اختلال اضطراب فراگیر چیست و چه زمانی باید به روانشناس مراجعه کنیم؟

اختلال اضطراب فراگیر (GAD) با نگرانی مداوم و بیش از حد در مورد چند زمینهی مشخص میشود. افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر، مسائل را فاجعهبار پیشبینی میکنند. به عنوان مثال ممکن است بیش از حد نگران پول، سلامتی، خانواده، کار و مسائل دیگر باشند. افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر در کنترل نگرانی خود مشکل دارند. آنها ممکن است بیش از آنچه که به نظر میرسد در مورد رویدادهای زندگی نگران باشند. انتظار بدترین اتفاقات را دارند، حتی زمانی که هیچ دلیل آشکاری برای نگرانی وجود ندارد.
طبیعی است که گاهی اوقات مضطرب شوید، مخصوصا اگر زندگی پرتنشی داشته باشید. با این حال، اگر اضطراب شما بیش از حد، غیر قابل کنترل و مختل کنندهی زندگی روزمره باشد، ممکن است به اضطراب فراگیر دچار شده باشید.
زندگی کردن با این اختلال میتواند بسیار چالش برانگیز باشد، اما این اختلال در بیشتر موارد به کمک رواندرمانی یا دارودرمانی بهبود مییابد. تغییر سبک زندگی، یادگیری مهارتهای مقابله با استرس و تکنیکهای ریلکسیشن (مانند مدیتیشن) نیز میتواند کمک کننده باشد.
اضطراب فراگیر ممکن است در کودکی یا بزرگسالی اتفاق بیفتد. علائم اضطراب فراگیر شبیه علائم اختلال پنیک، اختلال وسواس فکری-عملی و دیگر انواع اضطراب است، اما شرایط این اختلالات، متفاوت از اختلال اضطراب فراگیر است.
در ادامه به بررسی بیشتر علائم اضطراب فراگیر میپردازیم:
فهرست محتوا:
Toggleعلائم اختلال اضطراب فراگیر
اختلال اضطراب فراگیر زمانی تشخیص داده میشود که فرد به مدت 6 ماه یا بیشتر، کنترل نگرانیهای خود را نداشته باشد و 3 علامت از علائم زیر را داشته باشد (این علائم در هر فرد میتواند متفاوت باشد):
- نگرانی یا اضطراب دائمی و نامتناسب با وضعیت تنشزا. یعنی فرد ممکن است برای رویدادی که آنچنان تنشزا نیست بیش از حد نگران و مضطرب شود.
- در هر شرایط و موقعیتی به بدترین نتیجه و پیامد فکر میکند.
- موقعیتها و رویدادها را تهدیدکننده درک میکند، حتی زمانی که واقعا اینطور نیست.
- تحمل کردن و مدیریت کردن شرایط مبهم برایش دشوار است.
- عدم تصمیمگیری و ترس از تصمیمگیری اشتباه
- ناتوانی در کنار گذاشتن یا رها کردن یک نگرانی
- ناتوانی در آرام ماندن. احساس بیقراری و احساس سرگیجه
- مشکل در تمرکز کردن. یا اینکه احساس میکند ذهنش خالی است.
علائم و نشانههای فیزیکی
- خستگی مفرط
- مشکل خواب
- تنش عضلانی یا درد عضلانی
- لرزش، احساس انقباض
- عصبی بودن یا به راحتی مبهوت شدن
- تعریق
- حالت تهوع، اسهال یا سندرم روده تحریکپذیر
- تحریکپذیری
گاهی فرد ممکن است بدون هیچ دلیل آشکاری احساس اضطراب کند. به عنوان مثال بی هیچ دلیل خاصی، نگرانی شدیدی راجع به امنیت خودش یا عزیزانش را تجربه کند یا اینکه احساس کند قرار است اتفاق بدی بیفتد.
دلایل اختلال اضطراب فراگیر
اضطراب فراگیر زمانی ایجاد میشود که شما نتوانید به خوبی با استرس درونی خود کنار بیایید. علت این بیماری ممکن است ارثی باشد، اما مشخص نیست که چرا برخی افراد به آن مبتلا میشوند و برخی دیگر نه. محققان نشان دادهاند که مناطقی از مغز که ترس و اضطراب را کنترل میکنند در این اختلال نقش دارند.
علائم اضطراب فراگیر میتواند به دلیل مصرف دارویی خاص رخ دهد. همچنین میتواند به بیماریهای پزشکی مانند: پرکاری تیروئید که باعث افزایش هورمونها میشود، مرتبط باشد. اختلال اضطراب فراگیر میتواند به دلیل تنش در خانواده یا محیط ایجاد شود. بیماریهای مزمن نیز از دیگر عواملی است که میتواند باعث اختلال اضطراب فراگیر شود.
کی باید به روانشناس مراجعه کرد؟
برخی از اضطرابها طبیعی است، اما اگر:
- احساس میکنید بیش از حد نگران هستید و در کار، روابط یا سایر بخشهای زندگیتان اختلال ایجاد شده،
- احساس افسردگی یا تحریکپذیری و… میکنید،
- تمایل به مصرف مواد مخدر دارید،
- افکار یا رفتارهای خودکشی دارید،
بهتر است زودتر به دنبال درمان باشید. درمان اختلال اضطراب فراگیر در مراحل اولیه و زمانی که اختلال شدت نیافته است، بسیار موفقتر خواهد بود. بسیاری از مبتلایان به اختلال اضطراب فراگیر ممکن است به دلیل ابتلا به این اختلال، از موقعیتهای اجتماعی اجتناب کنند یا به دلیل نگرانی خود از فرصتهای پیشرو (مثل سفر کردن، شرایط کاری بوجود آمده و…). استفاده نکنند. زمانی که فرد اضطراب خود را به کمک درمان در حد کم تا متوسط نگه میدارد، عملکرد اجتماعیش بهبود مییابد، میتواند زندگی کاملا معناداری داشته باشند و به طور سودمندی مشغول به کار شود.

درباره راحله کرمی
من راحله کرمی، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد در رشته روانشناسی بالینی در سال 1401 هستم. از سال 1395 تحصیلات خود را در رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی شروع کردم. در این سالها با رویکردهای زیادی آشنا شدم اما در آخر رویکرد هیجانمدار را که با امیال درونی من تناسب داشت، برگزیدم. از سال 1399 شروع به گذراندن دورههای درمانگر فردی با رویکرد هیجانمدار از قبیل دورههای درمان افسردگی، اضطراب و تروما و... کردم. در کنار آن تلاش بر این داشتم که علم روز روانشناسی را از طریق دورههای آنلاین در دانشگاههای مختلف دنیا یاد بگیرم. علاوه بر آن به دلیل علاقه به رشته روانشناسی و مطالعات در این حیطه، از سال 1400 شروع به تولید محتوا و نویسندگی کردم. در طی این سالها تلاش کردم که با مطالعه مطالب و مقالات به روز روانشناسی علم خود را در اختیار کسانی بگذارم که به دنبال آگاهی هستند. و همیشه امید دارم که بتوانم قدمی هرچند کوچک برای رسیدن شما به این آگاهی باشم.
نوشتههای بیشتر از راحله کرمی
دیدگاهتان را بنویسید