ناپایداری عاطفی در رابطه؛ نشانههای بیثباتی عاطفی در رابطه
ناپایداری عاطفی، شکل دیگری از رفتارهای ناسازگار فرد است که در روابط جلوه میکند. ثبات عاطفی و رفتاری کارها و الگوهای قابل پیشبینی در یک رابطه را توصیف میکند. در یک رابطه پایدار، میتوانید به راحتی رفتارهای شریک زندگی خود و واکنش او را در بسیاری از موقعیتها پیشبینی کنید.
همه ما دوست داریم کسی کنارمان باشد که ثبات عاطفی داشته باشد. وقتی حرف میزند واقعا در حال گفتوگو با ما باشد. مطمئنیم همیشه برای ما حضور دارد و در هر شرایطی میتوانیم به او تکیه کنیم. در زمانهای سخت وقتی نمیتوانیم شرایط را مدیریت کنیم به سراغش میرویم. از امن بودن او اطمینان داریم. میدانیم حمایتمان میکند و توصیههایی میدهد که مفید است. سرزنش نمیشویم که چرا نتوانستیم همهچیز را حل کنیم.
همه اینها تبدیل به قلعه اعتمادی میشود که بار دیگر هم میتوانیم به سراغش بیایم. ما از نردبان اعتمادی بالا میرویم که خودمان آن را ساختهایم. اما برخی افراد که دیروز به ما کمک کردند امروز دیگر در دسترس ما نیستند. وقتی کسانی که دوستشان داریم ما را نادیده میگیرند و از ما اجتناب میکنند نردبان اعتمادی که ساخته بودند را خراب میکنند. ناگهان احساس میکنیم کسی را که فکر میکردیم از رگ گردن به ما نزدیکتر است دیگر نمیشناسیم.
فهرست محتوا:
Toggleناپایداری عاطفی در رابطه چه شکلی است؟
همه ما از افراد مختلفی وعدههای عشق و محبت شنیدهایم مثلا «من برای تو فرد بهتری میشوم» اما هیچوقت عملی نمیشود. «من همیشه مراقبت خواهم بود» اما وقتی به او احتیاج داریم نیست. وقتی شما به کسی قول محبت و وفاداری میدهید کلماتتان به اندازه قولهایتان ارزش پیدا میکنند. روابط ناپایدار همیشه با قول و قرارهای اینچنینی شروع میشود اما این قولها هیچوقت عملی نمیشود.
انسان موجودی چند بعدی است. اگر کسی شکلهای متفاوتی از شخصیتش را نشان میدهد، به این معنی نیست که او ثبات رفتاری و عاطفی ندارد. اگر الگوهای رفتاریاش بهشدت غیرقابل پیشبینی باشد میتوانیم به بیثباتی او فکر کنیم.
این افراد گاهی اوقات خیلی گرم و صمیمی و گاهی اوقات غیرقابل دسترس هستند. یک روز دستت را میگیرند و بلندت می کنند و روز بعد رهایت میکنند و سقوطت را تماشا میکنند.
اگر هر روز منتظر این هستید که ببینید امروز قرار است با کدام نسخهی شریک عاطفیتان روبهرو شوید، در حال آسیب زدن به خودتان هستید. شما لیاقت این را دارید که بدانید رابطه شما در پایان روز در چه وضعیتی است.
چرا ثبات عاطفی در رابطه مهم است؟
ثبات پایه و اساس یک رابطه قوی است. ثبات مسئولیت پذیری، اعتماد، صداقت و صمیمیت عاطفی در رابطه را به ارمغان میآورد. ثبات محیطی را ایجاد میکند که در آن عشق میتواند رشد کند.
زبان دیگر عشق، ثبات است. ثبات رفتاری یکی از قویترین نشانههای عشق و وفاداری در رابطه است. همه ما در رابطههایمان به دنبال ثبات و آرامش میگردیم. اما گاهی اوقات در جای اشتباهی به دنبال آن میگردیم. نبود ثبات را انکار میکنیم و رفتارهای بیثبات پارتنرمان را نادیده میگیریم. رفتارهای بیثباتش را تحمل میکنیم و به خود آسیب میزنیم.
چرا افراد رفتارهای ناپایدار در رابطه عاطفی از خودشان نشان میدهند؟
بیشتر اوقات فرد از رفتارهای بیثبات خود آگاه نیست. گاهی اوقات به شکل ناهشیار بیثباتاند و گاهی اوقات این را میدانند و به آن ادامه میدهند. در هر صورت ناپایداری عاطفی قاتل خاموش رابطه است.
گاهی اوقات کسی که دوستش داریم به شکل عمدی از خودش ناپایداری عاطفی نشان میدهد و این چند دلیل میتواند داشته باشد:
او دلش نمیخواهد رابطه به مرحله بعدی برود و گیج شده است. درباره شما مطمئن نیست. یک قدم با شما جلو میآید و یک قدم برمیگردد. این یعنی آمادگی رابطه بلندمدت با شما را ندارد.
دلیل دیگر میتواند این باشد که رابطهی شما وارد «مرحلهی فاصله» شده است. مخصوصا در روابط عاطفیای که فرد دربارهی خودش و شما مطمئن نیست. مثلا بین شما و فرد دیگر مدام در حال رفت و برگشت است. برای چند هفته او از نفر قبلی متنفر است و شما تنها عشق زندگی او هستید و مدتی بعد او به رابطه قبلیاش برگشته است. این یعنی او گیج شده و دلش میخواهد از هر دوی شما بهترین استفاده را ببرد. در این زمان شما باید به سمت بهزیستی خودتان حرکت کنید تا اینکه در رابطهای باقی بمانید که مال شما نیست.
همچنین بخوانید: بازگشت به رابطه عاطفی تمام شده؛ درست یا غلط؟
کارگاه محکم در آغوشم بگیر
الفبای عشق (رابطه عاطفی و سکس)
نشانههای ناپایداری عاطفی در رابطه؛ شریک عاطفی بیثبات
یک) برای رابطه با شما تلاش زیادی نمیکنند.
گاهی اوقات رابطه با این افراد شبیه به عشق یک طرفه است. تمام بار عاطفی رابطه بر دوش شماست. برایش وقت میگذارید و سعی میکنید از نظر عاطفی با او هماهنگ باشید. اما با وجود همهی این کارها او هیچ کاری برایتان نمیکند. به مرور زمان میبینید دیگر عزت نفسی برایتان باقی نمانده است.
دو) در دقیقه 90 همه چیز را به هم میریزند.
این افراد همیشه قول و قرارهایشان با شما را کنسل میکنند. اگر آنها نتوانند در لحظات عادی کنار شما باشند، میتوانید حدس بزنید وقتی برای شما مشکلی پیش میآید کجا هستند؟ اگر شریک زندگیتان برنامههای شما را لغو میکند یا شما را منتظر نگه میدارد، به احتمال زیاد او قولها و وعدههای دیگر را هم زیر پا میگذارد.
سه) حرفشان با عملشان یکی نیست.
به شما میگویند «دوستت دارم» اما در عمل چیزی غیر این است. میگویند تو شریک زندگی من هستی، اما با شما صحبت نمیکنند، به شما تکیه نمیکنند و در زمان نیاز کنارتان نیستند. میگویند میخواهند زمان بیشتری را با شما بگذرانند، اما همیشه سرشان شلوغ است و شما به ندرت آنها را میبینید یا حتی از آنها چیزی میشنوید.
چهار) گرم و سرد میشوند.
برخی از روزها، عاشقتان هستند و شما را سرشار از عشق میکنند. روزهای دیگر، به نظر میرسد شما را فراموش کردهاند. از این تغییر ناگهانی سردرگم میشوید و نمیدانید چه کار کرده اید که اینطور شد. در نتیجه، احساس می کنید که پای شما روی پوست خربزه است. هر لحظه ممکن است کاری کنید و او ناراحت شود و باز سرد شود.
پنج) بخشی از زندگی او نیستید.
وقتی آنها در مورد برنامههای آینده خود صحبت میکنند، به نظر نمیرسد که شما بخشی از آن برنامهها باشید. این رفتار نشان میدهد که آنها رابطه با شما را به عنوان یک چشمانداز بلندمدت نمیبینند یا در مورد شما یا رابطه شما جدی نیستند.
قرار نیست همیشه حالمان خوب باشد. گاهی اوقات تمایلی به صحبت کردن، بیرون رفتن، ابراز محبت یا حتی بودن در کنار دیگران را نداریم. وجود کم و بیش این علائم در رابطه نرمال است. اما اگر این موارد تبدیل به قاعده رابطه شما شود و حضورشان همیشگی است وقت این رسیده تا کمی بیشتر به رابطهتان فکر کنید. یا از یک زوج درمانگر برای مشاوره زوج درمانی کمک بگیرید. فراموش نکنید که مشاوره زوج درمانی مخصوص زوجین نیست! اگر در روابط قبل از ازدواج هستید نیز میتوانید از این متخصصین کمک بگیرید.
ناپایداری عاطفی جلوی پیشرفت رابطه را میگیرد. وقتی کسی که شما دوستش دارید علائم مختلفی از جمله عشق، اجتناب، احترام و نادیده گرفتن نشان میدهد، شما گیج میشوید و نمیدانید دقیقا کجای زندگی او ایستادهاید. یک روز همه کس او هستید و روز بعد هیچکس زندگی اش. این به شما آسیب میزند. شما نسبت به همه کس و همه چیز بیاعتماد میشوید و این بیاعتمادی را با خود به بقیه روابطتان میبرید. یادتان باشد احساسات واقعی مانند کلید چراغ، روشن و خاموش نمیشوند. آنها تحت هر شرایطی روشن میمانند.
درباره حدیث نیک اندیش
من حدیث نیک اندیش هستم. دانشآموخته انستیتو روانپزشکی تهران؛ و کارشناسی در دانشگاه سمنان، رشته روانشناسی بالینی تحصیل کردهام. همیشه به دنبال دیدی گسترده برای تبیین اختلالات روانی بودم؛ در نتیجه برای ادامه تحصیل در دوره کارشناسی ارشد، روانشناسی سلامت بهترین گزینه بود تا بار دیگر اختلالات روانی را از دیدگاه جسم و بدن بررسی کنم. در کنار روانشناسی سلامت، به رویکردهای درمانی پویشی و تحلیلی علاقهمندم. زمینههای مطالعات من بیشتر در زمینه رویکردهای پویشی مخصوصا رواندرمانی پویشی کوتاه مدت فشرده (ISTDP) است. نوشتن از مسائل روانشناختی و بازگویی آنها به زبان ساده برایم اهمیت زیادی دارد؛ معتقدم هرچقدر عموم مردم در این باره بیشتر بدانند بیشتر میتوانند در روابط و زندگی روزمره سالمتر رفتار کنند. حتی اگر نوشتههایم تغییری ایجاد نکند میتواند تلنگری باشد برای کسانی که به دنبال آگاه شدن از زندگی درونیشان هستند.
نوشتههای بیشتر از حدیث نیک اندیش2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
منم توی رابطه ام یه مدته چالش هایی دارم که حس کردم میخواد تموم بشه. و دنبال راه حل میگشتم ممنونم مقالتون عالی بود تونستم بفهمم کجای رابطه ام هستم.
ممنون سمیه عزیز.
خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده. برای چالش های موجود در رابطه و حل اونها میتونین از خدمات مشاوره کلینیک استفاده کنین.