چطور با احساس تنهایی بعد از طلاق و جدایی کنار بیاییم؟
طلاق یا جدایی به معنای پایانیافتن و رهاکردن رابطهای است که برای آن آرزوهای زیادی داشتیم و به تمام شدنش فکر هم نمیکردیم. اما جدایی به دلایل مختلفی ممکن است برای هر زوجی اتفاق بیفتد. آمار نشان میدهد در چهارماهه اول سال ۱۴۰۲ تعداد ۱۹۹ هزار و ۷۲۴ ازدواج و در مقابل، ۶۵ هزار و ۳۵۴ طلاق ثبت شده است. بنابراین شما در حس تنهایی بعد از طلاق تنها نیستید!
همانطور که تلاش میکنید با شکل جدید زندگی خود منطبق شوید، ترکیب پیچیدهای از افکار و احساسات را تجربه میکنید که احتمالاً یکی از آنها احساس تنهایی است. تنهایی زمان و مکان نمیشناسد. به ذهنتان هجوم میآورد و گاهی هم انبوه خاطرات، دردها یا لحظات خوبی که تمام شدهاند با خودش میآورد. شاید نشخوار فکری پیدا کنید و با خودتان فکر کنید اگر فلان کار را نکرده بودید یا نکرده بود، الان تنها نبودید.
احساس تنهایی پس از جدایی طبیعی است. بخش مهم ماجرا این است که چگونه با این احساس روبهرو میشوید.
در این مقاله همراه ما باشید تا از راههای مواجهه با تنهایی بعد از طلاق حرف بزنیم. همچنین میتوانید برای بهرهمندی از مشاوره حرفهای به صفحه روانشناسان کلینیک آگاه مراجعه کنید.
فهرست محتوا:
Toggleچرا بعد از طلاق احساس تنهایی میکنیم؟
همانطور که گفتیم بسیاری از افراد پس از جدایی با احساس تنهایی مواجه میشوند و البته دلیل آن باتوجهبه شرایط افراد و حتی دلیل جدایی آنها متفاوت است؛ ولی برخی از عوامل رایج احساس تنهایی بعد از طلاق شامل موارد زیر است:
-
جدایی از فرزندان
اگر حضانت فرزندان بهطرف مقابل واگذار شود، شما باید از فرزندان خود جدا شوید و زندگی جدیدی را بدون آنها آغاز کنید. در نتیجه این اتفاق ممکن است باعث احساس تنهایی شود.
-
محدود شدن روابط
پس از جدایی ممکن است دایره روابط شما محدود شود. برای مثال شاید ترجیح بدهید که با دوستان مشترک خود قطع ارتباط کنید. همچنین رابطه شما با اعضای خانواده همسر سابقتان نیز قطع میشود و محدودشدن روابط باعث احساس تنهایی بیشتر میشود.
-
نقلمکان به خانه جدید
معمولاً پس از جدایی یکی از طرفین مجبور است به خانهای جدید نقلمکان کند و محل زندگی خود را تغییر دهد. این اتفاق میتواند منجر به احساس انزوا و تنهایی شود. البته اگر در خانه قبلی بمانید هم با دیدن جای خالی همسر سابق یا فرزندتان ممکن است احساس تنهایی داشته باشید.
-
شروع زندگی مستقل
پس از طلاق ممکن است ترجیح بدهید زندگی مستقلی را آغاز کنید که در این حالت ناگریز باید ساعتهای زیادی در خانه تنها بمانید. به همین دلیل طبیعی است که احساس تنهایی داشته باشید.
همچنین بخوانید: برگشت به زندگی بعد از طلاق؛ بهبود زندگی پس از طلاق
راهکارهای مقابله با احساس تنهایی بعد از طلاق
همانطور که گفتیم بسیار اهمیت دارد که تنهایی بعد از طلاق را حلوفصل کنید، زیرا درگیر بودن با این احساس در طولانیمدت میتواند سلامت روان شما را در معرض خطر قرار دهد. البته به این نکته هم دقت کنید که شدت احساسات شما و نحوه مقابله با آنها تا حد زیادی به علت طلاق نیز بستگی دارد. برای مثال فردی که به علت خیانت همسرش طلاقگرفته است با فردی که بهصورت توافقی جدا شده است، شرایط متفاوتی دارند. بااینحال در ادامه مقاله با چند روش کلی برای مقابله با احساس تنهایی بعد از طلاق آشنا میشویم:
پذیرش را تمرین کنید
مهمترین گام برای مقابله با تنهایی بعد از طلاق، پذیرش شرایط جدید و تغییرات است. شما برخلاف آنچه تصور میکردید ازدواجتان به جدایی ختم شده است و این کاملاً طبیعی است که شوک شوید و پذیرش این شرایط برایتان دشوار باشد. در این مرحله ممکن است دچار نشخوار فکری، پشیمانی، سردرگمی یا انکار شوید و قبول طلاق برایتان دشوار باشد. طیکردن این مرحله طبیعی است؛ اما طولانیشدن آن و گیرکردن در چرخه این افکار باعث میشود که در گذشته بمانید و بیشتر احساس تنهایی کنید.
بنابراین، سعی کنید بهمرورزمان چرخه افکار منفی را متوقف کنید و به خود یادآوری کنید که طلاق اتفاق افتاد و زندگی ممکن است به شکلی که دوست داریم پیش نرود؛ اما هنوز هم زندگی ادامه دارد. البته پذیرش معمولاً یکشبه اتفاق نمیافتد و به زمان نیاز دارد، بنابراین نگران نباشید و به خودتان زمان دهید.
به احساسات خود اهمیت بدهید
علاوه بر پذیرش شرایط موجود، تلاش کنید به احساسات خود اهمیت و اعتبار بدهید. اگر احساس تنهایی میکنید، کاملاً طبیعی است. شما بخشی از روابط خود را از دست دادهاید. هرچند احساس تنهایی دردناک است ولی سرکوب یا نادیدهگرفتن آن فقط اوضاع را بدتر میکند.
در واقع هر چه بیشتر با احساس خود مبارزه و آن را سرکوب یا انکار کنید، درنهایت احساس سرکوبشده به شکل بدتری باز خواهد گشت. پس احساس تنهایی بعد از طلاق را ابتدا بپذیرید و آن را انکار نکنید. درعینحال لزومی ندارد تا ابد در این شرایط بمانید. در واقع فراتر از طلاق زندگی شما ادامه دارد؛ پس تلاش کنید از این وضعیت خارج شوید.
روتین جدیدی طراحی کنید
پس از طلاق ممکن است روتین روزانه شما دچار تغییرات اساسی شود. به همین دلیل بهتر است در این زمان باتوجهبه شرایط جدید یک روتین متفاوت برای خودتان طراحی کنید. روتین جدید میتواند حس شروع دوباره را به شما بدهد و با جلوگیری از نشخوار فکری و سایر الگوهای غیرمفید، احساس تنهایی را کاهش دهد. روتین جدید میتواند شامل کارهایی که باید انجام دهید، ایجاد عادتهای مفید و جدید و کارهایی را که دوست دارید انجام دهید باشد.
فعالیتهای جدیدی انجام دهید
ممکن است پس از طلاق احساس کنید که بدون هیچ هدفی و تنها هستید. میتوانید کارهایی که همیشه دوست داشتهاید انجام دهید ولی وقت نکردهاید را شروع کنید. برای مثال میتوانید شروع به یادگیری یکزبان دیگر کنید یا در کلاسهای هنری یا ورزشی ثبتنام کنید. به همین ترتیب وقت خالی کمتری خواهید داشت.
با اطرافیان خود ارتباط برقرار کنید
یکی از روشهای مقابله با تنهایی بعد از طلاق، ارتباط برقرارکردن با دوستان و نزدیکانی است که امن و مورداعتماد هستند؛ زیرا اطرافیان مثل دوستان نزدیک یا اعضای خانواده میتوانند فضایی برای تجربه هیجانات و احساسات مختلف شما فراهم کنند. همچنین ارتباطگرفتن با آدمهای امن زندگی که با همدلی و درک صحبتهای شما را بدون قضاوت گوش میکنند و نوعی حمایت عاطفی به شما ارائه میدهند، کمک میکند دوران پس از طلاق را راحتتر پشت سر بگذارید.
روابط خود را گسترش دهید
ممکن است پس از طلاق دایره روابط اجتماعیتان محدود شود و به همین خاطر احساس تنهایی شما تشدید شود. راهحل این مشکل پیداکردن دوستان جدید است. میتوانید یکی از همکارانتان را به قرار دوستانهای در رستوران یا کافه یا پیادهروی آخر هفته دعوت کنید. یا اصلا در کلاسهای مهارتی مثل موسیقی، آشپزی یا ورزش شرکت کنید و با همکلاسیهای خود ارتباط بگیرید.
در گروههای حمایتی عضو شوید
در زمانی که ممکن است احساس طردشدن و تنهایی داشته باشید، ارتباط با افرادی که شرایط مشابه شما دارند، به شما کمک میکند که از انزوا و تنهایی خارج شوید و حمایت دیگران را احساس کنید. این روش اهمیت ویژهای دارد؛ زیرا به اشتراک گذاشتن تجربه در این گروهها باعث میشود احساس کنید که تنها نیستید و افراد دیگری هم در شرایط شما هستند.
به رواندرمانگر مراجعه کنید
بسته به اینکه طلاق چرا اتفاق افتاده باشد و در رابطه قبلیتان چه چیزهایی تجربه کرده باشید، تأثیر پایداری بر سلامت روان شما به همراه خواهد داشت. اما خوشبختانه مراجعه به یک متخصص سلامت روان و مشاوره طلاق میتواند در این مسیر به شما کمک کند و آسیبها را به حداقل کاهش دهد.
رواندرمانی به شما کمک میکند آهسته آهسته بفهمید چه رابطهای را پشت سر گذاشتید، چرا رنج کشیدید و حالا با آگاهی و فهم بهتر، رنجتان را پشت سر بگذارید و آینده را دریابید. درمانگر میتواند به شما کمک کند تا راهبردهایی را برای مقابله با تنهایی بعد از طلاق پیدا کنید.
اگر متوجه شدهاید که اخیراً از سایر افراد فاصله میگیرید، میزان اشتها یا خواب شما تغییر کرده یا عملکردتان کاهشیافته است، مراجعه به درمانگر را جدی بگیرید. برای بهرهمندی از خدمات مشاوره بعد از طلاق میتوانید از درمانگرهای کلینیک روان پویشی آگاه نیز کمک بگیرید.
مقایسهکردن را متوقف کنید
احتمالاً دیدن زوجهایی که رابطه خوبی با یکدیگر دارند، افکار منفی و احساس تنهایی شما را بیشتر میکند. در این مواقع به یاد داشته باشید که شما فقط ظاهر روابط دیگران را در شبکههای اجتماعی مشاهده میکنید و واقعیت با یک عکس ممکن است متفاوت باشد. دشوار است که به طور کامل مقایسهکردن را متوقف کنید؛ اما حواستان به این موضوع باشد.
موقعیتهای محرک را بشناسید
به احساسات خود توجه کنید و ببینید در چه موقعیتهایی بیشتر احساس تنهایی میکنید. برای مثال ممکن است گشتن در شبکههای اجتماعی، زندگی مستقل یا غذاخوردن بهتنهایی اینگونه احساسات را بیشتر کنند. با مشخصکردن این موارد شما میتوانید احساس تنهایی خود را مدیریت کنید. پس از این مرحله میتوانید برای آن راهحلی پیدا کنید. برای مثال اگر از تنها غذاخوردن ناراحت میشوید، میتوانید از پدر و مادر، خواهر و برادر یا دوستان خود بخواهید تا شما را همراهی کنند.
برای آینده برنامهریزی کنید
تنهایی بعد از طلاق باعث میشود که در زمان گذشته گیر کنید. برای حل این مشکل میتوانید برای خود برنامههای بلندمدت طراحی کنید. برای مثال برنامه هفتگی و ماهانه خود را مشخص کنید، برای تعطیلات یا مناسبها به همراه خانواده و دوستان برنامهریزی کنید یا در یک کلاس آموزشی ثبتنام کنید. درهرصورت برنامهریزی برای آینده و انتظار برای اجرای آن میتواند خلقوخوی شما را بهبود ببخشد و ارتباط شما با دیگران را افزایش دهد.
برای ازدواج مجدد عجله نکنید
بهتر است تا زمانی که مسائل مربوط به ازدواج قبلی و طلاق برای شما حل نشده است، از شروع رابطه عاشقانه جدید و ازدواج مجدد خودداری کنید. هرچند عشق و صمیمیت ممکن است راهی عالی برای پر کردن ساعات تنهایی به نظر برسد اما شروع رابطهای جدید درحالیکه هنوز درگیر ازدواج قبلی هستید کمککننده نیست. حتی باعث تصمیمگیری اشتباه، انتخاب شریک عاطفی مشابه یا مقایسه مداوم با همسر سابق شود. پس بهتر است ابتدا مسائل و مشکلات مربوط به ازدواج قبلی را حل کنید.
جمعبندی
هر یک از ما وقتی ازدواج میکنیم، رؤیای زندگی طولانی و همراه با خوشبختی را در سر داریم و قطعاً به طلاق فکر نمیکنیم. اما زندگی همیشه بر اساس خواستههای ما پیش نمیرود و ممکن است ازدواج ما به جدایی ختم شود. طلاقگرفتن زندگی را با تغییرات عمدهای مثل تغییر محل زندگی، جدایی از فرزندان و شروع زندگی مستقل مواجه میکند. گاهی طبیعی است که پس از مواجهه با این تغییرات احساس تنهایی کنیم. اما نکته مهم نحوه مواجهه با این احساس است و به همین دلیل در این مقاله روشهایی برای مقابله با احساس تنهایی بعد از طلاق را معرفی کردیم.
لینک منابع:
https://www.stowefamilylaw.co.uk/blog/2022/09/15/overcoming-loneliness-after-divorce/
درباره فاطمه شهبازی
من فاطمه شهبازی فارغالتحصیل کارشناسی روانشناسی از دانشگاه یزد هستم. بیشتر به رویکردهای پویشی و تحلیلی علاقهمند هستم و اکثر مطالعاتم هم در این زمینه است و در کارگاههای مربوط هم شرکت میکنم. از سال ۱۴۰۰ نیز درمان فردیام را با رویکرد istdp شروع کردم. همچنین از پاییز سال ۱۴۰۲ به عنوان نویسنده بلاگ با کلینیک آگاه همکاری میکنم و هدف من آگاهکردن و افزایش اطلاعات افراد جامعه راجع به مسائل روانشناختی است.
نوشتههای بیشتر از فاطمه شهبازی
دیدگاهتان را بنویسید