلاش کنیم.
دریافت مشاوره زوج درمانی آنلاین
تاثیر ناامنی در رابطه عاطفی بر سلامت روان
همانطور که رابطه میتواند پناهگاهی امن برای آرام گرفتن ما باشد، همانطور هم میتواند به سلامت روان ما آسیب بزند. اگر در رابطۀ خود احساس امنیت نداشته باشید، دائما دچار اضطراب خواهید شد. این اضطراب میتواند بهعنوان مثال درمورد زمینههای جدایی، عدم اطمینان به شریک و رابطه عاطفی، ترس از نشان دادن خود واقعی به دلیل قضاوت شدن باشد.
بهعنوان مثال فردی را در نظر بگیرید که دائما به دلیل بروز احساساتش در کنار شریک عاطفی خود قضاوت یا مسخره میشود. این فرد در موقعیتهای دیگر برای بروز احساسش دائما اضطراب دارد، خود را سانسور میکند و میترسد به دلیل این احساسات طرد یا رها شود. علاوه بر آن ناپایداری رابطه به خودی خود میتواند افسردگی را هم به دنبال داشته باشد. فردی که احساسات خود را سرکوب میکند و فضای امنی ندارد تا آنها را بهراحتی بروز دهد به مرور زمان دچار انزوا خواهد شد.
جمعبندی
احساس امنیت در رابطه عاطفی زمانی ایجاد میشود که شرکای عاطفی بدانند از طرف شریک عاطفی خود حمایت میشوند. هر دو طرف نیازهای یکدیگر را میدانند و در جهت برآورده کردن این نیازها میکوشند. آنها در کنار یکدیگر بدون ترس از قضاوت یا طرد شدن میتوانند کاملا خودشان باشند. دلایل مختلفی وجود دارند که میتوانند باعث عدم امنیت در رابطه شوند. با شناخت این دلایل و سعی در برطرف کردن آنها خواهید توانست رابطهای سالم را تجربه کنید.
درباره راحله کرمی
من راحله کرمی، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد در رشته روانشناسی بالینی در سال 1401 هستم. از سال 1395 تحصیلات خود را در رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی شروع کردم. در این سالها با رویکردهای زیادی آشنا شدم اما در آخر رویکرد هیجانمدار را که با امیال درونی من تناسب داشت، برگزیدم. از سال 1399 شروع به گذراندن دورههای درمانگر فردی با رویکرد هیجانمدار از قبیل دورههای درمان افسردگی، اضطراب و تروما و... کردم. در کنار آن تلاش بر این داشتم که علم روز روانشناسی را از طریق دورههای آنلاین در دانشگاههای مختلف دنیا یاد بگیرم. علاوه بر آن به دلیل علاقه به رشته روانشناسی و مطالعات در این حیطه، از سال 1400 شروع به تولید محتوا و نویسندگی کردم. در طی این سالها تلاش کردم که با مطالعه مطالب و مقالات به روز روانشناسی علم خود را در اختیار کسانی بگذارم که به دنبال آگاهی هستند. و همیشه امید دارم که بتوانم قدمی هرچند کوچک برای رسیدن شما به این آگاهی باشم.
نوشتههای بیشتر از راحله کرمی2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
مفید و تاثیر گذار بود🌱💚
ممنون از شما