تاب آوری چیست؟ راهکارهای افزایش تاب آوری
فهرست محتوا:
Toggleمنظور از تابآوری چیست؟
تابآوری را میتوان توانایی سازگاری با عوامل استرسزا و حفظ سلامت روانی در مواجهه با ناملایمات تعریف کرد. تابآوری توانایی “بازگشت” به زندگی پس از تجربیات دشوار است. این توانایی شامل رفتارها، افکار و اعمالی است که میتوان آنها را یاد گرفت و در همه توسعه داد. افراد تابآور میدانند که همه ما دارای نقاط قوتی هستیم که تا زمانی که مجبور به استفاده از آنها نباشیم، از حضورشان مطلع نیستیم. مانند تمام مهارتها هر چقدر بیشتر تابآوری را تمرین کنیم بیشتر یاد میگیریم. هر چه بیشتر در مورد تاب آوری اطلاعات پیدا کنیم انعطاف پذیرتر میشویم.چرا تابآوری را باید یاد بگیریم؟
تابآوری میتواند از شما در برابر اختلالاتی مانند افسردگی و اضطراب محافظت کند. تابآوری همچنین میتواند به شما کمک کند تا با چیزهایی که خطر ابتلا به بیماریهای روانی را افزایش میدهند، مانند تروما یا ضربههای روحی مقابله کنید. اگر با مشکلات سلامت روان دست و پنجه نرم میکنید، تابآوری میتواند به شما کمک کند بهتر با آن کنار بیایید.انواع تابآوری
انواع مختلفی از تابآوری وجود دارد. انواع تابآوری عبارتاند از: تابآوری فیزیکی، تابآوری روانی، تابآوری هیجانی و تاب آوری اجتماعی.-
تابآوری فیزیکی
تابآوری فیزیکی یعنی میزان توانایی بدن برای مقابله با تغییرات فیزیکی. مثلا اینکه بدن شما چقدر توانایی درمان بیماری و دیگر آسیبهایی که به آن وارد میشود را دارد. -
تابآوری روانی
تابآوری روانی، به توانایی ما برای رویارویی با شرایط چالشبرانگیز اشاره دارد. این رویاروییها شامل: میزان توانایی حل مسئله، یافتن بهترین گزینهها، چابکی، خلاقیت و داشتن انعطافپذیری در تفکرات است. افرادی که تابآوری روانی بالایی دارند میتوانند با وجود تغییرات به وجود آمده راهحل مناسبی پیدا کنند. -
تابآوری هیجانی
تابآوری هیجانی، نحوه مدیریت هیجانها(مانند خشم، ترس یا غم) در موقعیتهای چالشبرانگیز است. مهم است که واقعیت را بپذیریم و از هیجانات خود برای محافظت از خودمان استفاده کنیم. آگاهی هیجانی باعث میشود تاثیر هیجانات منفی را بر خود و دیگران به حداقل برسانیم. -
تابآوری اجتماعی
تابآوری اجتماعی یعنی میزان پیوند ما با دیگران و اینکه چطور میتوانیم یکدیگر را در شرایط دشوار حمایت کنیم. حمایت اجتماع، خانواده و دوستان در شرایط دشوار و موقعیتهای چالشبرانگیز ضروری است.
ویژگی افراد دارای تابآوری بالا
افراد تاب آور بسیار موثرتر از دیگران با چالشهای زندگی کنار میآیند. برخی از ویژگیهای اصلی فردی که تابآوری دارد، آگاهی، خودکنترلی، مهارت حل مسئله و حمایت اجتماعی است. افراد تابآور از موقعیتها، واکنشهای هیجانی خود و رفتار اطرافیان خود آگاه هستند. خوشبینی آنها، توانایی آنها در بازگشت به زندگی پس از موانع و مشکلات و رویکرد انعطافپذیر آنها به زندگی، به آنها اجازه میدهد زندگی شادتری داشته باشند. تابآوری به معنای بیخیالی، بیاهمیت کردن همهچیز یا انکار و بیتوجهی نیست. افراد تابآور میتوانند با خودآگاهی و بهشیاری مناسب نسبت به شرایط، از پا نیفتند و آنچه میتوانند را به انجام برسانند.خرید کتاب شفقت خود از مسیر بهشیاری
تاثیر تابآوری در کار و روابط
پژوهشها نشان داده است که افراد تابآور روابط قوی و شبکههای ارتباطی خوبی هم در خانه و هم در محل کار دارند. بهعنوان مثال افراد با تابآوری بالا در محیطهای کاری در موقعیتهای استرسزا و حیاتی میتوانند بهطور کارآمدتری واکنش نشان دهند. آنها همچنین پس از شکست در حیطه کاری سریعتر به کار مشغول شده و سازگاری پیدا میکنند. کارمندانی که سطح تابآوری پایینی دارند ممکن است در موقعیتهای استرسزای محل کار دچار مشکل شوند و بیشتر مستعد استرس، اضطراب و افسردگی باشند.چه عواملی بر تابآوری افراد تاثیر میگذارند؟
- خلق و خو: خلق و خو شامل نحوه ارتباط شما با اطرافیان و واکنش شما نسبت به موقعیتهای مختلف و همچنین دامنه توجه، پشتکار و سازگاری شماست.
- احساسات و هیجانات: مدیریت و ابراز احساسات و هیجانات بخش مهمی از تابآوری است.
- خودپنداره: خودپنداره یک فرد شامل هویت، عزت نفس و دیدگاه آنها نسبت به خود است.
- مهارتهای انطباقی: مهارت های انطباقی به توانایی یک فرد برای استقامت، انعطافپذیری، مقابله با استرس، حل مسئله یا حل تعارض اشاره دارد.
- مهارتهای اجتماعی: مهارتهای اجتماعی فرد شامل توانایی برای همکاری و تعامل با افراد دیگر است.
- سلامت جسمانی: بین سلامت جسمانی و سلامت روان همبستگی قوی وجود دارد. افرادی که تغذیه خوب و فعالیت جسمانی دارند تابآورتر هستند.
- ساختار خانواده: ساختار خانواده (یعنی جمعیت خانواده، مشارکت بستگان، وضعیت تاهل والدین و غیره) نقشی حیاتی در تاب آوری دارد.
راهکارهای افزایش تابآوری
-
روابط معنادار و ایمن بسازید
-
دیدگاه خود را وسیعتر کنید
-
بدانید در بر بخورد با چالشها حق انتخاب دارید
-
تغییر را بپذیرید
-
چالشها را پیشبینی کنید
-
یاد بگیرید چگونه خود را آرام کنید:
همچنین بخوانید: منطقه امن در روانشناسی؛ چگونه از منطقه امن خود خارج شویم؟
-
بر ترس خود غلبه کنید
-
اقدام کنید
نتیجه گیری
تابآوری مهارتی است که به افراد کمک میکند تا در مواجهه با مشکلات، استرسها و چالشهای زندگی، از خود عبور کنند و به طور مثبت با آنها برخورد کنند. این مهارت شامل قابلیتهایی مانند انعطافپذیری، مقاومت در برابر فشارهای روزمره، توانایی مدیریت احساسات و حفظ امید و انگیزه است. خوشبختانه تابآوری قابل یادگیری و توسعه است افراد با راهکارهای مختلف میتوانند با بالا بردن تابآوری خود در مقابل چالشهای زندگی موثرتر و کارآمدتر عمل کنند.سوالات متداول تاب آوری
تابآوری مانند یک سپر در مقابل مشکلات سلامت روان (مانند افسردگی و اضطراب عمل میکند). اگر با مشکلات روحی دست و پنجه نرم میکنید تابآوری به شما کمک میکند راحتتر با چالشها سازگاری پیدا کنید.
تابآوری مانند یک سپر در مقابل مشکلات سلامت روان (مانند افسردگی و اضطراب عمل میکند). اگر با مشکلات روحی دست و پنجه نرم میکنید تابآوری به شما کمک میکند راحتتر با چالشها سازگاری پیدا کنید.
طبق یک مطالعه در هاروارد، تابآوری هم ذاتی و هم آموختنی است. کودکان با ویژگیهای خاصی به دنیا میآیند که به آنها کمک میکند تا در برابر ناملایمات کنار بیایند. اما تابآوری قابل یادگیری و پرورش است.
بله، تابآوری هرکس بسته به ژنتیک، تاریخچه شخصی، محیط و خانواده او متفاوت است.
“تاب آوری توانایی مقاومت در برابر ناملایمات و بازگشت به زندگی پس از رویدادهای دشوار است. “در حالیکه “انعطافپذیری ظرفیت سازگاری با تغییرات کوتاه مدت، سریع و آرام است تا فرد بتواند با مشکلات یا وظایف غیرمنتظره به طور موثر کنار بیاید.”
درباره راحله کرمی
من راحله کرمی، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد در رشته روانشناسی بالینی در سال 1401 هستم. از سال 1395 تحصیلات خود را در رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی شروع کردم. در این سالها با رویکردهای زیادی آشنا شدم اما در آخر رویکرد هیجانمدار را که با امیال درونی من تناسب داشت، برگزیدم. از سال 1399 شروع به گذراندن دورههای درمانگر فردی با رویکرد هیجانمدار از قبیل دورههای درمان افسردگی، اضطراب و تروما و... کردم. در کنار آن تلاش بر این داشتم که علم روز روانشناسی را از طریق دورههای آنلاین در دانشگاههای مختلف دنیا یاد بگیرم. علاوه بر آن به دلیل علاقه به رشته روانشناسی و مطالعات در این حیطه، از سال 1400 شروع به تولید محتوا و نویسندگی کردم. در طی این سالها تلاش کردم که با مطالعه مطالب و مقالات به روز روانشناسی علم خود را در اختیار کسانی بگذارم که به دنبال آگاهی هستند. و همیشه امید دارم که بتوانم قدمی هرچند کوچک برای رسیدن شما به این آگاهی باشم.
نوشتههای بیشتر از راحله کرمی1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام . خانم کرمی عزیز . مطالب شما بسیار خوب بود و استفاده کردم . نگارش خوب و ساده و توضیح مفاهیم بسیار خوب بود . بسیار سپاسگزارم 🌸🌸