سادومازوخیسم چیست؟ علائم و درمان اختلال سادومازوخیسم
این مقاله توسط روانشناسان، دکتر میترا کامران و مریم کریم پور از نظر تخصصی بررسی و تایید شده است.
امروزه در میان دوستان و آشنایان، کلمات سادیسم و سادومازوخیسم را زیاد میشنویم و گاهی از آنها به عنوان فحش یا ناسزا استفاده میکنیم. یا اینکه با عباراتی مانند SM یا BDSM در رسانهها و شبکههای اجتماعی برخورد میکنیم و مطالبی طنز یا جدی را دربارهشان میخوانیم. اما شاید برای شما جالب باشد که بدانید این اصطلاحات در دنیای علم روانشناسی مسبب شکلگیری مطالعاتی گسترده و منتشر شدن مقالاتی متعدد در چند دهه اخیر شدهاند. این نوشته تلاشی برای شناساندن سادومازوخیسم با نگاهی علمی به مخاطبان سایت کلینیک روانشناسی آگاه است.
فهرست محتوا:
Toggleسادومازوخیسم چیست؟
برای اینکه بتوانیم وارد دنیای سادومازوخیسم شویم، باید اصطلاحات مازوخیسم و سادیسم را نیز شناخته باشیم. پس در آغاز این نوشته به توضیح این اصطلاحات خواهیم پرداخت. اما قبل از آن بهتر است اشاره کنیم که این اصطلاحات، بیشتر در زمینه های عاطفی-جنسی مورد بررسی قرار گرفتهاند. به همین دلیل تمرکز این نوشته بر این زمینه ها خواهد بود.
واژۀ مازوخیست از نام رماننویس اتریشی، لئوپولد نون ساخر-مازوخ گرفته شده است. او رمانهایی مینوشت که در آن، شخصیتهای مرد زمانی به ارگاسم میرسیدند که زنان با آنها بدرفتاری میکردند. راهنمای تشخیصی و آماری اختلال روانی (DSM-5)، مازوخیسم را اختلالی جنسی میداند؛ طبق این راهنما، افرادی که از این اختلال رنج میبرند تخیلات و فانتزی های جنسی آنها سرشار از تحقیر شدن، کتک خوردن، به بند کشیده شدن و هر نوع رفتار جنسی دیگر از این دست است. افراد با تمایلات مازوخیستی در هنگام تصور کردن یا انجام دادن رابطۀ جنسی، از آسیب و آزار رساندن به خود لذت میبرند و تنها در این صورت میتوانند ارضا شوند. اینگونه تمایلات جنسی میتواند برای خود فرد، یا اطرافیانش ناراحتکننده باشد.
سادیسم روی دیگر این سکه است. با توجه به DSM-5، کلمۀ سادیسم از نام رماننویس فرانسوی، مارکیدوساد اخذ شده است که رمانهایی با مضمون انجام اعمال خشن جنسی علیه زنان مینوشت. خود او نیز در آخر به دلیل انجام چنین جرایمی به زندان افتاد. افراد با گرایشات سادیسمی، آزار و اذیت های جنسی، مانند کتک زدن، تحقیر کردن، به بند کشیدن و… را در فانتزی ها و تخیلات جنسی خود دارند که باعث ارضای آنها میشود. گاهی نیز این افراد این فانتزی ها را به واقعیت تبدیل کرده، و زوج جنسی خود را درون این آزارهای جنسی دخیل میکنند. علاوه بر آزارهای جنسی، افراد سادیست از آزارهای جسمی و روانی نیز لذت جنسی کسب میکنند.
با توجه به تمام این توضیحات، میتوانیم به تعریف سادومازوخیسم برسیم و بیشتر با آن آشنا شویم. منطبق با پژوهشهای گستردهای که در این زمینه انجام شده، اکثر اوقات نمیتوانیم بگوییم یک فرد یا صرفا ویژگیهای مازوخیستی دارد یا ویژگیهای سادیستیک! بیشتر افرادی که تعدادی از خصوصیتهای سادیسم را دارند، ویژگیهای مازوخیسم را هم دارند و برعکس. به همین دلیل به چنین افرادی عنوان سادومازوخیست داده شده است. اما استفاده از این اصطلاح به اینجا ختم نمیشود.
آشنایی با BDSM
همانطور که میدانیم هر زوج برای روابط جنسیاش شرایط خاصی را انتخاب میکنند. زوجها میتوانند روابط خود را بر پایۀ هنجارهای زناشویی تنظیم کنند؛ یا اینکه میتوانند از تمایلات جنسیشان استفاده کرده و رابطۀ جنسی لذتبخشتری را برای خود بسازند. یکی از این تمایلات جنسی که به خودیخود تمایل آسیبزایی نیست، تمایلات سادومازوخیستی است. زوجهایی که رفتارهای مازوخیستی و سادیستی را وارد روابط زناشوییشان میکنند، به شکلی که یک نفر تمایل به دریافت درد را دارد و دیگری تولید درد را به عهده میگیرد، دارای روابط سادومازوخیستی (SM) یا به تعبیری دیگر BDSM شناخته میشوند.
BDSM مخفف عبارت Bondage and Discipline, Dominance and Submission, SadoMasochsim است که ترجمهاش «اسارت و نظمدهی، سلطهگری و سلطهپذیری، سادومازوخیسم» میشود. میتوان گفت سادومازوخیسم زیرمجموعهای از رفتارهای BDSM است که به رابطۀ جنسی آسیبرسان و آزارخواهانه اشاره دارد. رابطۀ سادومازوخیسمی به مشارکت دو نفر نیاز دارد: یکی که رفتارهای سادیستیک دارد و درد ایجاد میکند؛ و یک نفر که مازوخیستیک است و به پذیرش درد علاقه نشان میدهد.
به طور کلی در روابط BDSM، نظامی از تبادل قدرت وجود دارد. افراد سادیست جنسی، در روابط خود به دنبال کسب قدرت و کنترل هستند. درست است که آسیب رساندن به شریکشان در حین رابطه جنسی برای افراد سادیست لذت بخش است؛ اما بخشی از این لذتبخشی از سلطهای که بر شریک خود دارند ناشی میشود. داشتن احساس سلطه و قدرت برای افراد سادیسمی در روابط جنسی امری بسیار مهم است. افراد مازوخیست جنسی اما از تحت سلطه بودن لذت میبرند. افراد مازوخیست مشکلی با بازیِ قدرت سادیستیکها ندارند؛ آنها دوست دارند خود نیز در این بازی سهیم باشند. اما دنبال قدرت بودن سادیستها و تحت سلطه بودن مازوخیستها جنبهای تاریک نیز دارد که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
قاعدهی اصلی تبادل قدرت در روابط جنسی BDSM، وجود موافقت دو طرف رابطه است. زوجین میدانند که در هر زمان از رابطهی جنسی که احساس راحتی نکنند میتوانند این رابطه را متوقف کنند. برای مثال با استفاده از کلمات امنی که برای این موقعیت انتخاب کردهاند.
رفتارهای ارضاکنندۀ BDSM، برای هر زوج متفاوت است. رفتاری که ممکن است برای یک زوج لذتبخش باشد، میتواند برای زوج دیگری آسیبزننده و دردناک باشد. BDSM چتری بزرگ است که رفتارهای جنسی مختلفی را در خود جا میدهد. گرایشهای سادومازوخیستی نیز جزئی از آن هستند.
روابط عاطفی-جنسی، روابطی پیچیده هستند که با در نظر نگرفتن تمام ابعاد آن، مطالعه ما ناقص خواهد بود. از آنجایی که سادومازوخیسم نیز به تنهایی مورد مطالعه قرار نمیگیرد، بنا به ضرورت، میان سادومازوخیسم و BDSM تفاوتی قائل نخواهیم شد.
آیا سادومازوخیسم اختلال است؟
اگر امروزه از فردی که در نوشتن کتاب های مرجع روانشناسی، مانند DSM-5، بپرسیم که آیا سادومازوخیسم اختلال است یا نه؟ جوابی واضح به ما نخواهند داد. اگر از صاحبنظران روانشناسی همین سوال را بپرسیم، آنها نیز با کمی تفاوت نمیتوانند جوابی دقیق به ما بدهند. اختلال بودن یا نبودن سادومازوخیسم هنوز بحثی داغ در مطالعات است اما بیشتر پژوهشگران معتقدند که دلیلی برای اختلال دانستن آن وجود ندارد. اما این تفاوت نظر از کجا میآید؟
BDSM تمایلی مدرن است که از زمانی که مورد توجه سطح قابل توجهی از مردم قرار گرفت مدت زیادی نمیگذرد. از زمانی که BDSM با عنوان گرایشی جنسی وارد رسانه ها شد، با عنوان رفتاری سالم در نظر گرفته شد. در واقع پژوهشگران معتقد هستند که اگر این روابط با موافقت طرفین صورت بگیرد به هیچ عنوان آسیبزا نخواهند بود و تجربهای متفاوت و لذتبخش برای دو طرف رابطه به حساب خواهند آمد. مخصوصا آنکه تخیلات و فانتزیهای سادومازوخیستی، به هیچ عنوان در سطح جامعه نادر نیستند و تمام مردم حداقل یک بار به این گونه روابط فکر کردهاند.
با این حال لازم است برای مواقعی که سادومازوخیسم به دیگران آسیب جدی وارد میکند یا بدون رضایت متقابل و به شکلی غیرقابل انعطاف استفاده میشود به عنوان اختلال در نظر گرفته شود. در بعضی از شرایط حقوقی لازم است دادههای علمی مرتبط با سادومازوخیسم توسط افراد متخصص در اختیار سیستم قضایی قرار بگیرد. همان طور که کمی قبلتر اشاره کردیم تمایل شدید افراد سادیسمی به داشتن کنترل جنسی بر افراد دیگر باعث شکلگیری جرایم گوناگون میشود؛ مانند تجاوز به عنف یا قتلهای شهوانی.
اگر منبعی وجود نداشته باشد که ویژگیهای این اختلالات را به مراجع قضایی گوشزد کند، امکان سوءتفاهمهایی به وجود میآید. در بعضی از پروندههای حضانت کودکان، ممکن است والدین تمایلات جنسی یکدیگر را به عنوان شاهد عدم صلاحیت استفاده کنند. اگر مراجع قضایی از شرایط این اختلالات آگاه نباشند، ممکن است ادعای فرد را به صورتی اشتباه برداشت کنند و حکمی غلط بدهند.
پس با توجه به دو طرف مباحثه، درک سخنان هر دو موضع برای ما آسان است. پس برای اینکه بتوانیم بین این دو موضع تفاوتی قائل شویم، نیازی به راهنمای تشخیصی داریم که ویژگی های اختلال سادومازوخیسم را برای ما نقل کنند.
دستهبندی تمایلات BDSM
در دستهبندی افرادی که تمایلات BDSM از خود نشان میدهند سه دستۀ اصلی مورد توجه صاحبنظران است:
- افرادی که در رابطۀ جنسی، خود را غالب یا مسلط میدانند و بیشتر مواقع رفتارهای سادیستی بروز میدهند. (Dominant, Top, Sadist)
- افرادی که در رابطۀ جنسی، خود را مغلوب و تحت سلطه میدانند و بیشتر مواقع رفتارهای مازوخیستی بروز میدهند. (Submissive, Bottom, Masochism)
- افرادی که نسبت به شرایط و روابطی جنسی که در آن قرار میگیرند میتوانند هر کدام از دو نقش بالا را برگزینند. (Switch)
مردان گرایش بیشتری به قبول نقشهای غالب و سادیسمی را دارند و زنان به همان نسبت نقشهای مازوخیستی و مغلوب را برمیگزینند.
علائم افراد دارای بیماری سادومازوخیسم
اول از همه باید به این نکته اشاره شود که سادومازوخیسم اختلالی مستقل نیست؛ پس برای اطلاعات تشخیصی و درمانی باید از مشخصات اختلالهای سادیسم و مازوخیسم استفاده کنیم.
با توجه به راهنمای تشخیصی (DSM-5) برای اینکه بتوانیم برای کسی تشخیص اختلال مازوخیسم/ سادیسم را بگذاریم باید به نکاتی توجه کنیم:
- برای حداقل شش ماه، مکرر و شدید خیالپردازی یا رفتارهای جنسی داشته که در آنها تحقیر یا شکنجه شده، کتک خورده، به بند کشیده شده یا دیگران را مورد تحقیر، شکنجه، کتک خوردن و به بند کشیده شدن قرار داده است. این فانتزیها یا رفتارها برای او تحریکآمیز بوده و او را شدیدا برانگیخته است.
- فرد به صورت کاملا آشکار از این فانتزیها در رنج است و عملکرد روزمرهاش (اجتماعی، شغلی یا ارتباطی) تحت تاثیر قرار گرفته؛ یا افراد ناراضی را قربانی رفتار خود ساخته است.
افراد با تمایلات سادومازوخیستی در روابط جنسیشان با موافقت هر دو طرف رفتارهایی خاص از خود بروز میدهند. متداولترین این رفتارها عبارتند از:
- بازی با ضربه: رفتارهایی که در آن فرد مسلط به فرد تحت سلطه درد وارد میکند. مقدار درد وابسته به موافقت دو طرف است. رفتارهایی مانند، شلاق یا تازیانه زدن یا با چوب زدن.
- بند و اسارت: به بند کشیدن فرد تحت سلطه یکی از رفتارهای رایج میان افراد سادومازوخیست است. این اسارت با استفاده از طناب و دستبند آهنین یا دیگر وسایل انجام میشود. همچنین از محرومیتهای حسی مانند بستن چشم او نیز کمک گرفته میشود. برخی از اشیا که برای ارضای جنسی به زوجین کمک میکنند در این گونه رفتارها استفاده میشوند؛ معمولترین اشیا، لباس، اعضای بدن، پارچه، یونیفرم یا مایعات بدنی است.
- نقش بازی کردن: افراد با این گونه گرایشات، با بازی کردن نقش هایی که تبادل قدرت مشخصی دارند، به لذت جنسی میرسند. این گونه نقشبازی کردنها سرشار از تحقیر کردن، اطاعت کردن و داشتن کنترل کامل بر فرد تحت سلطه است. محبوبترین نمونههای نقش ها شامل موارد زیر است:
- ارباب و برده
- بازی با ترس مانند دزدیدن شخص
- بازی با شغل مانند رییس و منشی یا دکتر بازی
- بازی با حیوانات
- بازی با گرایشات خاص مذهبی
- بازی با درد: در این گونه از رفتارها دردهای فیزیکی و روانی در مرکز توجه هستند. مانند مجازاتهای بدنی از طریق سوزن یا وسایل دیگر، تحقیرهای بدنی و زبانی مانند عریان کردن و رفتارهایی از این دست.
- تحقیرهای شهوانی: بعضی از افراد در این روابط، هنگامی که مورد تحقیرهای زبانی و روانی قرار می گیرند، لذت جنسی میبرند. برای مثال، استفاده از القاب زننده، احساس خفت و خواری دادن، مجبور کردن فرد مقابل به بازی کردن نقشی پست و تحقیرهایی مشابه این.
- بازی با مرزها: این رفتارها، رفتارهای خطرناکی هستند که تنها در صورت وجود رضایت و اعتماد متقابل بین دو زوج قابل انجام هستند. رفتارهایی مانند، بازی با چاقو، بازی با تنفس مانند کنترل داشتن بر تنفس فرد مقابل و بازی با برق و وسایل الکتریکی.
تفاوت سادومازوخیسم با سادیسم
سادومازوخیسم به رابطهای میان دو فرد اشاره دارد که در آن هر دو نفر به صورت توافقی وارد رابطه شده و نقشهای بهخصوصی را قبول میکنند: مثلا یکی در نقش آزارگر و دیگری در نقش آزارپذیر قرار میگیرد. همچنین ممکن است یک نفر گاهی در این نقش و گاهی در آن نقش قرار بگیرد.
سادیسم به نقش یک نفر اشاره دارد. نقشی که با رفتارهایی مثل تحقیر بدنی و زبانی، کتک زدن، به بند کشیدن و شلاق زدن شناخته میشود.
تفاوت سادومازوخیسم با مازوخیسم
در مازوخیسم فرد برای رسیدن به لذت جنسی، به خود آسیب میرساند یا از زوج خود میخواهد به او آسیب برساند. یکی از رفتارهایی که فرد مازوخیست ممکن است از آن آسیب بخورد «خفگی خواهی» است. در یک رابطۀ سادومازوخیستی ممکن است فرد مازوخیست از طرف مقابلش بخواهد گلوی او را فشار بدهد یا دهانش را ببندد تا به ارضا جنسی برسد.
مرور چند پژوهش علمی دربارۀ سادیسم
باید توجه داشته باشیم که این مطالعات در سطح ایران انجام نشدهاند؛ ممکن است اگر مطالعهای در ایران صورت بگیرد، نتایج آن متفاوت باشد! همچنین این مطالعات به بررسی افراد با گرایشات سادومازوخیستی بیمارگونه نپرداختهاند؛ این نتایج افرادی را نشان میدهند که با سلامت روانی، گرایشات جنسی متفاوتی دارند.
- طبق مطالعات انجامشده بیشتر افرادی که خود را با گرایشهای BDSM معرفی میکنند، سفیدپوست، جوان (18تا 35 سال) و دارای تحصیلات بالا هستند. این افراد در مقایسه با کسانی که چنین گرایشی ندارند، در طول زندگیشان شرکای جنسی متعددی دارند و چند همسری را بر تکهمسری ترجیح میدهند. احتمال اینکه آنها تمایلات همجنسگرایانه یا دوجنسگرایانه داشته باشند زیاد است.
- پژوهشها نشان میدهند افرادی که به صورت متداول رفتارهای سادومازوخیستی دارند بیشتر احتمال دارد به ایدز یا دیگر بیماریهای مقاربتی مبتلا شوند.
- افرادی که در روابط سادومازوخیستی نقش مازوخیست یا تحت سلطه را به عهده میگیرند، نسبت به سادیستها و افراد مسلط، همچنین افرادی با گرایشهای غیرانحرافی شغلهایی با موقعیتهای اجتماعی بالاتری دارند.
- کسانی که چنین تمایلاتی دارند برای رسیدن به ارضای جنسی به چنین رفتارهایی نیازمند نیستند؛ بلکه به روابط جنسی عادی و متداول نیز تمایل دارند. بنابراین آنها وابستگی بیمارگونهای به این رفتارها ندارند. همچنین مشکلات جنسی مانند مشکلات نعوظ که مانع از روابط جنسی میشوند باعث میل به BDSM نشده است؛ درواقع برای آنها BDSM جایگزینی برای رفتارهای متداول جنسی نیست. توجه داشته باشید که منظور ما افرادی است که سلامت روانی دارند و اختلالات سادیسم و مازوخیسم را شامل نمیشوند.
دلایل سادومازوخیسم از نگاه روانکاوی
فروید معتقد است مازوخیسم زادۀ احساس گناه و شرم درونی است. ما آنچه دربارۀ روابط عاطفی-جنسی میدانیم از تجارب اولیه با خانواده یاد گرفتهایم. اما چه میشود اگر در خانوادهای روابط عاطفی محدود باشد؟ والدین خود از نظر عاطفی از کودکان دوری می کنند و با آنها روابطی عمیق و سالم نمی سازند. همچنین والدین هر گونه ابراز خود، خواستهها و نیازها را نمیپذیرند و حتی کنجکاوی یا شوخیهایی با محتوای جنسی را تحمل نمیکنند. اینگونه تجارب عاطفی-جنسی با احساس شرم و گناه گره میخورد. فروید معتقد است این فرد هنگام برقراری رابطۀ عاطفی-جنسی سرشار از چنین احساساتی خواهد بود؛ بنابراین ممکن است بکوشد تا جای ممکن لذت بردن و تجربۀ عشق را از خودش دور کند. پس چه میکند؟ روابط آسیبرسان سادومازوخیستی را انتخاب میکند!
او ممکن است نهتنها از همسرش بخواهد در رابطۀ جنسی با او رفتاری آزاردهنده داشته باشد، که در رابطۀ عاطفیاش خود یا دیگری را آزار بدهد. مثلا ممکن است به شکلی ناهشیار افرادی را برای رابطه ترجیح بدهد که ویژگیهای آزارگرانه یا خودآزارگرانه دارند. حتی احتمال دارد او به شکلی ناهشیار دیگران را به چنین رفتارهایی دعوت کند؛ مثلا شریک عاطفیاش را به سمت بحثها و دعواهایی هدایت میکند که رفتارهایی پرخاشگرانه از او سر بزند و از نظر عاطفی، فیزیکی یا جنسی به او آسیب برساند. البته او خودش متوجه نیست چگونه الگویی سادومازوخیستی در روابطش اجرا میشود و خودش چه نقشی در تبلور آن دارد. تمام این کارها را بر اساس الگوهایی که از کودکی تجربه کرده انجام میدهد و در جلوگیری از آنها ارادهای اندک دارد. چرا او باید چنین کند؟ چرا باید چنین دردی را برای خود بخواهد؟
رابطۀ عاطفی-جنسی برای او به شرم و گناه پیوند خورده بنابراین او فکر میکند این روابط اشتباهند یا از یک انسان سالم سر نمیزند. باید از همسرش دوری کند یا عواطف روابطشان را محدود کند. اگر برخلاف آن عمل کند احساس گناه فعال میشود و باید راهی برای درست کردن شرایط پیدا کرد: دعوا راه انداختن یا با برانگیختن حسادت و خشم در همسر خود تا از طرف او آسیب ببیند. انگار برای انجام کاری ناشایست مجازات شده است. حالا او دیگر نیازی ندارد احساس گناه یا شرم کند، چون برای کار اشتباهش تنبیه شده است.
برای بررسی دلایل سادومازوخیسم آسیبرسان تئوری دیگری نیز وجود دارد: وقتی تعاملات عاطفی کودکی و نوجوانی فرد آمیخته به خشونت است، او یاد میگیرد با خشونت عشق بورزد. وقتی پدر و مادر و معلم او را کتک میزنند و تحقیر میکنند، سپس با دلایلی مانند «خیر و صلاحت را میخواهیم» و «به تو سخت میگیریم که موفقتر شوی» توجیهاش میکنند، کودک یاد میگیرد پرخاشگری شکلی از ابراز عشق است. چراکه او همواره عشق را در تحقیر و کتک خوردن تجربه کرده است.
از نگاه کرنبرگ، فرد سادیستیک به همسرش پرخاش میکند، سرش فریاد میکشد و به او آسیب میرساند؛ زیرا تصویری متفاوت از او در ناخودآگاهش ساخته است. او تصویر والدینش را روی همسرش فرافکنی میکند؛ یعنی به صورت ناهشیار و ناخودآگاه فکر میکند همسرش همان والدش است. او ناخودآگاه میخواهد خشم و نفرتی که از والدینش دارد را تجربه کند و اگر به همسرش آسیب برساند انگار که به والدش آسیب رسانده است. او معتقد است والدش باید تنبیه شود اما توانایی انجامش را ندارد؛ پس الگوی سادومازوخیستی را در روابط عاطفی-جنسیاش پیاده میکند.
باید توجه کنیم همیشه و برای همه نمیتوان یک نسخه پیچید و همچنین نمیتوان به هرکسی که تمایلات جنسی سادومازوخیستی دارد بگوییم تو در خانوادهای آسیبدیده بزرگ شدهای و خودت نیز آسیب دیدهای. پژوهشها نشان میدهند افرادی که از چنین تمایلاتی در روابط جنسیشان، با رضایت متقابل و بدون آسیب بهره میبرند، بیشتر احتمال دارد از نظر روانی سالم باشند؛ زیرا جنبههای متنوع خودشان را از نظر جنسی ابراز میکنند.
راههای تشخیص سادومازوخیسم
تشخیص سادومازوخیسم بیمارگون به عهدۀ فرد متخصص است. زوجین میتوانند با یک زوج درمانگر حرفهای در این مورد مشورت کنند و تمایلات سالمشان را از حالات بیمارگون جدا کنند.
دریافت مشاوره از زوج درمانگر آنلاین
اگر الگویی خودآزارانه و دیگرآزارانه در روابط عاطفی یا جنسی شما مکررا تکرار میشود و از آن رنج میبرید لازم است با فرد متخصص در این مورد صحبت کنید. جلسات سکس تراپی هم میتواند برای شما مفید باشد.
درمان بیماری سادومازوخیسم
امروزه برای سادومازوخیسم که درون زندگی فرد رسوخ کرده است و باعث رنج او یا شکلگیری رفتارهای خشونتآمیز شده است، درمانهای مختلفی وجود دارد.
درمان روانکاوانه:
درمانهای روانکاوانه معتقدند دلایل زیربنایی زیادی وجود دارد که باعث به وجود آومدن تمایلات سادومازوخیستی بیمارگون شده است. این رفتارها به نوعی مکانیزم دفاعی فرد است که به او اجازه میدهد از روبهرو شدن با مسائل ریشهایتر فرار کند. درمانهای روانکاوانه تلاش میکنند با دسترسی به احساسات دفنشده زیر رفتارهای سادومازوخیستی به او کمک کنند با تروماها و مشکلات تحولیاش روبهرو شود، احساساتش را بپذیرد و رفتارهای جنسی که باعث رنج او یا دیگران میشود را کنترل کند.
درمان شناختی-رفتاری برای سادومازوخیسم
در این شکل درمان به مراجع کمک میشود که متوجه رفتارها و تصورات ناخوشایندش بشود. وقتی مراجع فهمید که کدام یک از رفتارها و تخیلات او باعث ناراحتی او یا دیگران شده است و وجود آنها را پذیرفت، روانشناس به او کمک میکند که در طی جلسات درمان، این رفتارها را با رفتارهایی مناسب و سالم که همچنان نیازهای او را برطرف میکنند جایگزین کند.
درمان سکس تراپی برای بیماری سادومازوخیسم
در مشاوره جنسی با یک سکس تراپ، به مراجع یاد داده میشود که وجود چنین تمایلات جنسی اشتباه نیست و حتی در مواردی سالم و رضایتبخش است؛ اما چیزی که اهمیت دارد نحوۀ استفاده از این تمایلات در فانتزی یا روابط جنسی است. در این درمان مراجع متوجه میشود چگونه بدون اینکه به خود یا به دیگری آسیب برساند به شکلی لذتبخش از رفتارهای سادومازوخیستیاش در روابط جنسیاش استفاده کند.
زوج درمانی برای اختلال سادومازوخیسم
زوجهایی که در روابط جنسیشان دچار مشکلاتی شدهاند که باعث ناراحتی یکی از طرفین یا هر دوی آنها شده است، میتوانند از این طریق برای درمان خود اقدام کنند. در چنین درمانی، روانشناس با کمک به مراجعین برای بالا بردن صمیمیت بین آنها، کمک میکند از این صمیمیت استفاده کنند و تفاوت تمایلات جنسی یکدیگر را بهتر متوجه شوند تا زندگی زناشویی لذتبخشی تجربه کنند.
جمعبندی
در آخر باید تکرار کنیم که این تمایلات تا زمانی که مورد توافق دو نفر باشند و آسیب جدی به دنبال نداشته باشند با عنوان اختلال شناخته نخواهند شد.
سادومازوخیسم رفتار یا گرایشی است که از دو اختلال سادیسم و مازوخیسم تشکیل شده است. افرادی یا زوجینی که از این گرایش بهره میبرند در روابط جنسیشان رفتارهای خاصی نشان میدهند که تبادل و توزیع قدرتی در میان زوجین را اثبات میکنند؛ به صورتی که یکی از طرفین به دیگری آسیب رسانده و بر او قدرتش را ابراز میکند و دیگری نیز از نداشتن قدرت لذت میبرد. با دیدگاههای مختلفی آشنا شدیم که در چه شرایطی تمایلات سادومازوخیستی اختلال دانسته میشوند و در چه شرایطی این تمایلات را سالم میدانیم. به نگاه روانکاوانه فروید و کرنبرگ در این حوزه اشاره کردیم و در آخر راههایی برای درمان حالت ناسالم آن پیشنهاد دادیم.
منابع:
دیدگاهتان را بنویسید