شکست عشقی در نوجوانان
عشق در نوجوانی، ترن هوایی از احساسات است؛ جایی که هر لحظه آن میتواند اوج شادی یا اعماق نا امیدی باشد.
وقتی یک نوجوان عاشق میشود، اغلب باور دارد شخص ابدی خود را یافته و تمام وجود خود را در رابطه میگذارد اما غافل از آنکه رابطه عاشقانه در کنار هیجانانگیز بودن، میتواند طاقتفرسا و پر از درد هم باشد! وقتی عشق نوجوانی شکست میخورد، دلشکستگی میتواند تمام وجود او را فرا گیرد و دنیایش را فرو ریزد.
به عنوان بزرگسال ممکن است روابط نوجوان خود را جدی تلقی نکنید. از این رو اثرات شکست عشقی را نیز نادیده بگیرید یا توجهی به آن نکنید اما وقتی یک رابطه به روشی پایان مییابد که انتظار نمیرود، میتواند منجر به استرس و پریشانی عاطفی شدید در فرزند شما شود. به این استرس و پریشانی، فقدان تجربۀ زندگی و ناپختگی هیجانی مناسب را هم اضافه کنید! نوجوانتان ممکن است با طوفانی از احساسات رو به رو شود و احتمالاً تاب تحمل و رویارویی با آن را نداشته باشد، چه بسا مشکلات سلامت روان (افسردگی و اضطراب) یا مشکلات تحصیلی نیز گریبان او را بگیرد.
فهرست محتوا:
Toggleعشق در نوجوانی
اگر بخواهیم عشق در نوجوانی را توصیف کنیم بارزترین ویژگی آن، شور آتشین و اشتیاق بیش از اندازه است! برای بسیاری از نوجوانان اولین رابطه عاشقانه پر از هیجانات و تجربیات جدیدی است که هر لحظۀ آن خاص و منحصربهفرد و به یاد ماندنی است.
شاید این عشق از نگاه والدین، بیمعنی و شوخی و سرگرمی یا حتی بچهبازیهای نوجوانی به نظر بیاید اما نوجوانی با جستجوی هویت و استقلال پیدا کردن گره خورده و روابط عاشقانه بخش مهمی از این سفر هستند.
وقتی به درون این عشق سفر میکنیم با ترکیب پیچیدهای از اتفاقات و عوامل رو به رو میشویم:
در دورۀ نوجوانی، بدن و مغز بچهها با سرعت باور نکردنی در حال رشد است و در کنار آن، بلوغ و ایجاد خصوصیات جنسی ثانویه و تغییرات فیزیکی و ظاهری را هم نباید فراموش کنیم. تمامی این تحولات، باعث تغییرات چشمگیر هورمونهای جنسی میشوند که نقش مهمی در افزایش احساسات و تمایلات جنسی و عاشق شدن دارند:
افزایش تستوسترون و استروژن – هورمونهای جنسی مردانه و زنانه – موجب افزایش میل جنسی میشوند. همچنین افزایش هورمونهای اکسیتوسین و وازوپرسین در دلبستگی و وابسته شدن به شخص دیگری نقش دارند.
از سوی دیگر، یکی از قویترین نیروهای نوجوانی تأثیر همسالان است. هیچ نوجوانی دوست ندارد احساس کند از سایر بچههای همسن و سال خود عقب افتاده یا متفاوت است. حال تصور کنید داشتن دوست دختر یا دوست پسر و عاشق شدن یک اتفاق رایج در نوجوان ها باشد؛ براساس نتایج یک پژوهش ملی در خصوص سلامت نوجوانان (Add Health) در سایت bps.org.uk ، بیش از 80 درصد از نوجوانان 14 ساله و بزرگتر در یک رابطه عاشقانه بوده یا هستند (گریگر و همکاران، 2014). آن دسته از بچههایی که دوست دختر یا دوست پسر ندارند میتوانند تحت فشار همسالان خود قرار بگیرند و احساس استرس، متفاوت بودن، تنهایی و طرد کنند یا حتی تصور کنند عیب و نقصی دارند که هیچ رابطه عاشقانه ای ندارند! نوجوان شما ممکن است دنبال رابطۀ عاشقانه برود تا از دوستانش عقب نماند یا از سوی آنها، بیدستوپا نامیده نشود.
اما شاید سختترین بخش عشق در نوجوانی، مدیریت احساسات و چالشهای آن باشد. مطالعهای توسط برند و همکارانش (2007) نشان داده عشق نوجوانی احساسات ناپایدارتر و تغییرات خلقی بیشتری ایجاد میکند: یک دقیقه سرخوشی، دقیقۀ دیگر ناامیدی. یک جملۀ شیرین از یار، دنیا را در دست نوجوان شما قرار میدهد و یک جملۀ ناراحتکننده دنیا را برای او به پایان میرساند! ترکیبی از احساسات شدید، همراه با فشارهای دوران نوجوانی و بیتجربگی، زمینۀ مساعدی را برای سوءتفاهم ها و درگیری ایجاد میکند و اغلب منجر به دلشکستگی های عشقی می شود. شکست هایی که میتواند نوجوان را با خطرات و چالش های جدی روبهرو کند.
همچنین بخوانید: تفاوت عشق با وابسته شدن
دلایل شکست عشقی در نوجوانان
- عدم بلوغ کافی و نداشتن تجربه: نوجوانان دیگر کودک نیستند اما هنوز هوش هیجانی بزرگسالان را ندارند و از طرفی کمتجربه هستند. این کمبود تجربه میتواند منجر به سوء تفاهم و عدم حل مناسب تعارضات در رابطه شود. در نهایت به دلایل جزئی رابطه خود را قطع میکنند.
- مسائل ارتباطی: ارتباط مؤثر کلید دوام یک رابطه است اما نوجوانان اغلب با بیان احساسات و نیازهای خود مشکل دارند. ارتباطات نادرست و انتظارات برآوردهنشده میتواند منجر به ناامیدی و درگیری شود و در نهایت رابطه را از بین ببرد.
- رشد شخصی و تغییر علایق: نوجوانی دوران رشد و تغییر سریع شخصیتی است. نوجوانان در حال کشف علایق، ارزش ها و اهداف خود هستند و حتی امروزِ آنها میتواند متفاوت از دیروزشان باشد. همانطور که رشد میکنند و تغییر میکنند، ممکن است متوجه شوند که شریک عشقیشان دیگر با هویت در حال تکامل آنها هماهنگ نیست.
- خیانت عاطفی: خیانت یا مجذوب شدن به شخص دیگری در حین یک رابطه اغلب یکی از دلایل شایع جدایی در نوجوانی است. در این سن، احساسات بچه ها به سرعت تغییر میکند و ممکن است از نظر نوجوان شخصی که با او قرار میگذارد دیگر جذاب به نظر نرسد!
- وابستگی: برخی از نوجوانان در روابط خود دچار وسواس و وابستگی میشوند. آنها ممکن است احساس کنند بهترین فرد مناسب خود در دنیا را پیدا کردهاند و به شریک عشقی خود خیلی وابسته شوند. این وابستگی باعث میشود طرف مقابل، حریم شخصی و آزادای فردی خود را از دست بدهد و منجر به درگیری و در نهایت جدایی شود.
- فشار همسالان: اگر دوستان یک نوجوان فردی را که با او در رابطه است تأیید نکنند، میتواند دلیل موجهی برای قطع رابطه باشد!
- استرس: یک نوجوان ممکن است به دلایل متفاوتی همچون فشار تحصیلی یا تعارض با خانواده دچار استرس شود و این استرس، بر عشق نوپای او تأثیر بگذارد و یکی از عوامل قطع رابطه باشد.
طبق تحقیقات، نوجوانانی که جدایی را تجربه میکنند اغلب آن را با دوستان خود در میان میگذارند یا در شبکههای اجتماعیشان منتشر میکنند؛ با این حال هیچ تمایل ندارند مشکل خود را با یک بزرگسال مطرح کنند و پس از جدایی، بیش از قبل، در خانواده ساکت و منزوی میشوند.
نقش والدین در عشق و شکست عشقی نوجوانان
برای یک نوجوان کنار آمدن با جدایی میتواند دشوار باشد. جدایی از کسی که با تمام وجود دوستش داشته میتواند باعث احساس آشفتگی، عصبانیت، غمگینی و استرس شود. به عنوان یک والد چه حرفهایی میتوانید به نوجوان شکستخوردۀ خود بزنید و بهتر است چه حرفهایی نزنید؟
حرکت رو به جلو پس از جدایی بخش مهمی از درمان نوجوانان از شکست عشقی است. خلاصه بخواهیم بگوییم، کمکهای شما به آنها میتواند در این راهکارهای کلی خلاصه شود:
- تمرکز و مراقبت از خود: نوجوان خود را تشویق کنید تا از نظر جسمی و عاطفی از خود مراقبت کند. فعالیتهایی مانند ورزش، سرگرمی و گذراندن وقت با دوستان نزدیک میتواند به تقویت روحیۀ آنها کمک کند.
- تأمل کنید و بیاموزید: به او پیشنهاد دهید در مورد رابطه و آنچه از آن آموخته فکر کند. درک آنچه اشتباه رخ داده است میتواند بینش ارزشمندی برای روابط آینده به او ارائه دهد.
- اهداف جدید تعیین کنید: تعیین اهداف شخصی میتواند به تغییر تمرکز او از گذشته به آینده کمک کند. او را تشویق کنید به دنبال علایق و فعالیتهایی برود که برایش رضایتبخش هستند.
- در صورت نیاز به دنبال کمک حرفهای باشید: اگر عواقب عاطفی جدایی نوجوان شما بیش از حد شدید باشد، کمک گرفتن از یک روانشناس نوجوان و درمانگر میتواند کمک کننده باشد.
تأثیر شکست عشقی و عاطفی بر نوجوانان
براساس مقاله سایت medium.com، عواقب عاطفی پس از شکست عشقی در نوجوانی میتواند عمیق و طاقت فرسا باشد. برای نوجوان شما عشق اول یک اتفاق فراموشنشدنی و سرمایهگذاری احساسی قابلتوجه است و پایان آن میتواند مانند از دست دادن بخشی از خود باشد. واکنش اولیۀ بچهها اغلب شامل احساس غم، خشم و سردرگمی است. این احساسات میتوانند شدید و همهگیر باشند و تمرکز آنها را بر جنبههای دیگر زندگیشان مانند مدرسه، خانواده و دوستها دشوار سازند. ممکن است دچار چالش زیادی شوند و عزت نفس آنها کاهش یابد؛ به خصوص اگر سمتی از رابطه باشند که خواهان جدایی نبودهاند یا خیانت را تجربه کردهاند:
“من مشکلی داشتهام که دیگر مرا نخواسته است؟” “تقصیر من است که جدا شدیم و رابطه خوب پیش نرفت… من آدم خوبی نیستم… پر از عیب و ایراد هستم”
آنها ممکن است ارزش خود را زیر سؤال ببرند و خود را برای جدایی سرزنش کنند. این دوره از شک به خود میتواند منجر به احساس بی کفایتی و تنهایی شود. ماهیت اجتماعی زندگی نوجوانی به صورتی است که جداییها اغلب در مقابل دوستان انجام میشود و همسالان از این جدایی طرفداری میکنند یا توصیهها و نظرات ناخواستهای ارائه میدهند که میتواند آشفتگی هیجانی نوجوان شما را تشدید کند.
در برخی از نوجوانان شکست عشقی میتواند اثرات سنگینتری داشته باشد و منجر به مشکلات سلامت روان مانند علائم افسردگی یا اضطراب شود. برخی پژوهشها نیز نشان دادهاند شکست عاطفی با افزایش خشونت بین فردی، تعارض با والدین، کاهش عملکرد تحصیلی، بزهکاری و مصرف مواد مرتبط است.
پیشگیری از عشقهای نادرست در دوران نوجوانی
نوجوانان در روابط عاشقانه میتوانند در معرض تعاملات خشونتآمیز، فعالیت جنسی ناخواسته یا اجباری قرار گیرند. این روزها پرخاشگری و قلدری به صورت آنلاین نیز ممکن است رخ دهد، برای مثال شریک عشقی سابق با هدف انتقامگیری، عکسهای خصوصی یا اطلاعاتی نوجوان شما را در رسانههای اجتماعی به اشتراک بگذارد. بنابراین خیلی مهم است نوجوان شما پیش از ورود به یک رابطه عاشقانه، اطلاعات درستی دریافت کرده باشد تا درگیر عشقهای نادرست نشود و پس از کات کردن یا جدایی، کمتر آسیب ببیند:
- آموزش جنسی اولیه به بچهها بسیار مهم است، آموزشی که از خانه و توسط شما پدر و مادر آغاز میگردد. آموزشهایی که فراتر از مسائل جنسیاند و به نوجوان شما کمک میکنند تا در برابر قلدری، خشونت و اجبار به روابط جنسی ناخواسته مقاومت کند. میتوانید مطالب بیشتر را از مقاله آموزش مسائل جنسی به نوجوانان مطالعه نمایید.
- آموزش ویژگیهای روابط عاشقانه سالم، شناخت کلیشههای مبتنی بر جنسیت، بهبود مدیریت تعارض و مهارتهای ارتباطی میتوانند به نوجوان شما کمک کنند مسیر درستی در روابط خود طی کند و از عشقهای نادرست پیشگیری نماید. فراموش نکنید نحوۀ تعامل شما و همسرتان بهترین نحوۀ آموزش یک رابطۀ عاشقانه سالم به نوجوانتان است.
- نوجوان شما باید بداند روابط عاشقانه در جای خود، روابط دوستانه نیز در جای خود! او به عنوان یک نوجوان، همچنان نیاز به حلقۀ دوستی خود دارد و شریک عشقی، نباید جایگزین دوستان او شود. او باید پیوندهای حمایتی خود را حفظ کند تا در روابط عاشقانه خود دچار وابستگی نشود و هنگامی که این رابطه از هم میپاشد، خطر پریشانی و افسردگی کمتر شود.
- در دنیای نوجوانها فضای مجازی محلی برای دوستیابی و پیدا کردن شریک عشقی است اما از خطرات بالقوۀ آن نیز نباید غافل شد. آموزش در مورد موضوعاتی مانند سکس چت، ارسال عکسهای خصوصی در فضای مجازی، شکارچیان جنسی آنلاین و تحریف روابط عاشقانه که در سایتهای پورنوگرافی به تصویر کشیده میشوند برای نوجوان شما ضروری است.
چطور با شکست عشقی در نوجوانی مقابله کنیم؟
جدایی یکی از ویژگیهای بسیار رایج روابط عاشقانه نوجوانی است و از نشانههای آن، دوری از دوستان و خانواده، فاصله گرفتن از سرگرمیهای مورد علاقه، تغییر در برنامههای غذا خوردن و خوابیدن، گریههای گاه و بیگاه یا طغیانهای خشم و وقتگذرانی بیشتر در دنیای مجازی است. تأثیر برخی جداییها ممکن است شدید یا طولانی مدت نباشد، به ویژه در مورد روابط کوتاه مدت؛ با این وجود، برخی از نوجوانان آسیبپذیرتر از دیگران هستند. اگر در رابطه وابستگی بیشتری بوده باشد یا نوجوان شما سابقۀ مشکلات سلامت روان مثل اضطراب یا مشکلات خلقی داشته باشد.
معمولاً در جداییهایی با شدت کمتر، زمان میتواند مرهم درد و درمان نوجوان شما باشد و او از این جدایی درسهای زیادی خواهد گرفت. با گذشت زمان، کسب تجربه و صحبت با دیگران از جمله شما والدین میتواند چارچوبهای خود را برای یک رابطۀ سالم عاشقانه پیدا کند و یاد بگیرد چه طور با فراز و نشیبهای یک رابطه یا جدایی کنار بیاید.
چطور به نوجوانان در عبور از شکست عشقی کمک کنیم؟
جدایی در دوران نوجوانی میتواند از نظر عاطفی سخت باشد و نوجوان احساس کند دیگر هیچ امیدی در زندگی وجود ندارد. اما به عنوان بزرگسال و والد، باید به او بگویید که اینطور نیست و کمکش کنید از این مرحله عبور کند. در اینجا چند راهکار از سایت mom junction پیشنهاد مینماییم که میتوانند جهت کمک به نوجوانتان برای مقابله با عواقب جدایی مؤثر باشند:
-
عواطف آنها را تصدیق کنید.
بزرگسالان اغلب جداییهای نوجوانان را بیاهمیت یا خندهدار میدانند. اما بسیار مهم است که احساسات نوجوان خود را تأیید کنید و به او اجازه دهید تا به راحتی احساساتش را ابراز کند.
-
صبور باشید.
هنگامی که نوجوان جدایی را تجربه میکند، با نوسانات خلقی روبرو میشود که میتواند منجر به پرخاشگری در خانه شود. این ترن هوایی نیاز به صبر و یک رویکرد بالغانه از جانب شما والدین دارد.
-
به آنها انگیزه دهید.
جدایی یعنی کنارهگیری از همه چیز! نوجوان شما باید به روال عادی زندگی خود برگردد و کلید دستیابی به این هدف، تشویق و انگیزه مداوم از سمت شما است. در نهایت، گذشت زمان همه چیز را به جای قبل خود برمیگرداند.
-
آنها را مشغول کنید.
گاهی خوب است اگر نوجوان خود را مشغول کنید تا در غم و اندوهی که تجربه میکند غرق نشود. شروع ورزش یا یک سفر خانوادگی میتواند یک راه عالی برای درگیر نگه داشتن ذهن نوجوانتان باشد.
-
شنونده خوبی باشید.
گاهی تنها چیزی که نیاز داریم کسی است که به حرف ما گوش دهد. گوش دادن به سخنان نوجوان خود بدون ارائه راه حل یا قضاوت کردن میتواند برای او مفید باشد و باعث شود احساس آرامش کرده و در نهایت به او کمک میکند تا با صدای بلند فکر کند.
-
معتمد آنها باشید.
به عنوان والدین شما باید پایگاه امن و قابل اعتماد بچههای خود باشید، شخصی که میتوانند در هر لحظه به آنها اعتماد کنند. وقتی نوجوان شما شکست عشقی را تجربه میکند شما باید اولین کسی باشید که به آنها خبر میدهد و برای تقویت این نوع رابطه، فرزندتان باید به شما اعتماد کند.
-
به آنها فضا دهید.
به حریم خصوصی نوجوان خود احترام بگذارید و به او فضایی دهید تا با بتواند با غم و اندوه خود کنار بیاید. سؤال و جوابهای بیشمار از چرا، چگونگی و نحوه جدایی کمکی به نوجوان شما نمیکند.
-
به آنها اجازه دهید کارهای مورد علاقه خود را انجام دهند.
تماشای فیلم و سریال، گشت و گذار با دوستان یا انجام کارهای هنری و انجام هر کاری که نوجوان شما از آن لذت میبرد، به بهبود خلق و خوی او کمک میکند و برای مدتی حواسش را پرت میکند.
-
بزرگی موضوع را به حداقل نرسانید.
هرگز جدی بودن آسیب عاطفی که نوجوان شما تجربه میکند را دست کم نگیرید! فقط به این دلیل که جوانتر هستند یا اولین جداییشان است، به این معنی نیست بعد از جدایی همچون ما بزرگسالان آسیب نمیبینند.
اهمیت مراجعه به روانشناس برای نوجوانان
در نهایت، اگر به عنوان والد احساس کردید نوجوان شما در حال گذراندن روزهای سخت بدون هیچ بهبودی در طول زمان است و شما نیز قادر به ارائه کمک و راهنمایی مورد نیاز نوجوان خود نیستید، به دنبال دریافت کمک حرفهای از مشاوران کلینیک روانشناسی آگاه باشید.
جمع بندی
یکی از سختترین تجربههای نوجوانی شکست عشقی است. جدایی میتواند پر از درد و اندوه، ناامیدی، تنهایی و در موارد شدیدتر، همراه با مسائلی از جمله افسردگی، مشکلات تحصیلی، خودآزاری و حتی افکار خودکشی در نوجوان شما باشد. زمان خاصی برای بهبودی پس از جدایی در نوجوانان وجود ندارد، ممکن است چند روز تا چند هفته و یا برای برخی دیگر، ماهها طول بکشد. برای نوجوانان بسیار مهم است که بدانند روزهای پس از شکست عشقی دردناک هستند، اما بخشی طبیعی از روند بهبودی هستند و درخواست حمایت از دوستان قابل اعتماد، خانواده یا متخصصان سلامت روان میتواند به بهبودی آنها کمک کند. همیشه امید برای بهتر شدن روزهای آینده و بازگشت دوباره به حالت عادی وجود دارد.
درباره سما بخشی
من سما بخشی هستم. سال 97 در رشته کارشناسی روانشناسی بالینی از دانشگاه شهید بهشتی، و سال 1400 در رشته روانشناسی در مقطع ارشد از دانشگاه تربیت مدرس فارغ التحصیل شدم. روانشناسی، حرفهای است که توأمان نیاز به دانش تئوری و عملی دارد و تبدیل به یک درمانگر حرفهای شدن، مسیری طولانی، پر پیچ و خم و البته شیرین است. از این رو، از حدود سال 1398 کارگاه و دورههای مهارتافزایی خود را شروع کردم. نوجوانی، همچون طوفان پر تلاطمی است که هم والد و هم خود نوجوان را وارد چالشهای بیپایان میکند. از این رو، برای گرون نوجون مقاله مینویسم و هدفم این است که با آگاهیبخشی و راهنمایی به والدین، به آنها و نوجوانانشان کمک کنم تا حتی شده با ذرهای آرامش بیشتر، از این دوره عبور کنند. عاشق طبیعت و سفرم؛ سفر از آن اتفاقاتی است که به سلامت روان خودم و حتی حرفه کاریام کمک میکند.
نوشتههای بیشتر از سما بخشی
دیدگاهتان را بنویسید