عشق در بیماران دوقطبی؛ ازدواج با فرد دارای اختلال دوقطبی
وقتی وارد یک رابطه عاشقانه میشویم اغلب نمیدانیم با چه چیزی روبه رو میشویم. به قول فارست گامپ (فیلم فارست گامپ) “زندگی مثل یه جعبه شکلاته. هیچ وقت نمیدونی چی قراره گیرت بیاد.” در روابط عاشقانه نیز همین قانون است. در اوایل رابطه همه چیز خوب به نظر میرسد. با گذشت زمان میتوانیم تشخیص دهیم در جعبه شکلات رابطه مان چه چه چیزی انتظارمان را میکشد.
ممکن است شما بدون اینکه متوجه شده باشید وارد رابطه با فرد دوقطبی شوید. حتی ممکن است بعد از ازدواج بفهمید همسرتان اختلال دوقطبی دارد. وقتی اختلال دوقطبی بخشی از رابطه تان میشود باید تلاش بیشتری کنید تا آسیب نبینید.
فراز و نشیب ها در هر رابطه عاشقانه ای طبیعی است، اما وقتی شریک زندگی شما دچار اختلال دوقطبی است، ممکن است احساس کنید، در یک ترن هوایی احساسی هستید. لحظاتی همه چیز در اوج است و روزهای بعدی در حال سقوط آزاد هستید.نمیدانید هر روز چه چیزی را باید تجربه کنید، برای سقوط آماده شوید یا قرار است اوج بگیرید. نمیدانستن اینکه باید انتظار چه چیزی را داشته باشید استرس زا و خسته کننده است و با گذشت زمان، رابطه را از بین می برد.
درک اینکه چرا شریک زندگی شما گاهی اوقات خوش و خرم است و چند روز بعد منزوی و افسرده می شود اولین قدم برای برای تقویت رابطه تان است.
اگر یاد بگیرید اختلال دوقطبی به چه معناست و چگونه می تواند بر رفتار شریک زندگی شما تأثیر بگذارد، میتوانید برای تقویت یک رابطه سالم قدم هایی بردارید.
فهرست محتوا:
Toggleدوقطبی بودن شریک عاطفی یعنی چه؟
اختلال دوقطبی با تغییرات خلقی شدید مشخص می شود. افراد مبتلا به این بیماری از شیدایی یا هیپومانیا (حالت عاطفی پرانرژی و شاد یا گاهی پرخاشگر یا هذیانی) به دورههای افسردگی تغییر میکنند.
دو نوع اصلی اختلال دوقطبی شامل:
دوقطبی نوع 1
دوقطبی 1 شکل شدید این اختلال است. فرد مبتلا به اختلال دوقطبی نوع 1 دوره های شیدایی زیادی را تجربه میکند.
ویژگی های اختلال دوقطبی نوع 1 عبارتند از:
- توهم، هذیان یا پارانویا
- بستری شدن های مکرر در بیمارستان
- رفتار تکانشی با عواقب قابل توجه
- در فاز شیدایی، ممکن است با اشتیاق زیاد و بدون توجه به عواقب آن فعالیت های لذت بخش را دنبال کنند به عنوان مثال، ممکن است قمار کند، مقدار زیادی پول خرج کند، مواد مخدر مصرف کند یا روابط جنسی بدون مرز را دنبال کند.
دوقطبی 2
افراد مبتلا به دوقطبی نوع 2، دوره های هیپومانیک را تجربه می کنند، این رفتارها نیز آسیب زا است، اما به اندازه افراد مبتلا به دوقطبی 1 افراطی نیست.
دوره های هیپومانیک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- افزایش انرژی و انگیزه
- کلام پرفشار
- کاهش نیاز به خواب
- در طول دوره های هیپومانیک، همسر مبتلا به اختلال دوقطبی نوع 2 ممکن است به شکلی وسواس گونه به دنبال رابطه جنسی با شما یا دیگران باشد. ممکن است تمام شب را بیدار بماند و ایده های فوق العاده زیادی داشته باشد که می خواهد درباره آنها با شما حرف بزند.
تاثیر اختلال دوقطبی بر روابط عاشقانه
اختلال دوقطبی بر خلق و خو و رفتار فرد تأثیر می گذارد. همچنین می تواند تأثیر قابل توجهی بر روابط فرد با دیگران داشته باشد. از روابط والدین و فرزند گرفته تا روابط عاشقانه.
عشق، در بیماران دوقطبی متفاوت است. نوسانات شدید خلق و خو و تغییرات ناگهانی رفتارهمه چیز را چالش برانگیز میکند. در طول دوره های شیدایی، شریک عاطفی تان ممکن است رفتارهای تکانشی یا مخاطره آمیزی داشته باشند. برای مثال ممکن است ناگهان برای ابراز علاقه اش تدارک سفری گران قیمت را بدهد بدون اینکه فکر کند آیا میتواند پولش را بپردازد یا خیر. از طرف دیگر در دوره های افسردگی، ممکن است خود را کنار بکشد و هیچ تلاشی برای حفظ رابطه تان نکند و از شما فاصله بگیرد.
برای مراقبت از خود و رابطه تان مهم است درک عمیقی از اختلال دوقطبی و تأثیر آن بر رابطه داشته باشید.
شما باید:
- در مورد محرک ها و علائم هشدار دهنده نوسانات خلقی شریک عاطفی تان، هشیار باشید
- در مورد احساسات و نیازهایتان صریح و صادق باشید
- برای مدیریت علائم در طول دوره های شیدایی برنامه ریزی داشته باشید
- ممکن است در طول دوره شیدایی شریک زندگی تان نتواند مرز ها را تشخیص دهد. مرزهای دقیق و روشنی برای خود داشته باشید.
- جستجوی درمان و زوج درمانی برای رفع چالش ها و بهبود ارتباطات تان لازم است.
البته، هر رابطهای منحصر به فرد است و هیچ راهحل ثابتی برای زندگی با فرد مبتلا به اختلال دوقطبی وجود ندارد. مهم است هر دو نفر شما با هم همکاری کنید و از یکدیگر در فراز و فرودهای همراه با این بیماری، حمایت کنید.
عشق در بیماران دوقطبی چگونه است؟
عشق در بیماران دوقطبی متفاوت است. از نظر افراد دوقطبی، عشق یک چیز زیبا، شکننده، وحشتناک است. او تلاش میکند تا انسان دیگری را بپرستد، به این امید که دوباره دوست داشته شوند.
عشق موجی از دوپامین، آدرنالین و سروتونین را در ما فعال کند. این ها مواد شیمیایی مسئول راحتی، نشاط و شادی اند. عشق برای فردی که از نظر شیمیایی پایدار است، به اندازه کافی هرج و مرج برانگیز است. اگر میخواهید بدانید فرد مبتلا به اختلال دوقطبی عشق را چگونه تجربه میکند تصور کنید فردی سعی میکند از میان مه افسردگی یا شیدایی، هجوم عشق را طی کند.
پشت عشق در بیماران دوقطبی، احساس ترس وجود دارد. یک روز بهترین نسخه از خودش را نشان میدهد و روز بعد آسیب پذیرترین وضعیتش را به نمایش میگذارد.
او در کودکی یاد گرفته است هر دوست داشتن و محبتی شکلی از آسیب است.ترس از رها شدن باعث میشود شما را مانند یک ملکه بپرستد و دوباره ترس از رها شدن باعث میشود شما را در ته چاه بی ارزشی رها کند. او عمیقا معتقد است ارزشش را ندارد اما این را به شما نسبت میدهد تا شما به آن واکنش نشان دهید و ترکش کنید.در نتیجه او یک بار دیگر مطمئن میشود لایق عشق نیست و هر بار رها میشود.
کارگاه محکم در آغوشم بگیر
الفبای عشق (رابطه عاطفی و سکس)
آیا عشق در بیماران دوقطبی واقعی است؟
بله. بیماران دوقطبی میتوانند خانواده، دوستان و شریک عاطفی شان را عمیقا دوست داشته باشند. اما تجربه عشق در این افراد با فراز و نشیب همراه است. از نظر آن ها دنیا و افرادش یا سیاه هستند و یا سفید. فرد مبتلا به اختلال دوقطبی روی تخته سیاه زندگی اش آدم ها را به دو دسته خوب ها و بد ها تقسیم کرده است. آن ها توانایی تجربه احساسات متعارضی مانند خشم و عشق را ندارند. وقتی از شما عصبانی اند نمیتوانند به یاد بیاورند زمان هایی نیز بوده که شما را عمیقا دوست داشته اند. در نتیجه خشمشان را تمام و کمال بر سرتان خالی میکنند و وقتی آرام شدند با یک دسته گل از شما دل جویی کنند. انگار نه انگار که وقتی عصبانی بوده اند فریاد کشیدند چیزها را پرت کردند و به شما آسیب رساندهاند. نوسانهای آن ها به دلیل نداشتن ظرفیت تجربه احساسات متعارض است.
آیا ازدواج با فرد دوقطبی میتواند پایدار باشد؟
شما می توانید با فرد مبتلا به اختلال دوقطبی رابطه سالمی برقرار کنید. فراموش نکنید همه افراد مبتلا به بیماری روانی بخش سالمی هم دارند.شما میتوانید با این بخش سالم ارتباط برقرار کنید.
افراد مبتلا به اختلال دوقطبی تغییرات شدید خلقی را تجربه می کنند که می تواند منجر به دوره های شیدایی یا افسردگی شود. بدون درمان، این تغییرات خلقی می تواند مدیریت مدرسه، کار و حتی روابط عاشقانه را دشوار کند. ممکن است در زندگی با فرد مبتلا به اختلال دوقطبی مدیریت برخی چالش ها سخت باشد.
دکتر گیل سالتز، دانشیار بالینی روانپزشکی در بیمارستان نیویورک گفت:
“بیماری روانی به معنای یک وضعیت دائمی ناتوانی نیست، بلکه ممکن است فرد در دوره های زمانی خاصی را سخت تر تجربه کند در حالی که بقیه روز ها را مثل دیگران عادی سپری کند.”
هدف این است در روزهایی که شری زندگیتان مشغول مبارزه با اختلال دوقطبی است، کنارشان باشیم و به او کمک کنیم تا به وضعیت با ثبات برگردد.
اختلال دو قطبی جنبه های مثبتی هم دارد. دکتر سالتز گفت: افراد مبتلا به اختلال دوقطبی ممکن است ” گاهی اوقات خلاقیت بالا،انرژی بالایی دارند.”
درمان اختلال دو قطبی می تواند به طور موثر علائم را مدیریت کند و به حفظ ثبات کمک کند. در نتیجه ادامه روابط را آسان تر میکند.
با این حال، گاهی اوقات حتی زمانی که علائم اختلال دوقطبی توسط یکی از طرفین به طور موثر مدیریت شود، ممکن است رابطه ناسالم باشد. برخی از افراد ممکن است با چالش هایی روبرو شوند که برقراری رابطه را دشوار می کند. اگر رابطه تان ناسالم است، شاید زمان آن رسیده باشد تا به همه چیز پایان دهید.
نشانه های رابطه ناسالم با فرد مبتلا به اختلال دوقطبی
ممکن است با فردی که مبتلا به اختلال دوقطبی است، یک رابطه سالم و شاد داشته باشید. با این حال، نشانه های خاصی نیز وجود دارد که نشان می دهد باید نگاهی دوباره به رابطه تان بیندازید.
بر اساس نوشته منتشر شده در وب سایت healthline نشانه های رابطه ناسالم با همسر مبتلا به اختلال دوقطبی عبارتند از:
- احساس می کنید همیشه این شما هستید که باید مراقب رابطه باشید
- فدا کردن اهداف، ارزش ها و نیازهای زندگی شخصیتان برای زندگی با همسرتان
- احساس ناامنی یا ترس در رابطه
- احساس اضطراب یا استرس مداوم در مورد رابطه
- احساس گناه و ترس در مورد پایان دادن به رابطه
- قطع درمان یا دارو توسط شریک زندگی شما می تواند یک علامت هشدار دهنده برای آینده رابطه باشد.
مانند هر رابطه ای، باید مطمئن باشید که شریک زندگی تان شما یا خودشان را در معرض خطر قرار نمی دهد.
چالش های عشق و ازدواج با فرد دوقطبی
مطمئناً در هر رابطه عاشقانه چالشهایی وجود دارد، اما اختلال دوقطبی میتواند کارها را در جنبههای مختلف زندگی سخت کند:
صمیمیت
برای افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، تمایل به رابطه جنسی مکرر در فازهای شیدایی یا هیپومانیک نرمال است. شریک زندگی شما ممکن است خیلی بیشتر از حد معمول از شما رابطه جنسی بخواهد، یا بیشتر از حد معمول خودارضایی کند و یا از پورنوگرافی استفاده کند. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی همچنین ممکن است در حالت جنون، رفتارهای پرخطری مانند رابطه جنسی محافظت نشده یا روابط خارج از ازدواج داشته باشند.
در طول دوره های افسردگی، شریک زندگی شما ممکن است به طور کلی از تماس جنسی اجتناب کند. این می تواند شما را گیج کند و یا حتی احساس طرد شدن به شما بدهد، به خصوص اگر شریک زندگی شما اخیراً تمایل زیادی به فعالیت جنسی در طول دوره مانیا یا هیپومانیا داشته باشد. علاوه بر این بسیاری از داروها برای اختلال دوقطبی نیز می توانند میل جنسی را کاهش دهند.
کار
اختلال دوقطبی میتواند توانایی شریک زندگی شما برای عملکرد خوب در محل کار را تحت تأثیر قرار دهد. نوسانات شدید خلق و خو، همراه با علائم شیدایی مانند قضاوت ضعیف و تکانشگری، یا علائم افسردگی مانند انرژی کم و بی علاقگی، پیدا کردن و حفظ شغل را برای آن ها دشوار می کند. عوامل استرس زا در محل کار نیز ممکن است علائم همسرتان را تحریک یا تشدید کنند. اگر شریک زندگی شما نمی تواند شغلی را حفظ کند، فشار بیشتری را بر شما وارد میشود. مگر اینکه بیماری آنها به خوبی مدیریت شود، از حمایت مالی برخوردار شوید.
فرزندپروری
بسیاری از افراد فرزندپروری را پر استرس ترین و البته پربارترین شغل زندگی خود می دانند. اما هر عامل استرس زا چه خوب و چه بد پتانسیل ایجاد دوره های شیدایی یا افسردگی را برای افراد مبتلا به اختلال دوقطبی دارد.
کودک برای یافتن ثبات به والدین برای نگاه می کنند. رفتارهای غیرقابل پیش بینی مرتبط با اختلال دوقطبی می تواند برای کودکان گیج کننده و ترسناک باشد. کمک به همسرتان برای دریافت و حفظ درمان برای کنترل علائم برای ساختن خانه ای امن و مطمئن برای کودکان بسیار مهم است.
راهکارهای مدیریت روابط عاشقانه در بیماران دوقطبی
می توانید برای تقویت ارتباطات خود با یکدیگر به استراتژی های خاصی تکیه کنید. در ادامه به مواردی جهت مدیریت عشق و رابطه با فرد دارای اختلال دوقطبی میپردازیم.
یادگیری در مورد روابط و مسائل مربوط به اختلال دوقطبی
شما و همسرتان می توانید با هم در مورد چالش های اختلال دوقطبی تحقیق کنید. درنتیجه بهتر میتوانید شرایط شریک زندگیتان را درک کنید.
علاوه بر این، سعی کنید ارتباط عاطفی را حفظ کنید. مدام به یکدیگر بگویید همدیگر را دوست دارید و بدون توجه به هر چیزی به یکدیگر متعهد هستید. این یادآوریها بهویژه در مراحل شیدایی و افسردگی میتوانند آرامشبخش باشند.
همسر شما باید بتواند آزادانه در مورد مبارزات خود با اختلال دوقطبی با شما صحبت کند. به او کمک کنید هر زمان علائمی را تجربه کرد، آنها را آشکارا و صادقانه به اشتراک بگذارد. همدلی شما می تواند جایگزین ترس، بی اعتمادی و احساس گناه شود.
اگر بحث در مورد علائم برای شما خیلی دردناک است، می توانید یک دفترچه یادداشت داشته باشید. به این ترتیب، شریک زندگی شما می تواند در مورد تجربیاتش برای شما بنویسد.
تعدیل سبک زندگی
ایجاد یک برنامه روزانه با وعده های غذایی منظم، زمان خواب نیز ممکن است به شما و همسرتان کمک کند. حفظ روتین می تواند آرامش بخش باشد و به زندگی مشترکان ساختار و ثبات ببخشد.
با این حال، نباید برنامه روتین را خیلی سفت و سخت اجرا کنید. حفظ روتین برای فرد دوقطبی مخصوصا در دوره شیدایی سخت است. اگر روتین شکسته شد اشکالی ندارد. سعی کنید آرام آرام او را به روتین بازگردانید.
دانستن محرک های اختلال دوقطبی شریک زندگی
شما یا شریک زندگیتان باید بتوانید محرک های اختلال دوقطبی را شناسایی کنید. به عنوان مثال، نوشیدن الکل یا برخورد با یک خویشاوند خاص می تواند همسرتان را به حالت افسردگی یا جنون برساند.
اگر بتوانید از چنین موقعیت هایی اجتناب کنید، ممکن است بتوانید همه چیز را آرام نگه دارید.
خودمراقبتی را تمرین کنید
برای داشتن یک رابطه سالم با فرد مبتلا به اختلال دوقطبی نه تنها باید بتوانید بیماری را مدیریت کنید، بلکه باید زمانی را برای مراقبت از خود اختصاص دهید.
مهم است از خود مراقبت کنید. رفتن به یک گروه حمایتی، صحبت با یک روانشناس خوب یا شرکت در کلاس یوگا میتواند به شما کمک کند.
بنابراین، شما و همسرتان گاهی اوقات باید زمانی را به تنهایی یا با دوستان و خانواده بگذرانید.
چطور به همسرم در دوره شیدایی کمک کنم؟
بر اساس نوشته منتشر شده در وب سایت Helpline دیدن یکی از عزیزانتان در حال تجربه یک دوره شیدایی می تواند ناراحت کننده باشد، اما راه هایی وجود دارد که می توانید به آن ها کمک کنید.
-
آرام بمان
با آرامش و ملایمت پاسخ دهید؛ از مشاجره یا رویارویی با عزیزانتان در مورد عقاید یا رفتارهای او اجتناب کنید.
-
گوش بده
از گوش دادن فعال برای جلب اعتماد عزیزتان استفاده کنید.
-
با او همدل باشید
ابراز همدلی می تواند نوعی رابطه مثبت و قابل اعتماد با عزیزتان ایجاد کند و در نهایت به او کمک می کند تا در مسیر بهبودی قدم برمیدارد.
پیشنهاد کمک
بپرسید آیا می توانید به او کمک کنید. “می دانم که اخیراً احساس بی قراری می کنی. آیا دوست داری با من قدم بزنی؟”
-
محیطی آرام
از محیطهای بسیار محرک (مثلاً ازدحام جمعیت، نورهای روشن، سر و صدای زیاد) اجتناب کنید.
-
رهایش کن
شیدایی گاهی اوقات باعث می شود افراد به طور غیرمعمول تحریک پذیر یا ناخوشایند شوند. سعی کنید مسائل را شخصی درنظر نگیرید.
-
به آنها فضا بدهید
به عزیزتان فضای شخصی او را بدهید. سعی نکنید خیلی به او نزدیک شوید. مانع خروج آنها از اتاق نشوید.
-
تغییر مسیر
در صورت امکان سعی کنید تکانه هایش را به تأخیر بیندازید یا تغییر مسیر دهید. به عزیزتان پیشنهاد دهید تغییرات بزرگ زندگی، سفرهای ناگهانی یا خریدهای بزرگ را متوقف کند.
-
روی شخص تمرکز کنید، نه شیدایی
کمک کردن به عزیزانتان به این معنی نیست که افکار و تجربیات او واقعی هستند. در عوض، جملات ساده و حمایتی مانند این را امتحان کنید: «نمیدونم چه واکنشی باید به حرفات داشته باشم. شنیدن این موضوع ناراحت کننده اس، اما خوشحالم که با من حرف میزنی. چطوری باهاشون کنار میایی ؟»
-
برای کمک تماس بگیرید
اگر علائم فرد مورد علاقه شما به جایی رسید که خود یا دیگران را در معرض خطر قرار داد، یا نیازهای اولیه خود را برآورده نکرد(مثلاً نخوردن، ننوشیدن)، به دنبال کمک فوری باشید.
خانواده چطور میتواند به زوجین دارای بیماری دوقطبی کمک کند؟
زمانی که اختلال دوقطبی زندگی را سخت میکند؛ خانواده میتواند پایگاه حمایتی مستحکمی باشد. زمانی همسرتان دوره شیدایی را تجربه میکند خانواده میتواند به شما کمک کند تا فرد واقع گرایانه به مسائل نگاه کند. علاوه بر این زمانی که شما تلاش میکنید تا از زندگی و شیک زندگیتان مراقبت کنید خانواده میتواند از شما مراقبت کند و حمایت عاطفی و مالی داشته باشد. وجود خانواده به شما قوت قلب میدهد. میتوانید زمان هایی را که به مراقبت از خود اختصاص میدهید با خانواده وقت بگذرانید.
اهمیت مشاوره و زوج درمانی در عشق و ازدواج با فرد دوقطبی
مشاوره زوج درمانی برای رفع ناراحتی از رفتارهای شریک دوقطبی ضروری است. برای فردی که مبتلا به اختلال دوقطبی است متداول است که شریک زندگی خود را آزار و اذیت کند.
دریافت مشاوره و زوج درمانی می تواند به شما کمک کند تا:
- درک کنید پشت رفتار آزاردهنده شریک زندگیتان یک بیماری است.
- رفتارهایی را که در حالت شیدایی یا افسرده اتفاق افتاده است را ببخشید.
- با شریک زندگی خود در مورد ادامه درمان صحبت کنید و به شکل فعال درگیر درمان شوید
- درک بهتری از بیماری پیدا میکنید
- یادگیری و تشخیص علائم دوره های قریب الوقوع بیماری.
جمع بندی
اختلال دوقطبی میتواند تاثیر قابل توجهی بر شما و زندگی مشترکتان بگذارد. مهم است شما از این تاثیرات آگاه باشید و بتوانید آن ها را مدیریت کنید. تلاش برای برقراری رابطه سالم با فرد دوقطبی غیر ممکن نیست اما نیازمند تلاش بسیاری است. در این مقاله از کلینیک روانشناسی آگاه درباره کارهایی که میتوانیم برای رابطه با فرد دوقطبی انجام دهیم صحبت کرده ام.
درباره حدیث نیک اندیش
من حدیث نیک اندیش هستم. دانشآموخته انستیتو روانپزشکی تهران؛ و کارشناسی در دانشگاه سمنان، رشته روانشناسی بالینی تحصیل کردهام. همیشه به دنبال دیدی گسترده برای تبیین اختلالات روانی بودم؛ در نتیجه برای ادامه تحصیل در دوره کارشناسی ارشد، روانشناسی سلامت بهترین گزینه بود تا بار دیگر اختلالات روانی را از دیدگاه جسم و بدن بررسی کنم. در کنار روانشناسی سلامت، به رویکردهای درمانی پویشی و تحلیلی علاقهمندم. زمینههای مطالعات من بیشتر در زمینه رویکردهای پویشی مخصوصا رواندرمانی پویشی کوتاه مدت فشرده (ISTDP) است. نوشتن از مسائل روانشناختی و بازگویی آنها به زبان ساده برایم اهمیت زیادی دارد؛ معتقدم هرچقدر عموم مردم در این باره بیشتر بدانند بیشتر میتوانند در روابط و زندگی روزمره سالمتر رفتار کنند. حتی اگر نوشتههایم تغییری ایجاد نکند میتواند تلنگری باشد برای کسانی که به دنبال آگاه شدن از زندگی درونیشان هستند.
نوشتههای بیشتر از حدیث نیک اندیش1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
مو به مو حرفاتون درسته !
فقط اینکه بدونید ما که دچار این اختلال هستیم قطعا یک دلیل مهم داره
اون هم داشتن یک خانواده فوق العاده بیمار و فاقد شعور و صلاحیت فرزند اوری .