عشق و سکس
فهرست محتوا:
Toggleسائق جنسی و نظریه ی کلاین
از دیرباز نیاز به سکس و میل جنسی ریشه در وجود انسان داشته است. از طرفی این سائق همواره فرد را در جهت ارضاء خود تحت فشار قرار داده و گاهی مشکلاتی را برای فرد به وجود آورده و از طرفی از دیرباز یک تابو در نظر گرفته شده است. شاید این سوال برای شما پیش آید که چرا میل جنسی را به نام غریزه ی جنسی عنوان نکردیم و از واژه ی سائق استفاده کردیم. بنا بر گفته ی فروید پدر علم روانکاوی در انسان غریزه وجود ندارد، آن چیزی که ما در انسان به عنوان میل جنسی میشناسیم با واژه ای تحت عنوان سائق مشخص می شود. سائق دو ویژگی دارد: موضوع یا ابژه ی مشخصی ندارد و معلوم نیست که چه وقت ارضاء شود. سائق جنسی از ابتدا در فرد وجود دارد و ارضاء این سائق با دشواری هایی همراه است.
با توجه به محدودیت های ذکر شده، فرد با افکار و خیالاتی که فانتزی های جنسی عنوان می شوند این سائق را ارضا می کند. اولین بار واژه ی فانتزی توسط روانکاوی به نام ملانی کلاین عنوان شد .به طور کلی فانتزی شامل افکاری است که به طور موقت ما را تسکین و نیازهای ما را برآورده می کنند، برای مثال نوزادی که در فانتزی خود به سینه مادر و نوشیدن شیر می اندیشد و نیاز به نوشیدن شیر را برآورده و خود را تسکین می دهد. فانتزی از ابتدای تولد شکل می گیرد و در ابتدا این فانتزی به سینه ی مادر معطوف می شود. می توان گفت سینه ی مادر اولین موضوع ارتباطی و منبع آرامش نوزاد تلقی می شود. به مرور و با رشد نوزاد این فانتزی ها گسترش می یابند و به سایر حوزه های ارتباطی و موضوعات دیگر معطوف می شوند.
دریافت مشاوره جنسی از روانشناسان کلینیک روانشناسی آگاه
نوزاد و ارتباط او با مادر
زمانی که سینه مادر برای نوزاد تغذیه کننده است، منبع آرامش و زمانی که این نیاز تامین نمی شود سینه ی مادر منبع نارضایتی، خشم و نفرت تلقی می شود. نوزاد گاهی تمایل دارد که سینه ی مادر را که منبع آرامش و تغذیه کننده خود است تصاحب کند و در فانتزی های خود رشک زیادی به سینه مادر دارد و مایل است که به سینه حمله کند و آن را چنگ بزند. در طول دوره نوزادی و رشد، نوزاد تمامی این احساسات را تجربه می کند و این مادر است که با تغذیه، آرامش ،در آغوش گرفتن، تماس چشمی و حتی تن صدا نوزاد را مورد آرامش و محبت قرار می دهد و اگر در این روند رشدی نیاز کودک ارضا نشود و این مسیر به خوبی طی نشود، ناهنجاری هایی در زمینه ی ایجاد رابطه ی عاطفی و میل جنسی به وجود می آید.
همیشه این دیدگاه وجود داشته است که وقتی سخن از سکس به میان می آید نام واژه عشق به آن پیوند می خورد و به طریقی عشق و سکس به یکدیگر مربوط هستند، اما به نظر می آید که سکس همواره با عشق گره نخورده است و اتفاقاً گاهی با نفرت و پرخاش همراه می شود و ما در این مقاله این موضوع را از منظر روانکاوی مورد بررسی قرار می دهیم. نوزادی که به دنیا می آید و رحم مادر که منبع آرامش و راحتی بوده است را ترک می کند با دنیای جدیدی روبرو می شود و اضطراب و ناامنی های زیادی را تجربه می کند. این مادر است که با نوازش، محبت و البته ناکامی های بهینه ای که متناسب با سن فرزندش فراهم می کند، امنیت، آرامش و بستر مناسب برای رشد عاطفی و جسمی کودک را فراهم می کند.
عشق و سکس از منظر روانکاوی
از زمان تولد نوزاد دردهای زیستی زیادی را تجربه می کند. چرا که تجربه زیستن در دنیای جدید او را دچار نگرانی و ناامنی بسیاری می کند. با محبت مادر کم کم امنیت و عشق جایگزین درد و نفرتی می شود که نوزاد نسبت به مادر دارد. نوزاد به این پذیرش می رسد که مادر نواقصی دارد و کاملاٌ در اختیار او نیست، او در می یابد که مادر همیشه در دسترس نیست و او نیز خسته می شود و حق استراحت دارد. در این مرحله کودک بابت نفرت و خشمی که نسبت به مادر مرتکب شده است، پشیمان می شود و مادر را نه به عنوان یک موجود بد، بلکه به عنوان موجودی آمیخته با ویژگی های خوب و بد می پذیرد. در این مرحله، دنیای نوزاد آمیخته با عشقی است که بر نفرت غلبه دارد و امنیت در دنیای درونی او حکم فرماست.
اگر این پروسه به خوبی طی نشود و مادر به دلایلی از نظر فیزیکی و روانی غایب باشد ناامنی های کودک تسکین نیافته و نفرت بر عشق چیره می شود. دنیای درونی این نوزاد آکنده از خشم و نفرتی است که با عشق التیام نیافته است. از طرفی از آنجایی که نوزاد محبت و امنیت را از مادر آموخته است آن را الگوبرداری کرده و در نتیجه وقتی در بزرگسالی وارد روابط عاطفی می شود محبت و توجه را به پارتنر یا شریک عاطفی خود ابراز می کند. این فرد توانایی تشکیل رابطه عاطفی و صمیمانه را دارد و می تواند فردی را دوست داشته باشد، به او متعهد بماند و مسئولیت رابطه با او را قبول کند. در روابط عاطفی این فرد عشق بر نفرت غلبه دارد و سکسی که در این نوع رابطه برقرار می شود با عشق و صمیمیت آمیخته است.
همچنین بخوانید: اضطراب جنسی چیست؟ دلایل و راهکارهای غلبه بر اضطراب جنسی
انحرافات جنسی و درمان با رویکرد روانکاوی
در غیر این صورت فرد با خشم و نفرت وارد رابطه با دیگری شده و در این روابط عاطفه غالب از نوع نفرت است. در این افراد تشکیل یک رابطه صمیمانه و متعهدانه با پارتنر خود به سختی امکان پذیر است و تعهد و مسئولیت چندانی در قبال رابطه و فرد مقابل وجود ندارد.
به قول وینیکات روانکاو نگرانی و دغدغه چندانی نسبت به نیازهای پارتنر وجود ندارد
و ممکن است او را مورد خیانت قرار دهد. انحرافات جنسی در این افراد به چشم می خورد. به عبارتی عاطفه غالب در سکس این افراد خشم و نفرت است، پس انواع روابط خارج از چارچوب زناشویی، گرایش اعتیادگونه به تماشای فیلم های پورن و انحرافات جنسی از جمله گرایشات سادیسمی، چشم چرانی، مالش دوستی، کودک آزاری، روابط ارباب-برده، فتیشیسم و سایر انحرافات جنسی که آمیخته با آزارگری و پرخاشگری هست را در روابط ارائه می دهند.
بسیاری از روانکاوان انحراف جنسی را به نوعی اختلال در رابطه می دانند. این به معنای این است که فرد ظرفیت رابطه عاشقانه با دیگری را ندارد و اگر سکسی در این رابطه برقرار شود بیشتر ماهیت آزارگری و پرخاشگری را دارد. فردی که رابطه ایمن را با مادری ناایمن تجربه کرده حالا با داشتن روابط متعدد و عرضه کردن پرخاش به دیگری در حقیقت قصد انتقام از مادری بی رحم را دارد. با این تفاوت که این بار قصد دارد با بی وفایی، انحراف و پرخاش بر دیگری بر این آسیب و احساسات دردناک غلبه کند و چیره شود و برنده ی میدان باشد.
انحرافات جنسی و درمان
انحرافات جنسی و سکس با خشونت بیشتر در آقایان و در اشخاص در سازمان شخصیتی شکننده و تیپ شخصیتی نارسیسیستیک دیده می شود. بسته به شدت آسیب و سن آسیب دیدگی در فرد و روابطی که فرد در گذشته با والد مراقب خود داشته است، این افراد درمان پذیر هستند و یا درمان آنها به سختی و به صورت بلندمدت انجام می شود. این افراد روابط دردناکی برای خود و دیگری فراهم می کنند. درمان هایی از جمله روانکاوی و یا رواندرمانی پویشی کوتاه مدت با کمک یک روانشناس خوب برای این افراد توصیه می شود. که میتوانید برای این مورد از روانشناسان کلینیک آگاه کمک بگیرید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی بود