بحث سیاسی در خانواده چگونه روابط ما را تحت تاثیر قرار میدهد؟
در روزهایی مثل این روزهای کشور ما، اتفاقاتی در جامعه رخ میدهد که فکر و احساسات هر یک از ما را به خود مشغول میکند. هر کدام از ما موضع خودمان را نسبت به این اتفاقات داریم. اینکه کدام اتفاق غلط و کدام اتفاق درست است، اینکه چه مسیر و هدفی به نفع ماست، اینکه ما چه مسئولیتی در قبال جامعهای که عضوی از آن هستیم داریم، چه جور کنش اجتماعی و رفتاری در این شرایط درست و یا غلط است؛ در مورد همه این موارد ما نظر خودمان را داریم که این نظر متفاوت و یا شبیه به دیگران است. چیزی که میتواند موضوع یک بحث سیاسی در خانواده باشد.
قطعا پای صحبت از این مسائل به جمع های خودمانی و صمیمانهتر مانند جمع خانواده، دوستان، و فامیل باز میشود. تجربهی شما از بحثهای سیاسی در جمعهای خودمانی در این روزها چیست؟ چه جنبههای منفی و چه جنبههای مثبتی برای شما داشته است؟ وزنهی جنبههای مثبت بحث سیاسی در خانواده برای شما بیشتر بوده یا جنبههای منفی؟
فهرست محتوا:
Toggleجنبههای مثبت و منفی بحث سیاسی در خانواده
صحبت از نگرشهای سیاسی در جمعهای خانوادگی و دوستانه میتواند جنبههای مثبتی مانند فراهم شدن فضایی برای تجربهی شنیده شدن و دریافت حمایتهای عاطفی که در تنظیم احساساتمان در این شرایط به ما کمک میکند، فضایی برای تبادل نظر و شنیدن نظرات و اطلاعات مختلف، و همچنین فضایی که ما میتوانیم از نظراتمان صحبت کنیم و تأثیرگذار باشیم، را داشته باشد.
اما جنبه های منفی بحث سیاسی در خانواده نیز قابل توجه است. خیلی از مواقع این بحثها به ایجاد کدورت بین اعضای خانواده و دوستان، تبدیل شدن فضای خانواده و جمعهای دوستانه به فضایی متشنج و پرتنش، فاصله گرفتن و سرد شدن روابط منجر میشود یا تأثیر نامطلوبی در بعضی از افراد حاضر در جمع میگذارد. ممکن است در چنین شرایط و بحثهایی شناخت متفاوتی از اطرافیانمان به دست بیاوریم و بخواهیم تصمیم تازه ای برای نحوه ارتباطمان و اشخاصی که با آن ها در ارتباط هستیم بگیریم.
اما فراموش نکنیم که روابط ما منابع حمایتی ما هستند. به خصوص روابط نزدیک در شرایط بحران به ما در مدیریت استرس خیلی کمک میکنند. بنابراین مراقبت از روابط در این شرایط هم سختتر میشود و هم اهمیت بیشتری پیدا میکند. در این مقاله از کلینیک روانشناسی آگاه میخواهیم به راهکارهایی بپردازیم که به ما کمک میکند تا تأثیرات نامطلوب بحث سیاسی در جمعهای دوستانه و خانوادگی را کاهش دهیم.
راههایی برای کاهش تأثیرات نامطلوب بحث سیاسی در خانواده
1. بررسی انگیزهی درونی بحث سیاسی
قبل از شروع به صحبت کردن، بررسی کنیم که چرا میخواهیم فلان حرف را بزنیم. آیا میخواهیم با حرف زدن از موضوعی که ما را عصبانی کرده، قدری خشممان را تخلیه کنیم؟ آیا میخواهیم در مورد موضوعی گفتگو کنیم و نظرات مختلف را بشنویم و از جنبههای دیگر نیز به موضوع نگاه کنیم؟ آیا میخواهیم با حرف زدن در مورد نگرش خودمان، به دیگران اطلاعات بدهیم و بر نظر آنها تأثیر بگذاریم؟ آیا به دنبال افراد شبیه به خودمان هستیم تا احساس نکنیم فقط ماییم که اینگونه فکر میکنیم؟
بررسی انگیزهی ما برای صحبت کردن، به ما کمک میکند تا ببینیم چه افرادی برای این گفتگو مناسب هستند. به عنوان مثال اگر میخواهیم خشممان را تخلیه کنیم، افراد شنونده و پذیرا و یا افرادی که همعقیده با ما هستند مخاطبان مناسبی هستند. اگر انگیزهمان تخلیه خشم باشد، صحبت با افراد با عقیدهی متفاوت به رابطهی ما و آنها آسیب میزند.
2. توجه به نشانههای خشم
در هنگام بحث سیاسی حواسمان به نشانههای خشمگین شدن و از کنترل خارج شدن ابراز خشم باشد، چه در خودمان و چه در طرف مقابل. در این زمان میتوانیم بحث را متوقف کرده تا زمانی که آرامتر شویم.
افراد با شرایط مختلف به گونهی متفاوتی از بحث سیاسی تأثیر میپذیرند. حواسمان باشد چه کسانی و با چه شرایطی در جمع حضور دارند. کودک، نوجوان، افراد سالمند؛ افراد افسرده، مضطرب، افرادی که زود خونشان به جوش میآید و یا افرادی که سریعتر ناامید میشوند؛ کسانی که به تازگی بحرانی مانند زندانی شدن یا از دست دادن عزیزشان را تجربه کردهاند، در حضور این افراد ملاحظه بیشتری داشته باشیم.
همچنین شرایط جسمی افراد را در نظر بگیریم. به خصوص بیماریهایی نظیر سرطان، MS، و … که اضطراب و خشم زیاد بر حال جسمیشان تأثیر بیشتری دارد.
3. در نظر گرفتن تمایل بقیه
زمان صحبت کردن در مورد مسائل سیاسی حواسمان باشد که آیا بقیه افراد حاضر در جمع نیز مایل به صحبت در این رابطه هستند؟ رفتارهایی مانند سکوت کردن و شرکت نکردن در بحث، مشغول کردن خود با گوشی، کوتاه جواب دادن، به ما نشان میدهد که فرد مقابل تمایلی به ادامه بحث ندارد. همچنین اگر به هر دلیلی نمیخواهیم در بحث سیاسی شرکت کنیم، بهتر است واضحا به طرف مقابل بگوییم.
اگر در جمع خانواده، دوستان و یا فامیل افرادی با نگرشهای سیاسی مختلفی حضور دارند، بهتر است اخبار را در کنار هم دنبال نکنیم. چرا که یک خبر در همان زمان که فردی را عصبانی میکند ممکن است فرد دیگری را خوشحال کند، و این موضوع میتواند شروع بحثهایی تنشزا باشد.
4. توجه به کلمات
حواسمان به کلماتی که به کار میبریم باشد. جملاتی مانند «ترسوها اینگونه فکر میکنند، اگر کسی فلان کار را نکند بیغیرت است، باید سادهلوح باشی تا تصور کنی فلان اتفاق میافتد» همگی بار توهین و قضاوت دارد. شنیدن برچسبهایی مانند ترسو، بیغیرت، ساده لوح، یا فرد مقابل را آزرده میکند یا او را به مقابله به مثل دعوت میکند که در هر صورت به روابط ما آسیب میزند.
تکراری شدن حرفها، به ما میگوید زمان اتمام آن بحث فرا رسیده است. اگر میبینیم داریم همان حرفهای یک ساعت پیش را میگوییم و از طرف مقابل نیز حرفهای یک ساعت پیشش را میشنویم، یعنی در حال پافشاری برای تأیید موضع خودمان هستیم و ادامه بحث تأثیرگذار نخواهد بود. شما برای مدیریت تأثیرات نامطلوب بحث سیاسی در جمعهای دوستانه و خانوادگی به چه راهکارهایی رسیدهاید؟ با ما به اشتراک بگذارید، شاید برای فرد دیگری نیز مفید و کمک کننده باشد.
درباره ریحانه نیک گو
من ریحانه نیک گو، ارشد روانشناسی بالینی و کارشناس روانشناسی از دانشگاه تهران هستم. از سال 1399، ابتدا با رویکرد روابط ابژه و سپس با رویکرد istdp رواندرمانی را آغاز کرده، و در کار بالینی از سوپرویژن اساتید هیئت علمی دانشگاه تهران و شیراز بهره بردهام. هماکنون نیز درمانگر بزرگسال در کلینیک آگاه شعبهی تهران هستم.
نوشتههای بیشتر از ریحانه نیک گو
دیدگاهتان را بنویسید